back

ЗАМІСТЬ ЧОТИРЬОХ НА МЕНЩИНІ МОЖУТЬ СТВОРИТИ ДВІ ОБ`ЄДНАНІ ГРОМАДИ

У Мені і в Березні, скоріше за все, будуть адміністративні центри об’єднаних громад. Своє слово ще мають сказати жителі району на обговореннях. Про це йшлося на черговій зустрічі голів територіальних громад району з представниками обласного Офісу реформ. Спільно планували подальші кроки по децентралізації.

Об’єднуватися краще добровільно
Міський голова Федір Фесюн розповів про польський досвід адміністративної реформи. Зауважив, що після децентралізації успішнішими громадами стали ті, у яких є розвинута інфраструктура та налагоджене виробництво.
Федір Фесюн закликав жителів району до активного обговорення подальшого об’єднання, доки є змога висловити своє бажання, з ким далі бути. Наприклад, складна ситуація виникла у Куковичах, де люди не хочуть об’єднуватися ні з Меною, ні з Макошине.
Представники Офісу реформ Ярослав Жиденко та Микола Силенко пояснили, що зараз реформуються також прокуратура і податкова, адміністративні центри яких будуть у Мені. Загалом мета реформи – оптимізувати адміністративну роботу та скоротити видатки з державного бюджету.
Об’єднання громад є лише першим кроком адміністративної реформи. Другий крок – скасування районів, а це значить, що нашим жителям слід активніше висловлювати свої побажання саме щодо об’єднання, бо в цьому і полягає принцип добровільності. З Києва могли б просто на власний розсуд перекроїти район, але на місцях історично склалися власні традиції, яких із столиці не видно і які хочуть врахувати при об’єднанні. От і питають людей.
Мена і Березна
– На даний момент ситуація в Менському районі складається так, що, скоріш за все, будуть утворені дві об’єднані громади з центрами в Мені та Березні, – констатував Микола Силенко.
Жителям району слід визначитися, до якої з громад вони хочуть приєднатися, і висловити своє бажання на обговореннях, які проходитимуть на місцях. Менська міська рада після громадського обговорення в Мені та проведення сесії ініціюватиме обговорення в сільських радах, запрошуючи приєднатися до міської громади.
Дивись, за кого голосуєш
Деякі сільські голови переймаються тим, що після реформування довідки та інші папери не можна буде видати на місці, тож людям доведеться їздити до центру громади. За словами фахівців, це не зовсім вірно і суперечить вимозі реформи про те, що якість послуг для населення не може стати гіршою після об’єднання. Все залежатиме від того, якими повноваженнями нова об’єднана громада наділить старост на місцях.
Ще учасників заходу цікавив принцип, за яким розподілятимуться кошти бюджету об’єднаної громади. Чи не стане бідний ще біднішим? Європейський досвід показує, що гроші йдуть до тих, хто активно відстоює інтереси своєї громади і просуває різні проекти на залучення коштів.
Це перекладає частину відповідальності на самих жителів, які мають свідомо голосувати на виборах і обирати старосту, за якого потім не доведеться червоніти.

Менська районна газета "Наше слово"
Дмитро МИХАЙЛЕНКО.
14 вересня 2015
back