back

МЕНЯНИ ВІДВІДАЛИ З ОФІЦІЙНИМ ВІЗИТОМ ПАРТНЕРСЬКУ ГМІНУ ДОМБРОВА

Делегація нашого міста на чолі із заступником міського голови Юрієм Стальниченко відвідала з офіційним візитом польську гміну Домброва Могильненського повіту.

Візит відбувся завдяки підписаній в червні 2015 року угоді про дружні відносити та партнерство на запрошення війта Домброви Мартіна Барчиковского. Делегацію у складі заступника міського голови Юрія Стальниченка, керуючої справами виконкому Людмили Стародуб, начальника фінансово-господарського відділу, головного бухгалтера Наталії Примакової, спеціаліста з організаційних питань міської ради Раїси Осєдач, депутата міської ради Святослава Тібежа, члена виконкому ради Юрія Івченка та вчителя ЗОШ ім. Т. Шевченка Ірини Гетьман в період з 20 по 25 вересня привітно зустрічали війт Мартін Барчиковскі, секретар гміни Анджей Конєчка, голови сільських рад, радники та багато інших прекрасних людей.

ПЕРШИЙ ДЕНЬ ВІЗИТУ

У перший день перебування в Домброві делегація з Мени оглянула пожежну частину, де вони мали змогу побачити автомобілі, інвентар та інше обладнання, яке використовують пожежники в своїй роботі, а також поспілкувалися з колективом пожежної частини та дізналися багато цікавого про 125-річну історію частини.





Після цього відбулася офіційна зустріч у залі засідань гміни, де Мартін Барчиковскі представив делегатам з м. Мена своїх заступників, голів сільських рад, радників. Також пан Мартін зробив презентацію своєї гміни.



Заступник міського голови Юрій Стальниченко презентував наше місто польським друзям. У ході презентації присутні мали змогу отримати буклети про місто та санаторій «Остреч», скуштувати цілющу «Остреченську» воду, переглянути відео-презентацію про Менський зоопарк та санаторій «Остреч», а також відео з виступів зіркового колективу «Фієста» та перебування делегації Домброви в «Українській світлиці», яка облаштована в Менській школі ім. Т. Шевченка.



У цей же день делегація міста Мени брала участь в заходах приурочених до Дня пам’яті замордованих в 1939 році польських патріотів. Під час церемонії в Щепаново відбулося богослужіння, а також було відкрито відновлену дзвіницю – Дзвони пам'яті. Потім усі учасники заходів пройшли маршрутом мучеників та поклали вінки до меморіального комплексу на місцевому кладовищі.

«ОРЕОЛ» ДЛЯ ДОМБРОВЧАН ТА ГОСТЕЙ

Весь час свого перебування меняни мешкали в приміщенні Центру муніципального соціального забезпечення в Домброві, яке є справжнім ореолом для домбровчан. "Цей Центр вразив нас своїм багатофункціональним призначенням, - говорить Юрій Стальниченко. Там є і кімнати для проживання та відпочинку із санвузлами, сучасною кухнею. В холі стоїть стіл для гри в більярд, телевізор, ігрова приставка, а також є великий зал, який слугує для проведення різноманітних заходів і легко трансформується із залу для проведення дискотеки чи шикарної їдальні на конференц-зал".

ПРО ОСВІТУ

"Чи не найбільше позитивних вражень ми отримали від відвідування школи, -  каже Ірина Гетьман. Ми відвідали гімназію Роберта Шумана в Домброві та початкову школу в Щепаново. Незабутні враження залишилися від екскурсії по гімназії Роберта Шумана, яку для нас провів директор Павел Бржикци. Дуже вразили розмальовані прекрасними картинами стіни в коридорах, наявність систем відеонагляду. Обидві школи мають приміщення, які пристосовані для всіх потреб учнів."





Варто зазначити, що діти навчаються в початковій школі з 1 по 6 клас, після чого переходять до гімназії. При початковій школі є дитячий садок, де відбувається підготовка дітей до шкільного життя. Кожен клас обладнується сучасною технікою, мультимедійними дошками… У класах достатньо світла та тепла. Все це створює сприятливу атмосферу для забезпечення якісного навчального процесу.







Людмила Стародуб пригадує, як весело танцювали з дітьми в початковій школі разом з пані директором школи Доротою Луцус, а також незабутнім було відвідування «ясельної» групи, з якої і починається підготовка дітей до школи.





ПІКЛУВАННЯ ПРО ЗДОРОВ’Я ГРОМАДЯН

У Польщі велика увага приділяється і фізичному розвитку дітей та населення. В усіх школах є сучасні майданчики для гри в футбол з гарним покриттям та огорожею. «Звичайно, потрапивши на футбольне поле, я не втримався і разом із польськими учнями пограв у футбол, – каже Юрій Стальниченко. – І як запевнив нас директор школи Володимир Янас, такі майданчики є в усіх школах Польщі, це є їх стандартами.»



Юрій Івченко з приємністю пригадує, як від душі позаймався важкою атлетикою в обладнаному приміщенні, піднявши штангу в 100 кг., а також не можна не згадати і величезний спортивний зал, який використовується, як учнями під час уроків, так і жителями Домброви. Спробувавши пограти в баскетбол, Юрій Миколайович показав справжній майстер-клас польським колегам, закинувши м'яча тричі з центру майданчика.

Наталія Примакова пригадує, як наші меняни займалися фітнесом разом із жителями Домброви та війтом паном Мартіном. Усе це ще раз підтверджує, що поляки дуже піклуються про своє здоров’я.



"А ще дуже запам’яталися заняття Скандинавською ходьбою. Ми пройшли лісом близько 8 км., - каже пані Людмила, і отримали масу задоволення від такої ходьби, і знову поруч був війт і жителі Домброви".

АГРАРНИЙ СЕКТОР

Гміна Домброва є грарним регіоном. Обробкою землі займаються цілими сім’ями. Так, в сім’ї Гжегоша Новака власними силами обробляють більше 100 га. землі. Для цього вони мають 2 трактори, які коштують чималих грошей і є незамінними помічниками в їх господарстві. Крім того в сім’ї Новаків 150 голів великої рогатої худоби, а надій молока здійснюється спеціально придбаними автоматами. У господарстві пана Новака є також і велика світлиця, в якій відбуваються аграрні фестивалі.

Під час відвідування «сімейної ферми» Новаків всі бажаючі мали змогу допомогти господарям. Сівши за кермо трактора, разом з синами, ми спробували зорати та продискувати "польську землю". Також пан Гжегош разом зі своєю сім'єю показали і свою оселю та почастували менян смачною кавою з тістечками.

Також наша делегація відвідала Домбровську хлібопекарню, яка в день візиту святкувала своє 60-ліття.



ВІЗИТИ ДО СУСІДНІХ ГМІН

Зовсім поруч з Домбровою знаходяться соляні копальні Польщі – місто Іновроцлав. Тут ми побачили потужні соляні градирні в оточенні понад сторічного Солянкового Парку. Градирні протяжністю 300 м. і висотою 9 м. діють як соляні аерозолі. По всій протяжності знаходиться оглядова тераса, з якої можна милуватися панорамою Соляного Парку і частково Іновроцлавом. Соляні градирні працюють у найпростіший спосіб: соляна вода викачується на найвищий рівень конструкції, а потім вільно спадає додолу по гілках терену, піддаючись при цьому випаровуванню. Навколо виникає такий аерозоль, який насичує повітря йодом, допомагає в лікуванні хвороб верхніх дихальних шляхів, хвороб щитовидної залози, алергічних хвороб шкіри, знижує рівень артеріального тиску та ін. Саме тут у знак дружби та майбутнього партнерства ми з війтом Домброви підняли польський та український стяги.





У гміні Жнін ми відвідали підприємство Inter-Vax, яке займається продажем та обслуговуванням різноманітної сільськогосподарської техніки. Очолює його чудова людина, яка, на нашу думку, заслужено отримала титул почесного громадянина Жніну – Вацлав Топ. Пан Вацлав особисто провів екскурсію підприємством та розповів про специфіку роботи. А в офісі на нас чекала приємна несподіванка у вигляді смачної кави та величезного торту із зображенням прапора України, який пані Людмила Стародуб разом із паном Вацлавом Топом символічно розрізали та пригостили ним усіх присутніх.



 



За круглим столом пан Вацлав розповів про історію створення підприємства, а також розповів, як він допомагає місту в проведенні різноманітних концертів, заходів, фестивалів.



P.S.

«На завершення хочу сказати, - каже Юрій Валерійович, - що можна багато розповідати про поїздку, але, як говориться, краще один раз побачити, ніж 100 разів почути. Тому, з підписанням угоди про співпрацю між нашими громадами, такі поїздки стануть реальністю для активних менян, бажаючих дізнатися більше про Польщу та Європейський Союз. Так, перед від'їздом до Домброви, ми вирішили підготувати спільну заявку по програмі молодіжного обміну. Таку заявку з нашої сторони готувала Олена Бикова і її активна молодь. І вже під час візиту було обговорено основні моменти проекту, доопрацьовано заявку від Менського центру культури і дозвілля молоді та надіслано Беаті Перері, вона готуватиме загальний проект, який при позитивному результаті буде фінансуватися за грантові кошти. Слід наголосити, що в цьому проекті, крім молоді нашого міста та Домброви, будуть брати участь і молоді литовці та словаки. Тепер всі ми з нетерпінням чекаємо на позитивну відповідь.

01 жовтня 2015
back