back

ЯК ПРОЙТИ РЕАБІЛІТАЦІЮ ЗА РАХУНОК КОШТІВ ФОНДУ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ З ТИМЧАСОВОЇ ВТРАТИ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ?

Одним із найголовніших і найприорітетніших завдань Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності є не тільки оплата листка непрацездатності , а й швидке повернення застрахованої особи до роботи після тривалої непрацездатності. Саме тому, працюючий, який гостро хворіє, може отримати послуги з відновлювального лікування за рахунок коштів Фонду.


Що ж таке відновлювальне лікування?
Відновлювальне лікування – це продовження стаціонарного лікування у реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу із спеціальним обладнанням та висококваліфікованим медичним персоналом. Таке лікування допомагає хворим швидше повернути працездатність після перенесених хвороб.


Хто має право?
На послуги з відновлювального лікування за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності мають право усі застраховані особи та члени їх сімей , у яких наявні показання і відсутні протипоказання для реабілітації.


Умови направлення на відновлювальне лікування?
Важливою умовою для отримання послуг з відновлювального лікування за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності є соціальний прогноз, так звана вірогідність того, що реабілітація піде на користь і після неї застрахована особа приступить до праці, а не буде змушена оформити інвалідність.
Такий прогноз спочатку робить лікуючий лікар, а потім свої пропозиції і всі відповідні документи надає комісії з медичного відбору і направлення на відновлювальне лікування. Така комісія функціонує у лікувально-профілактичному закладі і саме вона приймає рішення щодо направлення чи не направлення застрахованої особи на реабілітацію. Обов’язково! у засіданні комісії бере участь фахівець Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.


Які документи потрібні?
1. Довідка страхувальника з місця роботи .
Ця довідка складається з двох частин. Першу частину заповнює страхувальник , у ній зазначається інформація про місце роботи, посаду застрахованої особи та реквізити організації. Заповнена частина довідки закріплюється підписами та печаткою установи.
Другу частину довідки заповнює робочий орган Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у якого на обліку знаходиться організація, де працює застрахована особа. Фахівці Фонду підтверджують існування організації і співпраці із Фондом та закріплюють цю інформацію підписом директора і печаткою установи.
Ця довідка потрібна у лікувальному закладі охорони здоров’я для розгляду на засіданні комісії з медичного відбору і направлення на відновлювальне лікування.
Інші документи надаються лікувальним закладом.
2. Путівка до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу.
Після того, як комісія з медичного відбору і направлення на відновлювальне лікування опрацює довідку страхувальника та історію хвороби застрахованої особи, вона приймає рішення щодо направлення чи не направлення хворого на реабілітацію. Якщо ж прогноз позитивний, то пацієнт отримує путівку до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу.
3. Виписний епікриз з історії хвороби.
У ньому чітко вказуються діагноз, проведене в стаціонарі лікування і подальші рекомендації для реабілітації.
4. Відкритий листок непрацездатності.
Перед тим, як відправити застраховану особу на відновлювальне лікування, у лікувально-профілактичному закладі закривають «лікарняний» за яким хворий перебував у стаціонарі і відкривають інший, де прописують, що хворого направлено на реабілітацію. Відповідно з цим відкритим «лікарняним» пацієнт прибуває до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу.


Процедура отримання послуг з відновлювального лікування за рахунок коштів Фонду.
З вищезазначеними документами застрахована особа своєчасно прибуває до санаторно-курортного закладу, проходить огляд і отримує курс відновлювального лікування відповідно до профілю путівки. Якщо протягом проходження реабілітації відбувається погіршення стану здоров’я, то пацієнта переводять до закладу, який його направляв .
Після проходження реабілітації хворий отримує:
- виписний епікриз та «корінець» від путівки, які повертаються до лікувально-профілактичного закладу, де було отримано путівку;
- закритий листок непрацездатності, у якому вказується дата, з якої застрахована особа повинна приступити до роботи. Цей «лікарняний» працюючий несе на роботу.


Директор Менської міжрайонної виконавчої дирекції
Чернігівського обласного відділення ФСС з ТВП


І.Петрушенко

28 січня 2016
back