back

ТУБЕРКУЛЬОЗ – СПІЛЬНИЙ "ВОРОГ"

В Україні епідемія туберкульозу перейшла в категорію національної проблеми, оскільки офіційно число хворих на туберкульоз перевищило 1% населення. Хвороба не знає расових, статевих, вікових і соціальних відмінностей. Кожна людина повинна пам'ятати, що збудник захворювання передається від хворого на відкриту форму туберкульозу, який виділяє збудника в навколишнє середовище та кожний такий хворий заражає за рік до 20 осіб.
Епідемія туберкульозу в Україні оголошена ще в 1995 році.Туберкульоз вражає різні органи і системи людського організму, але найчастіше – органи дихання. При початкових формах захворювання може не бути ніяких проявів хвороби, тому часто рання діагностика можлива лише при застосуванні спеціальних методів дослідження: рентгенологічних , туберкулінодіагностики, мікробіологічних. В останні роки відмінною рисою епідемії туберкульозу в Україні є зростання «мультирезистентного», тобто стійкого туберкульозу, тому рання діагностика – це запорука виявлення , ефективного лікування та зниження впливу наслідків хвороби на організм людини.
Сумна статистика захворюваності на туберкульоз за останні 6 років на території Менського району свідчить про поступове наростання кількості випадків враження населення району даним захворюванням . Так , починаючи з 2010 року і по сьогоднішній день – 19 ,27 ,31 ,45 ,33 та 34 випадки відповідно
Необхідно пам'ятати, що захворювання «Туберкульоз» ¬– це не вирок. Потрібно своєчасно звертатися за медичною допомогою, а для цього необхідно всім знати головні симптоми захворювання:
- кашель більше 2 тижнів,
- підвищена стомлюваність,
- слабкість,
- підвищена пітливість, особливо вночі,
- зменшення маси тіла без причини,
- підвищення температури тіла,
- задишка при незначних фізичних навантаженнях.
Якщо у Вас є наявність принаймні трьох з цих симптомів необхідно терміново звернутися до лікаря, який призначить вам флюорографічне обстеження легенів та дослідження мокротиння, для дітей туберкулінодіагностику .
Крім того, важливо знати, що іноді лікування туберкульозу це достатньо тривалий процес, тому важливо пройти весь шлях до кінця.
Щоб не захворіти туберкульозом в умовах епідемії необхідно повноцінно харчуватися, не мати шкідливих звичок, займатися спортом, загартовуватися, проводити більше часу на свіжому повітрі, часто провітрювати приміщення в якому ви працюєте або мешкаєте. Уникайте придбання продуктів тваринництва, які не пройшли ветеринарного обстеження. Не купуйте молочні продукти, які фасовані в нестерильний посуд, в пластиковий посуд який раніше використовувався для інших потреб. Строго виконуйте правила особистої гігієни, обов’язково проходьте періодичне, не рідше 1 разу на рік, медичне, в т.ч. флюорографічне, обстеження
Безвідповідальне ставлення до свого здоров’я й нехтування першими проявами захворювання, уникання профілактичних обстежень призводить до несвоєчасного виявлення туберкульозу, що у свою чергу призводить до значного збільшення захворюваності туберкульозом . Пам’ятайте: захворювання легше попередити, ніж лікувати.


Бажаємо Вам здоров'я!


З повагою ,


Лікар епідеміолог
Чернігівського міжрайонного
Управління ГУ ДСЕС
у Чернігівській області


Зеркаль Ю.А

09 лютого 2016
back