back

Не паліть листя, сухостій та сміття!

Весна вступає в свої права і з першими теплими днями господарі розпочинають прибирання подвір'я. Спалення сміття стало доброю традицією і “доброю” звичкою. Це легко: підніс сірник — і сміття перетворилося на згарище. Нема проблеми, але чи задумувалися ви, що такі дії призводять до забруднення повітря, проблем зі здоров’ям та є потенційною небезпекою виникнення пожежі.
Спалення сміття на подвір’ї є особливо небезпечним, тому що в результаті горіння виділяються хімікати, які стійкі у навколишньому середовищі, забруднюють повітря, їжу, озера та струмки. Дослідження доводять, що спалення сміття та деревини на одному, окремо взятому подвір’ї, може призвести до більших концентрацій діоксину ніж промисловий спалювач сміття.
Ми живемо і навіть не підозрюємо, яку шкоду наносимо собі та природі спалюючи листя та сміття, змушуючи тим самим себе та оточуючих дихати продуктами горіння. Як альтернативу, пропонуємо метод їх переробки, який називається компостуванням. Цей простий метод дозволяє підвищити родючість ґрунту та вміст гумусу у ньому, збагатити його на поживні речовини, зменшити або послабити такі деградаційні процеси ґрунту, як його ущільнення, запливання та кіркоутворення, вивітрювання та вимивання цінних органічних та мінеральних речовин з його поверхні.
Спалювання рослинних залишків є прямим порушенням низки норм чинного законодавства, а саме: статей 9 та 12 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», Закону України «Про благоустрій в населених пунктах», пункту 9 Правил благоустрою території міста Мена та забезпечення в ньому чистоти, порядку, утримання і прибирання вуличних, дворових територій, парків.
Окрім цього самовільне випалювання рослинності або її залишків є адміністративним правопорушенням, відповідальність за яке передбачена статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення , так випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Відповідно до ст. 152 КупАП порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


Міська рада закликає бути справжніми господарями і не задимлювати наше місто. Давайте робити нашу Мену європейською!

Гази, що виділяються при горінні деревини та сміття можуть викликати подразнення органів дихання. Як і у випадку зі спалюванням листя, ці гази називаються альдегідами. Вони можуть викликати сильне подразнення слизових оболонок очей, носа та горла. Альдегіди є причиною відчуття, коли дим “їсть” очі. Дим від спалювання сміття та дерева містить дуже маленькі часточки які можуть проникати глибоко в легені при вдихуванні. Ці часточки можуть викликати руйнування клітин та спричинити утруднення дихання. Дим від сміття, що горить, може причинити ще більший негативний вплив, якщо він збирається та концентрується навколо будинків. Маленькі часточки-компоненти диму можуть погіршити роботу серця через зменшення об’єму кисню, який надходить до тканин. У хворих на астму можуть частіше виникати приступи цієї хвороби. Протікання таких хвороб як інфекційні захворювання легень, гостре запалення легень та бронхіт можуть значно погіршитись. Може загостритися алергія. Спалення сміття може спричинити і інші довгострокові проблеми зі здоров’ям.
14 березня 2016
back