back

Корисна інформація. Договір оренди землі

До Менського Місцевого центру з надання БВПД звертаються громадяни з різними особисто важливими питаннями, але наразі, гостро постає питання землі, і все що з нею пов’язано. Дехто хоче приватизувати землю, дехто взяти в оренду…
Сьогодні, начальник відділу попередньої роботи з клієнтами Менського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги Дмитро Сенченко спробує роз’яснити питання саме договору оренди землі.
Згідно закону України «Про оренду землі» оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності. Об'єктами оренди є земельні ділянки, що перебувають у власності громадян, юридичних осіб, комунальній або державній власності.
Договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець
зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.
Типовий договір землі затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 3 березня 2004 року. Згідно статті 19 Закону строк дії договору оренди землі визначається за згодою сторін, але не може перевищувати 50 років. При передачі в оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства, особистого селянського господарства строк дії договору оренди землі визначається за згодою сторін, але не може бути меншим як 7 років. Отже законодавчо визначено строк заключення договору оренди на землі сільськогосподарського призначення від 7 до 50 років, в межах якого орендар та орендодавець за взаємною згодою заключають договір.
В разі ліквідації юридичної особи-орендаря згідно зі статтею 31 Закону дія договору оренди землі припиняються. Стаття 32 Закону передбачає, що перехід права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи, а також реорганізація юридичної особи-орендаря не є підставою для зміни умов або розірвання договору, якщо інше не передбачено договором оренди землі.


Начальник відділу попередньої роботи з клієнтами
Менського місцевого центру з надання
безоплатної правової допомоги Дмитро Сенченко


За отриманням безоплатної вторинної правової допомоги звертайтесь до Менського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою:
15600, Чрнігівська обл., м. Мена, вул.. Червона площа, 9. Контактний тел. 3-30-01
30 березня 2016
back