back

Нардепи вирішили, що робити зі сміттям

DSC_0317


Якщо зібрати побутові відходи до купи вони займуть 5% території нашої країни. Це приблизно дорівнює території Чернігівської області.


Вчора, 18 квітня 2016 року, відвідав Чернігівську облдержадміністрацію, де обговорювали питання, як вирішити проблему засміченості і змусити підприємства переробляти сміття.


За круглим столом зібралися народні депутати України, очільники області і міста та громадськість.
Проблему засміченості в області бачать про це розповів Валерій Куліч голова ОДА.
«Серед екологічних проблем перше місце посідає сміття, а саме накопичення побутових відходів. Колись це була проблема великих міст, але тепер це є проблемою і для таких міст як Чернігів.»
За словами Куліча 80% твердих побутових відходів можна віддати на вторинну переробку, бо ж 70% з них – це папір, скло та пластмаса. Але ситуація в області така, що все це накопичується на сміттєзвалищах. І це є проблема всієї України.
Народний депутат України Олександр Черненко розповів про те, що серед усієї Європи Україна має найбільшу кількість сміттєзвалищ.
«Всі кажуть «ми вирішимо проблему із сміттям» у своїх передвиборчих компаніях, але досі ніхто не зробив цього. Вивезти сміття подалі від вікон людей це не рішення проблеми.», - розповів Черненко.
За словами нардепа зараз необхідно побачити, яку користь населенню принесе переробка сміття.
«Сміття це не відходи, а ресурс. І серед плюсів: отримання теплової енергії, електрики, RDF, та вторинної сировини. При цьому з’являться нові робочі місця для тих, хто буде займатися цим. А найголовніше зникне сморід з міста та вічні пожежі звалища».
Міський голова Чернігова Владислав Атрошенко вже має багато власних напрацювань щодо проблеми сміття у місті. І каже, що нема нікого, хто б запропонував комплексне рішення.


«Всі пропозиції, які надходять до мене з приводу сміття зводяться до банального сортування. Ніхто з інвесторів не дає чіткої відповіді, що робити з існуючою проблемою», - розповів Атрошенко.
Що саме зараз пропонує держава розповів народний депутат Іван Крулько. Зокрема він презентував законодавчі ініціативи у сфері поводження з побутовими відходами.
«У Верховній Раді України зареєстровані 3 законопроекти що сприятимуть створенню галузі утилізації побутових відходів.»
Це законопроект № 3198-1 «Про внесення змін до деяких законів України щодо поводження з ПВ та стимулювання їх використання як альтернативного джерела енергії».
№ 3199-1 «Про внесення змін до Податкового кодексу України ».
№ 3200-1 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України ».
«В результаті створення галузі утилізації ПВ ми досягнемо покращення екологічної ситуації, зміцнимо енергетичну незалежність України та створимо нові робочі місця.»
Народний депутат Юрій Чижмарь знається на досвіді інших країн у питанні переробки ПВ. Нардеп вважає, що розпоряджатися коштами на утилізацію має територіальна громада.
Другий принцип - децентралізація. 80% коштів з фонду будуть автоматично надходити до місцевих громад, а інші 20% будуть розподілятися відповідно до нагальності проблем в регіонах.
Третій – цільове використання. Місцеві громади зможуть витрачати отримані кошти лише на рекультивацію сміттєзвалищ, або сплачувати за послуги переробки ПВ», - пояснив Чижмарь.
Народний депутат Олександр Кодола розповів про законопроект № 3198 який комплексно вирішує проблему поводження з побутовими відходами та стимулює їх використання як альтернативне джерело енергії.
«По-перше ми хочемо привести законодавство України у відповідність до директив ЄС. Зокрема вирішити питання із захороненням відходів. Сформувати цілісну систему поводження з відходами. Надати ОМС фінансові ресурси, щоб частково компенсувати витрати на утилізацію ПВ та рекультивацію звалищ.
Також треба чітко встановити, що захоронення ПВ дозволяється тільки на полігонах і ні в якому разі на звалищах. Встановити обґрунтовані тарифи на утилізацію відходів.»
Народний депутат Анна Романова зазначила, що постійно пояснює людям те, що не тільки в Чернігові немає сміттєперероблюючого заводу але і в інших містах України теж.
«Є один сміттєперероблюючий завод і той радянського типу. Звісно він не може переробити відходи, як це роблять Європейські заводи. Ми повинні скоріше вирішувати питання куди дівати сміття, доки Україна не потонула у відходах.»
Анна Романова згодна з тим, що замість 6,148 сміттєзвалищ і 32,984 несанкціонованих місць де вони утворились має бути лише 300. Все інше має йти на переробку чи утилізацію.
Такі проекти потребують підтримки і вона буде запевнив заступник директора Програми USAID РАДА Едуард Рахімкулов.
«USAID РАДА спрямована на підтримку подібних проектів. І в рамках програми «Модельні округи» ми підтримуємо кілька областей, зокрема Чернігівщину. Робитимемо це через нардепа від Чернігівщини Олександра Черненка», - розповів Едуард Рахімкулов.
Від себе додам, що наше місто також стурбоване питаннями несанкціонованих сміттєзвалищ. Вищезазначений захід є чудовою можливістю знайти однодумців і відшукати рішення таких нагальних питань.


Міський голова
Геннадій Примаков

DSC_0194

DSC_0143
19 квітня 2016
back