back

Відбулися заходи з нагоди вшанування ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

В ці дні, 30 років тому, в ніч на 26 квітня 1986 року сталася жахлива аварія за всю історію ядерної енергетики на Чорнобильській атомній електростанції. На четвертому енергоблоці електростанції прогримів потужний вибух, який повністю зруйнував реактор і в довкілля було викинуто велику кількість радіоактивних речовин. Тисячі загиблих, тисячі тих, хто ліквідовував наслідки аварії, втратили своє здоров’я — така страшна ціна Чорнобильської трагедії. Ось уже 30 років біль і тривога Чорнобиля залишається в наших серцях. Ці відчуття змушують кожного зупинитись і озирнутись в той страшний 1986-й.
26 квітня 2016 року біля Пам’ятного знака „Жертвам Чорнобильської катастрофи” відбувся мітинг – реквієм з нагоди 30-ї річниці трагедії на Чорнобильській атомній електростанції.
До Пам’ятного знаку прийшли учасники ліквідації аварії, представники міської та районної влади, представники громадських і політичних організацій, мешканці міста. Пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи учасники мітингу вшанували хвилиною мовчання та поминальною літією. До Пам’ятного знаку були покладені вінки та живі квіти. Далі, в приміщення районного будинку культури, відбулися урочистості приурочені 30-й річниці вшанування ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. У заході взяли участь: міський голова Геннадій Примаков, заступник міського голови Інна Скляр, голова місцевої районної партії О. Ляшко Гайдукевич Валерій Володимирович, депутат обласної ради Бутенко Микола Олексійович, ліквідатори, вдови. Міський голова Геннадій Примаков, звертаючись до ліквідаторів у своєму виступі, зазначив: «30 років відділяє нас від тієї наймасштабнішої техногенної катастрофи, що сталася в історії людства. Сьогодні ми вшановуємо пам’ять Героїв Чорнобиля, які ціною свого життя захистили людство від атома, який вирвався і зруйнував реактор. 26 квітня 1986 року залишилося в пам'яті, як трагічна дата найбільшої техногенної катастрофи, що принесла народам Європи велику біду. В епіцентрі цього лиха виявилася Україна, коли над четвертим блоком Чорнобильської АЕС могутнім циклоном піднявся стовп смертоносного викиду. Радіоактивний попіл накрив величезні території. Десятки тисяч людей були вигнані із рідних родинних гнізд радіоактивним вітром, що ніс хмари отруйного пилу від палаючого реактора. У перших рядах ліквідаторів наслідків чорнобильської трагедії перебували і наші земляки пожежники, медики, правоохоронці та представники багатьох інших необхідних професій прибули на ліквідацію небаченої раніше біди, сміливо боролися з атомним лихом.
Наш доземний уклін, наша довічна вдячність тим, хто, ризикуючи своїм здоров’ям і життям, брав участь у ліквідації наслідків аварії, відроджував і продовжує відроджувати до нового життя обпалену радіацією землю. Висловлюю щиру вдячність учасникам ліквідації за ваш громадянський подвиг, за добрий приклад, який ви і нині подаєте молодшим поколінням, за вагомий внесок у розбудову нашої рідної України!».
До присутніх також звернувся Валерій Гайдукевич, який висловив глибоку подяку і шану мужнім чорнобильцям, які ліквідовували наслідки аварії та внесли свою частку у подолання цього лиха.
Також на заході виступив зі словами вдячності депутат обласної ради Бутенко Микола Олексійович, який сказав: «Напередодні роковин трагедії, ми схиляємо голови перед пам’яттю загиблих героїв і віддаємо данину пошани всім ліквідаторам тієї страшної аварії. Хай залишиться у минулому і ніколи не повториться у майбутньому жах Чорнобильської катастрофи, а пам’ять про ці події навчить нас цінувати мир і спокій».
Потім відбулося нагородження грамотами та вручення грошових винагород від міської ради, голови місцевої районної партії О. Ляшко Валерія Гайдукевича та депутата обласної ради Миколи Бутенка. Аматори сцени подарували змістовний тематичний концерт.


































26 квітня 2016
back