back

Призначення та виплата матеріального забезпечення, надання соціальних послуг за рахунок коштів Фонду

85145


Матеріальне забезпечення та соціальні послуги за страхуванням у звязку з тимчасовою втратою працездатності застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору надається як за основним місцем роботи так і за сумісництвом. Це передбачено частиною першою статті 30 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999р. № 1105 . Але слід зазначити, що допомога за сумісництвом надається тільки у разі, коли на момент настання страхового випадку застрахована особа там працює.


Розрахунок допомоги, відповідно до п. 30 діючого Порядку обчислення середньої заробітної плати для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням , затвердженого постановою КМУ від 26.06.2015 № 439, проводиться роботодавцями окремо за основним місцем роботи та за сумісництвом. Враховуючи це, розрахунковий період визначається за кожним місцем роботи також окремо. При цьому зазначена норма Порядку не містить уточнень в частині внутрішнього або зовнішнього сумісництва.


Нарахування допомоги за сумісництвом здійснюється на  підставі таких документів:


- копії листка непрацездатності, засвідченої підписом керівника і скріпленої печаткою за основним місцем роботи;


- довідки про середню заробітну плату за основним місцем роботи .


Щомісячна сумарна заробітна плата у розрахунковому періоді за основним місцем роботи та за сумісництвом не повинна перевищувати розмір максимальної величини заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески.


До речі, у 2016 році максимальна величина бази нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування дорівнює 25 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб та складає: з 1 січня - 34450 грн., з 1 травня – 36250 грн., з 1 грудня – 38750 грн.


За роз’ясненнями і консультаціями просимо звертатись за телефонами: у м. Мена – 2-14-08, 2-14-48 та у смт Сосниця – 2-36-72.


Менська міжрайонна виконавча дирекція обласного відділення Фонду

24 червня 2016
back