back

Якщо захотіти — можна багато що зробити

DSC_0124-2

Менше року пройшло з моменту останніх виборів до органів місцевого самоврядування і з приходу нових мера та депутатського корпусу в місті Мена — районному центрі Чернігівської області. Термін невеликий, але позитивні зміни у благоустрої міста вже відчув кожен житель. І це при досить обмеженому бюджеті…


Застарілі проблеми


Окрім потреби ремонту міських доріг Мену вже давно мучили ще дві нагальні проблеми: стан вуличного освітлення і «війна» зі сміттям.


Ліхтарі на вулицях були ще часів СРСР, розміщувалися де прийдеться, часто виходили з ладу. Отже темної пори часто доводилося менянам, в тому числі і школярикам, добиралися до дому або у пітьмі, або ліхтариками присвічуючи.


А проблеми, як відомо, перестають бути такими, коли вони починають вирішуватися.


І буде світло


Потрібно віддати належне попередньому міському голові Федору Фесюну. Саме за часів його каденції було розроблено «Проект реконструкції вуличного освітлення м. Мена». Проект отримав підтримку на міжнародному рівні, представнки Європейського Союзу зацікавились ним. Адже пропонувалося не лише зробити вуличне освітлення європейського рівня, а й значно скоротити витрати енергоносіїв та викиди в атмосферу небезпечних речовин. Для реалізації проекту ЄС виділив 500 тисяч євро, ще 138 тисяч співфінансування передбачено за рахунок державного та місцевого бюджетів.


Реалізувати добру справу вже припало новій міській владі. В минулому році 124 сучасні ліхтарі засяяли на кількох вулицях міста.


- За великим рахунком можна було сісти, скласти руки і чекати, коли в 2016 році проект дійде фінішу і ще 1237 нових світильників займуть своє місце, - розповідає теперішній міський голова Геннадій Примаков. - Але це не наш стиль роботи. У грудні минулого року було проведено енергоаудит на все місто. Виявилось, що проект потребує коригування і уточнення, бо було відмічено певні недоліки у його попередньому варіанті. А саме: наявність на деяких вулицях ліхтарів з обох боків дороги, планування розміщення досить значної їх кількості в не зовсім оптимальних місцях та на територіях деяких підприємств.


Окрім того, після проведення повної інвентаризації, було встановлено, що наведених у заявці 1403 ліхтарів не вистачить для освітлення вулиць усього міста, адже їх потрібно близько 2300. Тобто частина менян буде з новітнім вуличним освітленням, а інші взагалі нічого не матимуть.


Було прийнято компромісне рішення — частину несправних світильників замінити, нехай і не сучасними, але справними ліхтарями, які вивільнилися після проведення реконструкції.


Від КТП №510 з приведеного до ладу демонтованого матеріалу працівниками міського комунального підприємства «Менакомунпослуга» були виконані роботи з освітлення деяких вулиць.


- По вулиці 1 Травня було відновлено сім світильників та 350 метрів електромережі, - констатує інженер-енергетик комунального підприємства Станіслав Єрмоленко. - По вулицях Шевченка, Гагаріна, Жукова, Північній, Лесі Українки відновлено 40 ліхтарів і майже 2,5 кілометра освітлювальних електромереж. Забезпечено вісьмома світильниками район міського пляжу, по двох провулках Гайдара замінено 600 метрів електролінії, очікуємо світильники від подальшого демонтажу у рамках проекту реконструкції.


Чекати доведеться недовго, бо другий етап проекту реконструкції вже виходить на фінішну пряму, - з кінця липня розпочато процедуру відкритих торгів по проекту, а отже, скоро розпочнуться роботи. І менські вулиці вже не лякатимуть пітьмою місцевих жителів.

14 серпня 2016
back