back

По-новому

DSC_0126

Боротьба із побутовими відходами велась у нашому місті постійно, але, правду кажучи, «з перемінним успіхом»: то сміттєвоз зламається, то контейнера на вулиці немає — куди хочеш, туди сміття і дівай. Вивозилися тверді побутові відходи не систематично, тож купи смердючого непотребу поблизу контейнерів були менянам не в дивину.


До вирішення проблеми із твердими побутовими відходами вирішили підійти по-новому і комплексно.


- Все почалося у кінці цього року, - пояснює директор КП «Менакомунпослуга» Олег Небера. - На початку року наше комунальне підприємство знову стало переможцем конкурсу на вивезення та захоронення твердих побутових відходів в місті Мена. І вже з першого квітня запроваджено перший етап роздільного збирання сміття. Цьому передувала кропітка підготовча робота: визначення зручних для менян місць розміщення контейнерних майданчиків, створення оптимального графіку вивезення, вивчення можливості зменшення навантаження на міське сміттєзвалище, проведення капітального ремонту наявних сміттєвозів. Через депутатів міської ради проводилась робота із населенням, адже навчені попереднім гірким досвідом, люди не хотіли, щоб на їхніх вулицях стояли контейнери, які раніше перетворювалися на смітники. Для оптимізації маршрутів сміттєвозів використовували навіть GPS-навігатор. Про всі майбутні зміни інформували населення на сторінках «Комунального вісника».


І меняни повірили і самі активно підключилися до процесу перетворення свого міста на чисте і комфортне! За ініціаливи місцян з’явилися контейнери на тих вулицях, де їх зроду не було. Жителі райцентру із задоволенням користуються послугою роздільного збору твердих побутових відходів. Більше того, на встановлення нових контейнерних майданчиків у комунальному підприємстві створилася вже черга.


Результат на лице. Зараз у місті облаштовано більше 100 контейнерних майданчиків, на них розміщені 40 контейнерів для скла, 30 — для пластику, 165 — для змішаних відходів. У свідомості людей теж відбулися позитивні зміни — кількість несанкціонованих сміттєзвалищ стрімко зменшується. Збільшилось надходження оплат за послуги.


- Маємо бажання облаштувати усі контейнерні майданчики згідно норм чинного законодавства: обгородити їх та забезпечити твердим покриттям; збільшити їх кількість, - продовжує розповідь директор комунального підприємства. - В перспективі в Мені з’явиться прес для вторинної сировини та невелика сортувальна лінія для сміття. Це зменшить навантаження на міське сміттєзвалище та дасть можливість додатково вилучати вторинну сировину.

14 серпня 2016
back