back

Реконструкція вуличного освітлення Мени відбудеться своєчасно

ліхтар проект освітлення


Два тижні тому на засіданні колегії райдержадміністрації депутат міської ради Федір Фесюн висловив занепокоєння, що реалізація проекту з реконструкції вуличного освітлення райцентру під загрозою. Заява викликала резонанс, адже саме Федір Іванович започаткував цей проект, а отже і знає всі тонкощі. Поповзли чутки про якісь порушення, що можуть зірвати добру справу.


Щоб прояснити ситуацію фахівці робочої групи Проекту минулої суботи провели прес-конференцію для усіх зацікавлених менян.


Без політики


На прес-конференції були присутні міський голова Геннадій Примаков, директор грантового проекту Андрій Дуплечев, технічні експерти Сергій Єрмоленко і Олег Небера, бухгалтер Олександра Король, заступник директора проекту Євгеній Фофонов, директор ТОВ «ЕСКО Енерго інвест» і спеціаліст по авторському нагляду Андрій Удовик. Довідатись про долю реконструкції освітлення міських вулиць зібралося близько 70 менян.


Євгеній Фофонов коротко розповів про сам проект, його мету та бюджет, контроль і технічний нагляд за його реалізацією.


Під час подальшого обговорення було немало вируючих емоцій, суб’єктивних звинувачень і, навіть, провокаційних закидів. Але, я думаю, читачів цікавлять питання подальшої долі проекту, а не хто кому показав середнього пальця, чи кому не дісталося безкоштовної ручки, які роздавали наприкінці заходу. Отже, коротко і конкретно, без політики.


Питання і відповіді


Питання, які цікавили присутніх: «Чому не всі менські вулиці засяють новими ліхтарями?», «Чому реконструкції підлягають лише 1400 ліхтарів, якщо їх потрібно значно більше?», «Чи правда, що згідно поправок до попереднього проекту, будуть освітлюватися вулиці, на яких ніхто не живе?», «Навіщо взагалі було той проект правити?».


Розробники Проекту ще за часів каденції попереднього міського голови, вказали, що реконструкції потребують 1403 світильники. Саме настільки проектом і передбачено фінансування. А потім з’ясувалося, щоб повністю освітити менські вулиці потрібно аж 2300 ліхтарів. Але, як кажуть, «поїзд вже пішов», - скільки замовлено — на стільки і виділено.


«Розтягнути» ці 1403 ліхтарі на всі вулиці міста, як це було за радянських часів, коли «хоч один світильник на три стовпи», - не вийде. У європейців чіткі і жорсткі вимоги до якості і яскравості освітлення. Або якісно, або ніяк.


Спеціаліст по авторському нагляду Андрій Удовик запевнив, що ні однієї вулиці, на якій не живуть люди , у проекті реконструкції немає.


У грудні минулого року було проведено енергоаудит на все місто. Проект потребував коригування і уточнення, бо було відмічено певні недоліки у його попередньому варіанті. А саме: наявність на деяких вулицях ліхтарів з обох боків дороги, планування розміщення досить значної їх кількості біля райдержадміністрації, обеліска Слави в центрі міста та навіть на територіях деяких підприємств.


Побажання і зауваження


Наприкінці прес-конференції директор грантового проекту Андрій Дуплечев звернувся до всіх присутніх з проханням не плутати добру справу із власними амбіціями, не надавати їй ніяких політичних забарвлень, бо це дійсно може нашкодити проекту, відтягнути строки його виконання. Він запевнив, що на даний час ніяких зауважень з боку європейських партнерів не надходило, гроші з рахунків нікуди не поділися, з кінця липня розпочато процедуру відкритих торгів по проекту. Взагалі проект впевнено йде до фінішу, і якщо не буде ніяких «палиць в колеса» реконструкція вуличного освітлення Мени відбудеться своєчасно.


Також робоча група взяла до уваги слушне зауваження голови районної ради Олександра Мисника про те, що у відкритому доступі відсутні графічні зображення розміщення майбутніх нових ліхтарів на вулицях Мени. Найближчим часом цю помилку буде виправлено.


Анатолій ФУРМАН

15 серпня 2016
back