back

Будьмо господарями, а не руйнівниками!

ne-palyt


На жаль, спалення сміття стало "доброю" традицією для жителів нашого міста. Інколи за димовою завісою важко навіть дорогу роздивитися... Але такі незручності це не єдина проблема, яка виникає від таких необачних і руйнівних дій!


Спалення сміття є особливо небезпечним, тому що в результаті горіння виділяються хімікати, які стійкі у навколишньому середовищі, забруднюють повітря, їжу, озера та струмки. Дослідження доводять, що спалення сміття та деревини на одному, окремо взятому подвір’ї, може призвести до більших концентрацій діоксину ніж промисловий спалювач сміття.
Ми живемо і навіть не підозрюємо, яку шкоду наносимо собі та природі спалюючи листя та сміття, змушуючи тим самим себе та оточуючих дихати продуктами горіння.
Спалювання рослинних залишків є прямим порушенням низки норм чинного законодавства, а саме: статей 9 та 12 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», Закону України «Про благоустрій в населених пунктах», пункту 9 Правил благоустрою території міста Мена та забезпечення в ньому чистоти, порядку, утримання і прибирання вуличних, дворових територій, парків.
Окрім цього самовільне випалювання рослинності або її залишків є адміністративним правопорушенням, відповідальність за яке передбачена статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення , так випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Відповідно до ст. 152 КупАП порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


Але окрім штрафа кожен запалений "вогник" руйнує нашу атмосферу, шкодить природі і робить внесок у глобальне потепління.


Міська рада закликає бути справжніми господарями і не задимлювати наше місто!


Давайте робити нашу Мену європейською!


29 серпня 2016
back