back

Міська рада прийняла участь у семінарі "впровадження енергоефективних заходів у житлових будинках"

8457_1


05 вересня 2016 року начальник відділу архітектури, містобудування та земельних питань Менської міської ради Лілія Лихотинська відвідала семінар “Впровадження енергоефективних заходів у житлових будинках”, організований Чернігівською міською радою.


На заході були присутні представники органів місцевого самоврядування, громадських організацій, підприємств-виробників енергоефективних виробів, голови ОСББ та співвласники багатоквартирних будинків міста Чернігова. Консультанти проекту USAID розповіли про можливості залучення фінансування на впровадження енергоощадних заходів для співвласників багатоквартирних будинків та інші особливості управління багатоквартирними будинками.


Представники банків ПАТ“Ощадбанк” та АБ “Газбанк” нагадали, що в той час, коли в країні програма кредитування “Теплий дім”, яка передбачає відшкодування з боку держави коштів, які вкладені в утеплення будинків, для фізичних осіб призупинена, для ОСББ вона продовжує діяти.


Климко Стефанія — голова правління Асоціації об'єднань співвласників багатоквартирних будинків “Оберіг” у м. Львові розповіла про власний успішний досвід залучення банківського фінансування на енергоефективні заходи в багатоквартирних будинках, навела конкретні цифри та наголосила, що залучати кредитні кошти все ж таки варто, адже окрім реальної економії на платі за комунальні послуги співвласники в умовах постійного здорожчання матеріалів все одно таким чином будуть у виграші.


Стефанія була головою ОСББ багатоквартирного будинку, жителі якого перші в Україні у 2014 році взяли кредит на утеплення в комерційному банку. Про успішний досвід реалізації енергозберігаючих заходів у Польщі розповіла представник громадянської мережі “ОПОРА” Наталія Висіканець.


Окрім того, учасники семінару познайомились з представниками підприємств-виробників продукції, необхідної для реалізації енергозберігаючих заходів, Трофименко Юрієм, який ще в 1998 році разом з співвласниками встановив у будинку сонячну батарею для обігріву, та з Підгорним Ігорем — ентузіастом, який шляхом дослідів експериментує та вдосконалює повітряний сонячний колектор та побудував екологічно чистий будинок.

07 вересня 2016
back