back

Право споживача  на обмін товару  належної  якості



Статтею 9 Закону України «Про захист прав споживачів» передбачено, що  споживач має право обміняти непродовольчий товар належної якості на аналогічний у продавця, в якого він був придбаний, якщо товар не задовольнив його за формою, габаритами, фасоном, кольором, розміром або з інших причин не може бути ним використаний за призначенням.

Обмін  товару  належної якості проводиться,  якщо:

пройшло не більше 14 днів, не рахуючи дня купівлі, якщо триваліший строк не оголошений продавцем;

товар не використовувався;

збережено його товарний вигляд, споживчі властивості, пломби, ярлики;

зберігся розрахунковий документ, виданий споживачеві разом з проданим товаром;

товар не входить у перелік тих, що не підлягають обміну.

Перелік товарів належної якості,  що не  підлягають обміну  ,  якщо   вони не задовольняють споживачів з будь-яких причин, затверджено постановою Кабінету Міністрів України  від 19 березня 1994 р. № 172. До таких товарів, зокрема, належать продовольчі товари, лікарські препарати та засоби,  предмети сангігієни,  парфюмерно-косметичні вироби,  пір’яно-пухові вироби,  зубні щітки, панчішно-шкарпеткові вироби, друковані видання та інші, визначені переліком.

Якщо на момент обміну аналогічного товару немає у продажу, споживач має право або придбати будь-які інші товари з наявного асортименту з відповідним перерахуванням вартості, або розірвати договір та одержати назад гроші у розмірі вартості повернутого товару, або здійснити обмін товару на аналогічний при першому ж надходженні відповідного товару в продаж. Продавець зобов'язаний у день надходження товару в продаж повідомити про це споживача, який вимагає обміну товару.

При розірванні договору купівлі-продажу розрахунки із споживачем провадяться виходячи з вартості товару на час його купівлі. Гроші, сплачені за товар, повертаються споживачеві у день розірвання договору, а в разі неможливості повернути гроші у день розірвання договору - в інший строк за домовленістю сторін, але не пізніше ніж протягом семи днів.

За правовою допомогою звертайтесь до Менського місцевого центру з надання БВПД з 9-00 год. до 18-00 год. за адресою: м. Мена, вул. Героїв АТО, буд.9, тел.: 3-30-01. Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.

 

 
27 липня 2017
back