back

Чому саме у вересні Мена відзначає День народження?



Цьогоріч 23 вересня відзначатиметься День міста, але чому саме на другу половину вересня призначено святкування?

На сьогоднішній день існує декілька теорій як походження назви нашого міста, так і року заснування. Залишимо цю роботу історикам...

Що стосується відзначення Дня міста, то вересень обрано свідомо з врахуванням історичних подій. Саме 18 вересня 1943 року місто було визволено від німецько-фашистських загарбників. Так, ввечері силами 16-ї гвардійської кавалерійської дивізії , 7-го кавалерійського корпусу61-ї армії Воронезького фронту Мена вийшла з-під окупації. Першим до міста увійшов 58-й кавалерійський полк гвардії майора Т. Т. Кусімова. В авангарді йшов ескадрон гвардії старшого лейтенанта В. Б. Гранітова, який загинув напередодні, під час визволення с. Покровське. В ході визволення Мени, було взято у полон 150 чоловік та захоплено військовий ешелон зі зброєю та боєприпасами. В той день були визволені  також УшняМаксакиОстапівкаКуковичі та Макошине. За бойову звитягу та роль у визволенні нашого краю 16-й гвардійській кавалерійській дивізії було присвоєно звання Чернігівська. Згідно статистичних даних з війни не повернулось понад 9 тис. жителів міста та району. У 1967 р. в центрі міста було відкрито обеліск слави з вічним вогнем на честь менян, які не повернулись з війни у 1975 р. відкрили пам'ятник невідомому солдату, поблизу кургану якого стояла підбита протитанкова гармата, залишена радянськими воїнами у 1943 р. За проявлений героїзм та мужність 5600 мешканців району та міста було відзначено бойовими нагородами. Звання "Герой Радянського Союзу" було присвоєно командиру стрілецького батальйону майору П. І. Лишафаю з Березни, командиру артдивізіону, капітану І. С. Осипенку з Максаків та командиру взводу ПТР, лейтенанту І. Ф. Сапоненку з села Гусавка. У 2017 році на День незалежності України було відкрито Алею Героїів, де встановлено пам'ятні дошки визволителям Менщини Осипенку І.С., Лишафаю П.І., Сапоненку І.Ф., Єрмоленку А.Д. з села Феськівка та героям сучасності учасникам бойових дій на сході України Бурлаку М.М.,  Титаренку С.М., Уткіну О.А., Андрейченку М.П., Жеребилу В.В., Головатому М.С., Шумейку О.В.,  Ільчишину О.М.





 



Рідний край... Дорога серцю земля батьків і прадідів наших. Оспівані в піснях народних безмежні степи, зелені ліси, високе блакитне небо. Хіба є на світі щось кращє, дорожче за Вітчизну?

Шануймо рідну землю! Будьмо свідомими громадянами і активними жителями Мени. Кожен має зробити внесок у розвиток громади і побудову комфортних умов для життя наших нащадків!

У нашому  місті є безліч проблем, про них можна говорити годинами, але це не заважає його любити. Потрібно вміти любити не себе в місті, а місто в собі. І тоді всі дії будуть спрямовані на те, щоб зробити місто кращим.
19 вересня 2017
back