back

"ДИВИСЬ НА НАС ЯК НА РІВНИХ" - ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ ЛЮДЕЙ З ІНВАЛІДНІСТЮ

 




1 грудня у районному центрі зайнятості відбулося засідання «круглого столу» на тему «Особливості працевлаштування людей з інвалідністю», яке відвідали роботодавці району, представники Управління соціального захисту населення, Центру надання вторинної правової допомоги, ПФУ, Фонду соціального страхування.

Від того, як суспільство ставиться до тих, кому з тих чи інших причин важко або не можливо самостійно подбати про себе залежить рівень цивілізованості цього суспільства. Не дивно, що в давні часи і навіть аж до сучасної історії у людей з інвалідністю було дуже мало шансів на виживання взагалі.

Сучасне суспільство нарешті вирішило зробити крок до власної цивілізованості і у 1992-му році на 47 – й сесії Генеральна Асамблея ООН проголосила щорічну подію всесвітнього масштабу – 3-є грудня стало датою Міжнародного дня людей з інвалідністю.

У світі налічується понад 1 мільярд людей з інвалідністю, що приблизно становить 15% населення усього світу. Поширеність інвалідності є більш високою в країнах з низьким рівнем доходів і збільшується через старіння населення та глобальне збільшення хронічних хвороб.

На початку 2016 року в Україні офіційно зареєстровано понад 2,6 мільйона осіб, що мають статус інваліда. Це близько 6% від загальної кількості населення. В районі наразі зареєстровано 2375 інвалідів, з них – 137 дітей до 18 років. У районному центрі зайнятості протягом січня – жовтня 2017 року перебувало на обліку 35 людей з інвалідністю, 8 з яких працевлаштовані, 2 – навчалися, 1 особу з інвалідністю залучено до громадських робіт.

Фахівці районного центру зайнятості нагадали присутнім, що  передумовою гарантій зайнятості для інвалідів є здобуття відповідної освіти і професії. Законодавство гарантує право інваліда на навчання і професійну підготовку. Обдаровані діти – інваліди мають право на безоплатне навчання у вищих навчальних закладах, загальних навчальних закладах або в спеціальних позашкільних навчальних закладах, а також нагадали роботодавцям про існуючі у державі механізми заохочення роботодавців до створення нових робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю.

У цей День ми приєднуємося до цієї міжнародної ініціативи і бажаємо всім, хто не байдужий до цієї проблеми, сил і здоров’я, засобів і успіху. Інвалідність – явище соціальне, уникнути якого не може жодне суспільство і кожна держава відповідно до рівня свого розвитку, пріорітетів та можливостей формує соціальну та економіку політику щодо осіб з вадами здоров’я. Практика показує, що люди з інвалідністю можуть бути і стають повноцінними і високо ефективними членами суспільства, відмінними фахівцями і навіть політиками, економістами, соціально активними і життєствердними людьми, які надихають багатьох, в тому числі і абсолютно здорових членів нашого суспільства.

Захищаючи гідність людей з інвалідністю ми захищаємо своє людське обличчя.


01 грудня 2017
back