back

Голокост. Цього не можна забувати....



У багатьох країнах світу 27 січня вшановують пам’ять жертв Голокосту. Пам’ятна дата була затверджена Генеральною Асамблеєю ООН 1 листопада 2005 року в резолюції 60/7. Саме 27 січня 1945 року війська Першого українського фронту звільнили в’язнів найбільшого нациського табору смерті Аушвіц-Біркенау . За час існування концтабору в ньому загинуло, за різними оцінками, від 1,5 до 2,2 мільйонів людей. Більшість в’язнів та вбитих – євреї з різних країн Європи. Згідно з даними Інституту національної пам’яті, 110 тисяч в’язнів були вихідцями з України, серед них 9,5 тисяч євреїв Закарпаття, які потрапили туди під кінець Великої Вітчизняної війни.
Сплановане і систематичне вбивство мільйонів євреїв та представників інших національностей стало відвертим проявом людської жорстокості і визнається світовим співтовариством злочином, що не має терміну давності.
Для України печальним символом Голокосту є Бабин Яр, де було вбито понад 100 тис. євреїв та осіб різних національностей. Під час другої світової війни нацисти використовували це урочище в Києві як місце масових розстрілів.

Про незворотні втрати страшної трагедії ми маємо пам’ятати та вшановувати  пам’ять безневинно загиблих жертв Голокосту. Вічна пам’ять мільйонам загиблих…

Міський голова                                              Г.А. Примаков
27 січня 2018
back