back

15 лютого в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 29 -ту річницю виведення радянських військ із Афганістану

 

 

 



Щороку 15 лютого відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.            До того 15 лютого неофіційно відзначалося як річниця завершення виведення радянських військ з Афганістану в 1989 році. Війна в Афганістані розпочалась у грудні 1979 році нападом спецпідрозділів КДБ СРСР на президентський палац у Кабулі і вбивством президента країни Хафізулли Аміна і його оточення та введенням у країну “обмеженого контингенту” Радянської Армії. Війна за офіційними радянськими даними тривала до виводу основної маси радянських військ 15 лютого 1989 року. У результаті цієї війни загинуло близько 1,5 млн. або 10% із числа тодішнього населення Афганістану. Радянські втрати, за офіційними даними СРСР, становили близько 15 тисяч військовослужбовців.     Через горнило радянсько-афганської війни пройшло більше 160 000 українців. З них 2378 загинули, у тому числі 60 вважаються зниклими безвісти або тими, що потрапили в полон. Поранення отримали більше 8 000 українців, з них 4 687 повернулися додому інвалідами. Із 72 осіб, удостоєних за роки “афганської” війни звання Герой Радянського Союзу, є 11 українців.

Поклали свої голови на афганській землі і меняни: Анатолій Бурковський , Володимир Жила , Петро Мордашко , Сергій Титовський , Валерій Яцухно .

Наразі в Менському районі проживає 273 ветеранів-інтернаціоналістів, які мужньо, виявляючи при цьому гуманізм, людяність і милосердя, виконували ратний обов’язок на території інших держав, із них 109- воїнів-афганців.
15 лютого 2018
back