back

ДЕРЖАВНА ПІДТРИМКА СІЛЬГОСПВИРОБНИКІВ У 2018 РОЦІ

7 лютого уряд схвалив програми, які направлені на підтримку та розвиток аграрного сектору по 5 пріоритетним напрямам, а саме розвиток тваринництва, фермерського і кооперативного руху, підтримка садівництва та виробництва української сільгосптехніки.

На це Державним бюджетом України на 2018 рік передбачено 6,3 млрд гривень.

«Часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва» – 945,0 млн. грн.

Постанова КМУ від 01 березня 2017 року №130 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва» .

Часткова компенсація надається сільськогосподарським товаровиробникам на безповоротній основі за придбані техніку та обладнання , вартість яких зазначена в актах приймання-передачі та інших документах, що підтверджують оплату через державний банк або банк, у статутному капіталі якого 75 і більше відсотків акцій належить державі, у таких розмірах:

20 відсотків вартості - за придбані техніку та обладнання у грудні 2017 р.;

25 відсотків вартості - за придбані техніку та обладнання починаючи з 1 січня 2018 року.

«Державна підтримка розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними» – 300,0 млн. грн.

Постанова КМУ № 587 від 15.07.2005 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для розвитку виноградарства, садівництва і хмелярства» .

Бюджетні кошти надаються суб’єктам господарювання, які займаються виноградарством, садівництвом і хмелярством, незалежно від їх організаційно-правової форми та форми власності для компенсації здійснених у поточному бюджетному році витрат на придбання садивного матеріалу плодово-ягідних культур, винограду та хмелю , але не більше встановлених Мінагрополітики нормативів за умови закладення насаджень у поточному році.

«Державна підтримка галузі тваринництва» – 4,0 млрд грн.

Постанова Кабінету Міністрів України № 107 від 07.02.2018 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримка галузі тваринництва».

Бюджетні кошти спрямовуються на держпідтримку за такими напрямами:

  1. часткова компенсація відсоткової ставки за банківськими кредитами, залученими для покриття витрат, пов’язаних із провадженням діяльності у галузях: вівчарство, козівництво, бджільництво, звірівництво, кролівництво, шовківництво та аквакультура – 0,2 млрд грн.;

  2. часткова компенсація вартості будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів, доїльних залів, підприємств з переробки сільськогосподарської продукції в частині витрат, профінансованих за рахунок банківських кредитів – 1,1 млрд грн.;

  3. спеціальна бюджетна дотація за утримання корів молочного, молочно-м’ясного та м’ясного напряму продуктивності – 0,5 млрд грн.;

  4. спеціальна бюджетна дотація за вирощування молодняка великої рогатої худоби, який народився в господарствах фізичних осіб – 0,7 млрд грн.;

  5. часткове відшкодування вартості закуплених для подальшого відтворення племінних тварин, а саме телиць, нетелей, корів молочного, молочно-м’ясного та м’ясного напряму продуктивності, свинок та кнурців, вівцематок, баранів, ярок і сперми бугаїв та ембріонів великої рогатої худоби, які мають племінну цінність – 0,3 млрд грн.;

  6. часткове відшкодування вартості будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів, доїльних залів, підприємств з переробки сільськогосподарської продукції – 1,2 млрд грн.


«Фінансова підтримка розвитку фермерських господарств» – 1,0 млрд грн.

Постанова Кабінету Міністрів України № 106 від 07.02.2018 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання фінансової підтримки розвитку фермерських господарств».

Фінансова підтримка надається: фермерському господарству, у власності та/або користуванні якого перебуває не більше ніж 500 гектарів земель сільськогосподарського призначення, яке має чистий дохід від реалізації продукції за останній рік до 15 000 000 гривень; сільськогосподарському обслуговуючому кооперативу, до складу якого входить не менше ніж 20 членів, серед яких повинні бути не менше ніж одне фермерське господарство, а інші - фізичні особи, у власності та користуванні кожної з яких перебуває не більше ніж 100 гектарів земель сільськогосподарського призначення.

Підтримка надається одержувачам за такими напрямами:

  1. Часткова компенсація вартості закупленого у суб’єктів насінництва насіння сільськогосподарських рослин вітчизняної селекції.

  2.  Часткова компенсація витрат, пов’язаних з наданими сільськогосподарськими дорадчими послугами.

  3. Фінансова підтримка сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

  4. Часткова компенсація вартості придбаної сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва.

  5. Здешевлення кредитів.


«Надання кредитів фермерським господарствам» – 43,1 млн грн

Відповідно до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання підтримки фермерським господарствам, затвердженого постановою КМУ від 25 серпня 2004 року № 1102 , фінансова підтримка надається на конкурсних засадах фермерським господарствам на поворотній основі у сумі до 500 тис грн. строком до п'яти років із забезпеченням заставного майна.

Також наводимо Порядки використання коштів, передбачених у державному бюджеті для реалізації відповідних програм та роз’яснювальні відеоролики-інструкції:

- як отримати 70%-ву компенсацію кооперативам за придбане обладнання

https://youtu.be/dp3mJXPHyEM

- як отримати 25%-ву компенсацію вартості за придбану сільськогосподарську техніку українського виробництва.

https://youtu.be/NE-iptAG-cA

 
20 березня 2018
back