back

Як долаємо наслідки буревію з градом

Шановні мешканці громади Мени!
2 червня нашу громаду спіткала серйозна негода у вигляді буревію з сильним градом, що призвело до значних пошкоджень державного, комунального та приватного майна. Стихійне лихо завдало серйозних збитків приватним та багатоквартирним будинкам, закладам освіти, медицини, соціальної сфери, комунальним об'єктам та іншій інфраструктурі громади. Град розміром із куряче яйце пошкодив дахи, утеплення стін, вікна, автомобілі та внутрішні приміщення багатьох будівель.
На сьогоднішній день ми вже отримали понад 630 заяв від постраждалих осіб, які потребують допомоги у відновленні свого майна.
Комісія, яка напружено працювала протягом тижня, має попередні результати збитків у приватному секторі, а саме:

  • опрацьовано 469 заяв від мешканців
  • зафіксовано пошкодження 8475 листів шиферу

Також вже підраховано попередній об’єм шкоди, завданої негодою комунальним об’єктам, і ми вимушені констатувати, що для відновлення інфраструктури необхідні значні ресурси, так наприклад.

  • У закладах освіти потребує заміни щонайменше 455 листів шиферу, 200 метрів жолобів, 60 метрів труб, вікна тощо.
  • У закладах культури зафіксовано пошкодження дахів та стін у п’яти приміщеннях, в тому числі в двох приміщеннях є потреба у проведенні капітального ремонту даху, на інших двох необхідно замінити більше 35 листів шиферу.
  • В медичних закдадах є необхідінсть замінити більше 135 листів шиферу.
  • У комунальних закладах соціальної сфери пошкоджено дахи основних приміщень та гаражів, при цьому заміни потребує 135 листів шиферу.
  • Зафіксовано пошкодження покрівлі в комунальному підприємстві «Менакомунпослуга», при цьому щонайменше 120 листів шиферу потребує заміни.

Також є пошкодження і електропроводки, внутрішніх кімнат, вікон, сайдингу по інших об’єктах комунальної сфери.

На жаль, бюджет громади обмежений і ми не можемо самостійно забезпечити повну компенсацію всім постраждалим та відновити всі пошкоджені об'єкти.
Власними силами керівники комунальних закладів і установ забезпечили проведення попередніх профілактичних заходів, що унеможливлять завдання подальшої шкоди, але, на жаль, бюджет громади досить обмежений. Тому ми звернулися до міжнародних партнерів та органів виконавчої влади за допомогою, щоб отримати необхідні ресурси, матеріальні засоби та експертну підтримку для відновлення інфраструктури громади.

Ми просимо вас з розумінням поставитися до ситуації та бути готовими до певних труднощів у найближчий період. Ми докладаємо всіх зусиль для якнайшвидшого вирішення проблем та відновлення нормального життя в нашій громаді. Дякуємо за підтримку та солідарність у цей важкий час нашим партнерам.

07 червня 2024
back