back

Оголошення про оприлюднення проєкту регуляторного акту

Відповідно до статті 9 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» на публічне обговорення (оприлюднення) виноситься проєкт регуляторного акта – проєкт рішення Менської міської ради «Про ставки податків та зборів на території Менської міської територіальної громади з 2025 року», а також аналіз його регуляторного впливу.

Зауваження та пропозиції будуть прийматись у письмовому та/або електронному вигляді від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань з 29.05.2024 по 29.06.2024 (протягом одного місяця в робочі дні) Фінансовим управлінням Менської міської ради (поштова адреса: вулиця Героїв АТО,6, м. Мена, Корюківський район, Чернігівська область, 15600, електронна адреса: [email protected]

З проєктом та аналізом його регуляторного впливу можна ознайомитись на офіційному веб-сайті Менської міської ради в розділі Регуляторна діяльність за наступним посиланням: Головна/Документи/Регуляторна діяльність/Проєкти регуляторних актів, а також у розділі Документи за наступним посиланням: Головна/Документи/Система обліку рішень сесій/2024 рік/48 сесія 8 скликання, порядковий номер документа.

«Про ставки податків та зборів на території Менської міської територіальної громади з 2025 року»

 

Додаток 1

до рішення 48 сесії Менської міської ради 8 скликання

29 травня 2024 року № 255

 

 

 

МЕНСЬКА МІСЬКА РАДА

 

(_______________ сесія восьмого скликання)

ПРОЄКТ РІШЕННЯ

 ____________ 2024 року                    м.Мена                           № ____

 

 

Про ставки податків та зборів на території Менської міської територіальної громади з 2025 року

 

Керуючись пунктом 24 статті 26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, статтею 7, пунктом 10.3 статті 10, пункту 12.3 статті 12, статтею 266 Податкового кодексу України, пунктом 24 частини першої статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» відповідно до Податкового кодексу України зі змінами і доповненнями Менська міська рада

ВИРІШИЛА:

  1. Встановити на території Менської міської територіальної громади ставки місцевих податків та зборів та затвердити положення про ці податки та збори, а саме:
  1. транспортний податок та положення про нього згідно додатку 1 до даного рішення (додається),
  2. єдиний податок та положення про нього згідно додатку 2 до даного рішення (додається),
  3. збір за місця для паркування транспортних засобів та положення про нього згідно додатку 3 до даного рішення (додається),
  4. перелік спеціальних земельних ділянок, відведених для організації та провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів, із зазначенням ставок збору та осіб, які уповноважені організовувати та провадити діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів  згідно додатку 4 до даного рішення (додається)
  5. туристичний збір та положення про нього згідно додатку 5 до даного рішення (додається).
  6. податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та положення про нього згідно додатку 6 до даного рішення (додається).

6.1) встановити на території Менської міської територіальної громади:

а) ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, згідно з додатком 6.1;

б) пільги для фізичних та юридичних осіб, із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, надані відповідно до підпункту 266.4.2 пункту 266.4 статті 266 Податкового кодексу України, за переліком згідно з додатком 6.2.

7) плата за землю на території Менської територіальної громади та положення про нього згідно додатку 7 до даного рішення (додається).

7.1) встановити на території Менської міської територіальної громади:

а) ставки земельного податку згідно з додатком 7.1;

б) пільги для фізичних та юридичних осіб, наданих відповідно до статті 281,282 та 284 Податкового кодексу України, із сплати земельного податку, за переліком згідно з додатком 7.2

  1. Оприлюднити дане рішення на сайті Менської міської ради.
  2. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію з питань планування, фінансів, бюджету, соціально-економічного розвитку, житлово-комунального господарства та комунального майна Менської міської ради.
  3. Рішення набирає чинності з 1 січня 2025 року.

 

 

 

Додаток 1

до рішення ____ сесії Менської міської ради 8 скликання

____________ 2024 року № ____

 

П О Л О Ж Е Н Н Я

про транспортний податок

1. Платники податку

1.1. Платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, що відповідно до підпункту 267.2.1 пункту 267.2 Податкового кодексу України є об’єктами оподаткування.

2. Об’єкт оподаткування

2.1. Об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Така вартість визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику економічного, соціального розвитку і торгівлі, за методикою, затвердженою Кабінетом Міністрів України, станом на 1 січня податкового (звітного) року виходячи з марки, моделі, року випуску, об’єму циліндрів двигуна, типу пального";

Щороку до 1 лютого податкового (звітного) року центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику економічного, соціального розвитку і торгівлі, на своєму офіційному веб-сайті розміщується перелік легкових автомобілів, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, який повинен містити такі дані щодо цих автомобілів: марка, модель, рік випуску, об’єм циліндрів двигуна, тип пального.

3. База оподаткування

3.1. Базою оподаткування є легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування відповідно до підпункту 2.1 пункту 2 цього Положення.

4. Ставка податку

4.1. Ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25 000 гривень за кожен легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування відповідно до підпункту 2.1 пункту 2 цього Положення.

5. Податковий період

5.1. Базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному року.

6. Порядок обчислення та сплати податку

6.1 Обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів оподаткування фізичних осіб здійснюється контролюючим органом податковою адресою (місцем реєстрації) платника податку, зазначеною в реєстраційних документах на об’єкт оподаткування.

6.2. Податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку разом з детальним розрахунком суми/сум податку та відповідні платіжні реквізити надсилаються платнику податку контролюючим органом у порядку, визначеному статтею 42 Податкового Кодексу, до 1 липня року базового податкового (звітного) періоду (року).

Податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку та відповідні платіжні реквізити, визначені в абзаці першому цього підпункту, що надсилаються платнику податку, повинні містити щодо кожного з об’єктів, зокрема, але не виключно, інформацію про транспортний засіб: марка, модель, об’єм циліндрів двигуна (куб. см), рік випуску та розмір ставки податку.

Щодо об’єктів оподаткування, придбаних протягом року, податок сплачується фізичною особою-платником починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт. Контролюючий орган надсилає податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності.

6.3. Органи, що здійснюють державну реєстрацію транспортних засобів, зобов’язані до 1 квітня 2015 року подати контролюючим органам за місцем реєстрації об’єкта оподаткування відомості, необхідні для розрахунку та справляння податку фізичними та юридичними особами.

З 1 квітня 2015 року органи, що здійснюють державну реєстрацію транспортних засобів, зобов’язані щомісяця у десятиденний строк після закінчення календарного місяця подавати контролюючим органам відомості, необхідні для розрахунку та справляння податку фізичними та юридичними особами, за місцем реєстрації об’єкта оподаткування станом на перше число відповідного місяця.

Форма подачі інформації встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

 6.4. Платники податку - юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і не пізніше 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцем реєстрації об’єкта оподаткування декларацію за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 Податкового кодексу України, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Щодо об’єктів оподаткування, придбаних протягом року, декларація юридичною особою - платником подається протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об’єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

6.5. У разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом звітного року податок обчислюється попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а новим власником починаючи з місяця, в якому він набув право власності на цей об’єкт.

Контролюючий орган надсилає податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності.

6.6. За об’єкти оподаткування, придбані протягом року, податок сплачується пропорційно кількості місяців, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, в якому проведено реєстрацію транспортного засобу.

6.7.  У разі спливу п’ятирічного віку легкового автомобіля протягом звітного року податок сплачується за період з 1 січня цього року до початку місяця, наступного за місяцем, в якому вік такого автомобіля досяг (досягне) п’яти років.

6.8. У разі незаконного заволодіння третьою особою легковим автомобілем, який відповідно до підпункту 2.1. пункту 2 цього Положення є об’єктом оподаткування, транспортний податок за такий легковий автомобіль не сплачується з місяця, наступного за місяцем, в якому мав місце факт незаконного заволодіння легковим автомобілем, якщо такий факт підтверджується відповідним документом про внесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, виданим уповноваженим державним органом.

У разі повернення легкового автомобіля його власнику (законному володільцю) податок за такий легковий автомобіль сплачується з місяця, в якому легковий автомобіль було повернено відповідно до постанови слідчого, прокурора чи рішення суду. Платник податку зобов’язаний надати контролюючому органу копію такої постанови (рішення) протягом 10 днів з моменту отримання.

6.9. У разі незаконного заволодіння третьою особою легковим автомобілем, який відповідно до підпункту 2.1 пункту 2 цього Положення є об’єктом оподаткування, уточнююча декларація юридичною особою - платником податку подається протягом 30 календарних днів з дня внесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

У разі повернення легкового автомобіля його власнику уточнююча декларація юридичною особою - платником податку подається протягом 30 календарних днів з дня складання постанови слідчого, прокурора чи винесення ухвали суду.

6.10. Фізичні особи - платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем реєстрації) для проведення звірки даних щодо:

а) об’єктів оподаткування, що перебувають у власності платника податку;

б) розміру ставки податку;

в) нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів (зокрема документів, що підтверджують право власності на об’єкт оподаткування, перехід права власності на об’єкт оподаткування), контролюючий орган за місцем реєстрації платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

 Фізичні особи - нерезиденти у порядку, визначеному цим пунктом, звертаються за проведенням звірки даних до контролюючих органів за місцем реєстрації об’єктів оподаткування.

7. Порядок сплати податку

7.1. Податок сплачується за місцем реєстрації об’єктів оподаткування і зараховується до місцевого бюджету згідно з положеннями Бюджетного кодексу України.

8. Строки сплати податку

8.1. Транспортний податок сплачується:

а) фізичними особами - протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення;

б) юридичними особами - авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації

 

 

Начальник

Фінансового управління

Менської міської ради                                                          Алла НЕРОСЛИК

 

Додаток 2

до рішення ___ сесії Менської міської ради 8 скликання

__________2024 року № ____

 

П О Л О Ж Е Н Н Я

про єдиний податок

(далі – Положення)

 

  1. Загальні положення

1.1. Єдиний податок є місцевим податком і впроваджується на підставі пункту 24 частини 1 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», відповідно до глави 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розділу ХІV Податкового кодексу України (далі - Кодекс).

2. Платники податку

2.1. Суб’єкти господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, поділяються на такі групи платників єдиного податку:

2.1.1. перша група - фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року;

2.1.2. друга група - фізичні особи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

- не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;

- обсяг доходу не перевищує 834 розміри мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Дія цього підпункту не поширюється на фізичних осіб - підприємців, які надають посередницькі послуги з купівлі, продажу, оренди та оцінювання нерухомого майна (група 70.31 КВЕД ДК 009:2005), а також здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Такі фізичні особи - підприємці належать виключно до третьої групи платників єдиного податку, якщо відповідають вимогам, встановленим для такої групи;

 2.1.3. третя група:

 фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена та юридичні особи - суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 1167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року;

електронні резиденти (е-резиденти), які зареєструвалися як фізичні особи - підприємці, здійснюють господарську діяльність з надання послуг, виробництва та/або продажу товарів виключно на користь нерезидентів України, за умови що протягом календарного року вони відповідають сукупності таких критеріїв:

не використовують працю найманих осіб - громадян або резидентів України;

не отримують доходи з джерелом походження з України, крім пасивних доходів;

обсяг доходу не перевищує 1167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року;

2.1.4. четверта група - сільськогосподарські товаровиробники:

а) юридичні особи незалежно від організаційно-правової форми, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відсотків;

б) фізичні особи - підприємці, які провадять діяльність виключно в межах фермерського господарства, зареєстрованого відповідно до Закону України "Про фермерське господарство", за умови виконання сукупності таких вимог:

здійснюють виключно вирощування, відгодовування сільськогосподарської продукції, збирання, вилов, переробку такої власновирощеної або відгодованої продукції та її продаж;

провадять господарську діяльність (крім постачання) за місцем податкової адреси;

не використовують працю найманих осіб;

членами фермерського господарства такої фізичної особи є лише члени її сім’ї у визначенні частини другої статті 3 Сімейного кодексу України;

площа сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду у власності та/або користуванні членів фермерського господарства становить не менше 0,5 гектарів, але не більше 20 гектарів сукупно.

2.1.5. При розрахунку загальної кількості осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником єдиного податку - фізичною особою, не враховуються наймані працівники, які перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю і пологами та у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею передбаченого законодавством віку, а також працівники, призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

При розрахунку середньооблікової кількості працівників застосовується визначення, встановлене Податковим Кодексом.

2.1.6. У селекційних центрах, на підприємствах (в об’єднаннях) з племінної справи у тваринництві до продукції власного виробництва сільськогосподарського товаровиробника також належать племінні (генетичні) ресурси, придбані в інших селекційних центрах, на підприємствах (в об’єднаннях) із племінної справи у тваринництві та реалізовані вітчизняним підприємствам для осіменіння маточного поголів’я тварин.

2.1.7. Якщо сільськогосподарський товаровиробник утворюється шляхом злиття, перетворення, поділу або виділення згідно з відповідними нормами Цивільного кодексу України, то норма щодо дотримання частки сільськогосподарського товаровиробництва, яка дорівнює або перевищує 75 відсотків за попередній податковий (звітний) рік, поширюється на:

усіх осіб окремо, які зливаються;

кожну окрему особу, утворену шляхом поділу або виділу;

особу, утворену шляхом перетворення.

2.1.8. Якщо сільськогосподарський товаровиробник реорганізується шляхом приєднання згідно з відповідними нормами Цивільного кодексу України, то норма щодо дотримання частки сільськогосподарського товаровиробництва, яка дорівнює 75 відсотків за попередній податковий (звітний) рік, поширюється на усіх учасників такої реорганізації.

2.1.9 Сільськогосподарські товаровиробники, утворені шляхом злиття, можуть бути платниками податку в рік утворення, якщо частка сільськогосподарського товаровиробництва, отримана за попередній податковий (звітний) рік всіма товаровиробниками, які брали участь у їх утворенні та були припинені в результаті злиття, дорівнює або перевищує 75 відсотків.

2.1.10. Сільськогосподарські товаровиробники - юридичні особи, утворені шляхом перетворення платника податку, можуть бути платниками податку в рік перетворення, якщо частка сільськогосподарського товаровиробництва, отримана за попередній податковий (звітний) рік, дорівнює або перевищує 75 відсотків.

Сільськогосподарські товаровиробники, утворені шляхом поділу або виділення, можуть бути платниками податку з наступного року, якщо частка сільськогосподарського товаровиробництва, отримана за попередній податковий (звітний) рік, дорівнює або перевищує 75 відсотків.

2.1.11. Новоутворені сільськогосподарські товаровиробники - юридичні особи можуть бути платниками податку з наступного року, якщо частка сільськогосподарського товаровиробництва, отримана за попередній податковий (звітний) рік, дорівнює або перевищує 75 відсотків, а фізичні особи - підприємці - у рік державної реєстрації.

2.2. Не можуть бути платниками єдиного податку суб’єкти господарювання, визначені пунктами 291.5-291.51 статті 291 Податкового кодексу України зі змінами і доповненнями.

2.3. Платники єдиного податку першої-третьої груп повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі - готівковій та/або безготівковій (у тому числі з використанням електронних грошей).

2.4. Для цілей цього Положення під побутовими послугами населенню, які надаються першою та другою групами платників єдиного податку, розуміються види послуг, визначені пунктом 291.7 статті 291 Податкового кодексу України зі змінами і доповненнями.

2.5 Вимоги пунктів 291.5-291.6 статті 291 Податкового кодексу України не поширюються на платників єдиного податку третьої групи - електронних резидентів (е-резидентів).

3. Порядок визначення доходів та їх склад для платників єдиного податку першої-третьої груп встановлено статтею 292 Податкового кодексу України зі змінами і доповненнями.

4. Об’єкт та базу оподаткування для платників єдиного податку четвертої групи визначено статтею 2921 Податкового кодексу України зі змінами і доповненнями.

5. Ставки єдиного податку

5.1. Ставки єдиного податку для платників першої групи встановлюються у відсотках (фіксовані ставки) до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року (далі у цій главі - прожитковий мінімум), другої групи - у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (далі у цій главі - мінімальна заробітна плата), третьої групи - у відсотках до доходу (відсоткові ставки).

5.2. Встановити фіксовані ставки єдиного податку для фізичних осіб - підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць:

1) для першої групи платників єдиного податку - 10 відсотків розміру прожиткового мінімуму;

2) для другої групи платників єдиного податку - 18 відсотків розміру мінімальної заробітної плати;

5.3. Для третьої групи платників відсоткова ставка єдиного податку, встановлюється згідно пункту 293.3 статті 293 Податкового кодексу України зі змінами і доповненнями:

1) 3 відсотки доходу - у разі сплати податку на додану вартість згідно з цим Кодексом;

2) 5 відсотків доходу - у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.

Для фізичних осіб - підприємців, які здійснюють діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, а також для електронних резидентів (е-резидентів) ставка єдиного податку встановлюється у розмірі, визначеному підпунктом 2 цього пункту.

5.4. Ставка єдиного податку встановлюється для платників єдиного податку першої-третьої групи (фізичні особи-підприємці) у розмірі 15 відсотків:

1) до суми перевищення обсягу доходу, визначеного в підпунктах 2.1.1- 2.1.3 пункту 2 цього Положення;

2) до доходу, отриманого від провадження діяльності, не зазначеної у реєстрі платників єдиного податку, віднесеного до першої або другої групи;

3) до доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж зазначений у главі 1 розділу ХІV Податкового кодексу України зі змінами і доповненнями;

4) до доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування (крім платників єдиного податку третьої групи - електронних резидентів (е-резидентів);

5) до доходу, отриманого платниками першої або другої групи від впровадження діяльності яка не передбачена у підпунктах 2.1.1 або 2.1.2 пункту 2 цього Положення.

5.5. Ставки єдиного податку для платників третьої групи (юридичні особи) встановлюються у подвійному розмірі ставок, визначених підпунктом 5.3 пункту 5 цього Положення:

1) до суми перевищення обсягу доходу, визначеного у підпункті 2.1.3 пункту 2 цього Положення;

2) до доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж зазначений у главі 1 розділу ХІV Податкового кодексу України зі змінами і доповненнями;

3) до доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування.

5.6. У разі здійснення платниками єдиного податку першої і другої груп кількох видів господарської діяльності застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, встановлений для таких видів господарської діяльності.

5.7. У разі здійснення платниками єдиного податку першої і другої груп господарської діяльності на територіях більш як однієї сільської, селищної або міської ради застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, встановлений пунктом 5 цього Положення для відповідної групи таких платників єдиного податку.

5.8. Ставки, встановлені пунктами 5.3 – 5.5 пункту 5 цього Положення, застосовуються з урахуванням особливостей, визначених пунктом 293.8 статті 293 Податкового кодексу України зі змінами і доповненнями.

5.9. У разі анулювання реєстрації платника податку на додану вартість у порядку, встановленому Кодексом, платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату єдиного податку за ставкою у розмірі 5 відсотків (для платників єдиного податку третьої групи) або відмовитися від застосування спрощеної системи оподаткування шляхом подання заяви щодо зміни ставки єдиного податку чи відмови від застосування спрощеної системи оподаткування не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу, в якому здійснено анулювання реєстрації платником податку на додану вартість.

5.10. Для платників єдиного податку четвертої групи розмір ставок податку з одного гектара сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду залежить від категорії (типу) земель, їх розташування та становить (у відсотках бази оподаткування) встановлені пунктом 293.9 статті 293 Податкового кодексу України зі змінами і доповненнями.

Перелік гірських зон та поліських територій визначається Кабінетом Міністрів України.

6. Податковий (звітний) період

6.1. Податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку першої, другої та четвертої груп є календарний рік.

Податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку третьої групи та податкових агентів платників єдиного податку третьої групи -електронних резидентів (е-резидентів) є календарний квартал (крім податкового періоду для податкової звітності з податку на додану вартість, визначеного пунктом 202.1 статті 202 Податкового кодексу України).

6.2. Податковий (звітний) період починається з першого числа першого місяця податкового (звітного) періоду і закінчується останнім календарним днем останнього місяця податкового (звітного) періоду.

Попередній податковий (звітний) рік для новоутворених сільськогосподарських товаровиробників - юридичних осіб - період з дня державної реєстрації до 31 грудня того ж року.

Податковий (звітний) період для сільськогосподарських товаровиробників - юридичних осіб, що ліквідуються, - період з початку року до їх фактичного припинення.

6.3. Для суб'єктів господарювання, які перейшли на сплату єдиного податку із сплати інших податків і зборів, встановлених Податковим Кодексом, перший податковий (звітний) період починається з першого числа місяця, що настає за наступним податковим (звітним) кварталом, у якому особу зареєстровано платником єдиного податку, і закінчується останнім календарним днем останнього місяця такого періоду.

6.4. Для зареєстрованих в установленому порядку фізичних осіб - підприємців, які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої групи, перший податковий (звітний) період починається з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому особу зареєстровано платником єдиного податку.

Для зареєстрованих в установленому законом порядку суб’єктів господарювання (новостворених), які протягом 10 календарних днів з дня державної реєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, а також четвертої групи (фізичні особи), перший податковий (звітний) період починається з першого числа місяця, в якому відбулася державна реєстрація.

6.5. Для суб'єктів господарювання, які утворюються в результаті реорганізації (крім перетворення) будь-якого платника податку, що має непогашені податкові зобов'язання чи податковий борг, які виникли до такої реорганізації, перший податковий (звітний) період починається з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому погашено такі податкові зобов'язання чи податковий борг і подано заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування.

6.6. У разі державної реєстрації припинення юридичних осіб та державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, які є платниками єдиного податку, останнім податковим (звітним) періодом вважається період, у якому відповідним контролюючим органом отримано від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації такого припинення.

6.7. У разі зміни податкової адреси платника єдиного податку останнім податковим (звітним) періодом за такою адресою вважається період, у якому подано до контролюючого органу заяву щодо зміни податкової адреси.

7. Порядок нарахування та строки сплати єдиного податку

7.1. Платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

Такі платники єдиного податку можуть здійснити сплату єдиного податку авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більш як до кінця поточного звітного року.

У разі якщо сільська, селищна або міська рада приймає рішення щодо зміни раніше встановлених ставок єдиного податку, єдиний податок сплачується за такими ставками у порядку та строки, визначені цим Положенням.

7.2. Нарахування авансових внесків для платників єдиного податку першої і другої груп здійснюється контролюючими органами на підставі заяви такого платника єдиного податку щодо розміру обраної ставки єдиного податку, заяви щодо періоду щорічної відпустки та/або заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності.

7.3. Платники єдиного податку третьої групи (крім електронних резидентів (е-резидентів) сплачують єдиний податок протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал.

7.3-1. Для платника єдиного податку третьої групи - електронного резидента (е-резидента) податковим агентом є банк, в якому електронному резиденту (е-резиденту) відкрито поточний рахунок.

Платник єдиного податку третьої групи - електронний резидент (е-резидент) має право відкрити поточний рахунок виключно через інформаційну систему "Е-резидент" в одному самостійно обраному ним банку, доступному для вибору в інформаційній системі "Е-резидент".

Банк зобов’язаний надіслати повідомлення про відкриття або закриття рахунку платником єдиного податку третьої групи - електронним резидентом (е-резидентом) до контролюючого органу, в якому він обліковується як платник податків, у день відкриття/закриття рахунку в порядку, передбаченому статтею 69 Податкового Кодексу України.

7.3-1.1. Податковий агент платника єдиного податку третьої групи - електронного резидента (е-резидента) під час зарахування коштів на поточний рахунок такого платника зобов’язаний утримувати податок із суми зарахування за рахунок таких коштів, використовуючи ставку податку, визначену статтею 293 Податкового Кодексу України, та не пізніше наступних двох робочих днів перерахувати податок до державного бюджету.

У разі зарахування на поточний рахунок платника єдиного податку третьої групи - електронного резидента (е-резидента) іноземної валюти відповідний податок перераховується податковим агентом у гривню за курсом валюти, визначеним відповідно до статті 39-1 Податкового Кодексу України.

7.3-1.2. Податкові зобов’язання з єдиного податку, утримані податковим агентом платника єдиного податку третьої групи - електронного резидента (е-резидента), не підлягають поверненню платнику податку як помилково та/або надміру сплачені податкові зобов’язання, не можуть бути зараховані в рахунок інших обов’язкових платежів та на них не поширюються положення статті 43 Податкового Кодексу України.

7.4. Сплата єдиного податку платниками першої - третьої груп здійснюється за місцем податкової адреси.

7.5. Платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої витягом з Електронного реєстру листків непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

7.6. Суми єдиного податку, сплачені відповідно до абзацу другого підпункту 7.1 та підпункту 7.5 пункту 7 цього Положення, підлягають зарахуванню в рахунок майбутніх платежів з цього податку за заявою платника єдиного податку.

Помилково та/або надміру сплачені суми єдиного податку підлягають поверненню платнику в порядку, встановленому Податковим кодексом України зі змінами і доповненнями.

7.7. Єдиний податок, нарахований за перевищення обсягу доходу, сплачується протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал (крім електронних резидентів (е-резидентів).

Для платників єдиного податку третьої групи - електронних резидентів (е-резидентів) сплата єдиного податку, нарахованого за перевищення обсягу доходу, здійснюється в порядку, визначеному пунктом 7.3-1 цього пункту.

7.8. У разі припинення платником єдиного податку провадження господарської діяльності, податкові зобов’язання із сплати єдиного податку нараховуються такому платнику до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому анульовано реєстрацію за рішенням контролюючого органу на підставі отриманого від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

У разі анулювання реєстрації платника єдиного податку за рішенням контролюючого органу податкові зобов’язання із сплати єдиного податку нараховуються такому платнику до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому проведено анулювання реєстрації.

7.9. Платники єдиного податку четвертої групи:

7.9.1. самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 01 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням платника податку та місцем розташування земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 Податкового кодексу України зі змінами і доповненнями;

7.9.2. сплачують податок щоквартально протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу, у таких розмірах:

у І кварталі - 10 відсотків;

у ІІ кварталі - 10 відсотків;

у ІІІ кварталі - 50 відсотків;

у ІV кварталі - 30 відсотків;

7.9.3 фізичні особи - підприємці, які у звітному періоді обрали спрощену систему оподаткування та ставку єдиного податку, встановлену для четвертої групи, або перейшли на застосування ставки єдиного податку, встановленої для четвертої групи, та юридичні особи, реорганізовані шляхом приєднання або утворені протягом року шляхом злиття або перетворення у звітному податковому періоді, у тому числі за набуті ними площі нових земельних ділянок, вперше сплачують податок протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу, в якому відбулося таке обрання/перехід, в якому відбулося утворення (виникнення права на земельну ділянку), а надалі - у порядку, визначеному підпунктом 7.9.2 цього пункту;

7.9.4. що припиняються шляхом злиття, приєднання, перетворення, поділу у податковому (звітному) періоді, зобов’язані подати у період до їх фактичного припинення контролюючим органам за своїм місцезнаходженням та місцем розташування земельних ділянок уточнену податкову декларацію;

7.9.5. зобов’язані у разі, коли протягом податкового (звітного) періоду змінилася площа сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду у зв’язку з набуттям (втратою) на неї права власності або користування:

уточнити суму податкових зобов’язань з податку на період, починаючи з дати набуття (втрати) такого права до останнього дня податкового (звітного) року;

подати протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним періодом, контролюючим органам за місцезнаходженням платника податку та місцем розташування земельної ділянки декларацію з уточненою інформацією про площу земельної ділянки, а також відомості про наявність земельних ділянок та їх нормативну грошову оцінку;

7.9.6. у разі надання сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду в оренду іншому платникові податку, враховують орендовану площу земельних ділянок у своїй декларації. У декларації орендаря така земельна ділянка не враховується;

7.9.7. у разі оренди ними сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду в особи, яка не є платником податку, враховують орендовану площу земельних ділянок у своїй декларації;

7.9.8. перераховують в установлений строк загальну суму коштів на відповідний рахунок місцевого бюджету за місцем розташування земельної ділянки.

 

 

Начальник

Фінансового управління

Менської міської ради                                                          Алла НЕРОСЛИК

 

 

Додаток 3

до рішення ___ сесії Менської міської ради 8 скликання

____________ 2024 року № ____

 

П О Л О Ж Е Н Н Я

про збір за місця для паркування транспортних засобів

 

 

  1. Платники збору

1.1 Платниками збору є юридичні особи, їх філії (відділення, представництва), фізичні особи - підприємці, які згідно з рішенням Менської міської ради організовують та провадять діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів на майданчиках для платного паркування та спеціально відведених автостоянках.

1.2. Перелік спеціальних земельних ділянок, відведених для організації та провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів, в якому зазначаються їх місцезнаходження, загальна площа, технічне облаштування, кількість місць для паркування транспортних засобів, затверджується рішенням Менської міської ради про встановлення збору.

Таке рішення разом з переліком осіб, які уповноважені організовувати та провадити діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів, надається виконавчим органом Менської міської ради контролюючому органу в порядку, встановленому розділом I Податкового Кодексу України.

  1. Об'єкт і база оподаткування збором

2.1. Об’єктом оподаткування є земельна ділянка, яка згідно з рішенням Менської міської ради спеціально відведена для забезпечення паркування транспортних засобів на автомобільних дорогах загального користування, тротуарах або інших місцях, а також комунальні гаражі, стоянки, паркінги (будівлі, споруди, їх частини), які побудовані за рахунок коштів місцевого бюджету, за винятком площі земельної ділянки, яка відведена для безоплатного паркування транспортних засобів, передбачених статтею 30 Закону України "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні".2.2. Базою оподаткування є площа земельної ділянки, відведена для паркування, а також площа комунальних гаражів, стоянок, паркінгів (будівель, споруд, їх частин), які побудовані за рахунок коштів місцевого бюджету.

3. Ставки збору

3.1. Ставки збору встановлюються за кожний день провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів у гривнях за 1 квадратний метр площі земельної ділянки, відведеної для організації та провадження такої діяльності, у розмірі до 0,075 відсотка мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

3.2. При визначенні ставки збору міська рада враховує місцезнаходження спеціально відведених місць для паркування транспортних засобів, площу спеціально відведеного місця, кількість місць для паркування транспортних засобів, спосіб поставлення транспортних засобів на стоянку, режим роботи та їх заповнюваність.

4. Особливості встановлення збору

4.1. Ставка збору та порядок сплати збору до бюджету встановлюються Менською міською радою.

5. Порядок обчислення та строки сплати збору

5.1. Сума збору за місця для паркування транспортних засобів, яка обчислена відповідно до податкової декларації за звітний (податковий) квартал, сплачується щоквартально згідно Податкового кодексу України для квартального звітного (податкового) періоду строк, за місцезнаходженням об’єкта оподаткування.

5.2. Платник збору, який має підрозділ без статусу юридичної особи, що провадить діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів на земельній ділянці не за місцем реєстрації такого платника збору, зобов'язаний зареєструвати такий підрозділ як платника збору у контролюючому органі за місцезнаходженням земельної ділянки.

5.3. Базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному кварталу.

 

 

Начальник

Фінансового управління

Менської міської ради                                                          Алла НЕРОСЛИК

 

 

Додаток 4

до рішення __ сесії Менської міської ради 8 скликання

__________ 2024 року № ____

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перелік спеціальних земельних ділянок, відведених для організації та провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів, із зазначенням ставок збору та осіб, які уповноважені організовувати та провадити діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

№ з/п

Місцезнаходження

Загальна площа, кв.м

Технічне облаштування

Кількість місць для паркування транспортних засобів

Режим роботи

Ставка збору (у відсотках до мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року)

Особи, які уповноважені організовувати та провадити діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів

 

1.

м. Мена,

вул. Сіверський шлях (від вул. м.Лисенка до ветеринарного ларька навпроти автостанції)

2600

облаштовано знаками, розміткою та асфальто-бетонним покриттям

100

щоденно

0.000%

Комунальне підприємство «Менакомунпослуга» Менської міської ради

 

2.

м. Мена,

 вул. Героїв АТО

2700

облаштовано знаками, розміткою та асфальто-бетонним покриттям

120

щоденно

0.000%

Комунальне підприємство «Менакомунпослуга» Менської міської ради

 

                     

 

 

Начальник

Фінансового управління

Менської міської ради                                                          Алла НЕРОСЛИК

 

Додаток 5

до рішення ___ сесії Менської міської ради 8 скликання

____________ 2024 року № ____

 

 

П О Л О Ж Е Н Н Я

про туристичний збір

(далі – Положення)

 

1. Платники збору.

1.1. Платниками збору є громадяни України, іноземці, а також особи без громадянства, які прибувають на територію Менської територіальної громади, на якій діє рішення Менської міської ради про встановлення туристичного збору, та тимчасово розміщуються у місцях проживання (ночівлі) визначених підпунктом 4.1. цього Положення.

1.2. Платниками збору не можуть бути особи, які:

а) постійно проживають, у тому числі на умовах договорів найму, у селі, селищі або місті, радами яких встановлено такий збір;

б) особи визначені підпунктом "в" підпункту 14.1.213 пункту 14.1 статті 14 Податкового Кодексу України, які прибули у відрядження або тимчасово розміщуються у місцях проживання (ночівлі), визначених підпунктом "б" підпункту 4.1 пункту 4 цього Положення, що належать фізичним особам на праві власності або на праві користування за договором найму;

в) особи з інвалідністю, діти з інвалідністю та особи, що супроводжують осіб з інвалідністю I групи або дітей з інвалідністю (не більше одного супроводжуючого);

г) ветерани війни;

ґ) учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС;

д) особи, які прибули за путівками (курсівками) на лікування, оздоровлення, реабілітацію до лікувально-профілактичних, фізкультурно-оздоровчих та санаторно-курортних закладів, що мають ліцензію на медичну практику та акредитацію центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я;

е) діти віком до 18 років;

є) дитячі лікувально-профілактичні, фізкультурно-оздоровчі та санаторно-курортні заклади.

ж) члени сім’ї фізичної особи першого та/або другого ступеня споріднення, визначені відповідно до підпункту 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 Податкового Кодексу України, які тимчасово розміщуються з такою фізичною особою у місцях проживання (ночівлі), визначених абзацом «б» підпункту 4.1. цього Положення, що належать їй на праві власності або на праві користування за договором найму.

з) взяті на облік як внутрішньо переміщені особи відповідно до Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб", які тимчасово розміщуються у місцях проживання (ночівлі), визначених підпунктом 4.1 пункту 4 цього Положення, а інформація про адресу таких місць зазначена в довідці про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи як адреса фактичного місця їх проживання/перебування.

2. Ставка збору.

2.1. Ставка збору встановлюється рішенням Менської міської ради за кожну добу тимчасового розміщення особи у місцях проживання (ночівлі), визначених підпунктом 4.1. пункту 4 цього Положення у розмірі 0,25 відсотка – для внутрішнього туризму та 0,75 відсотка – для в’їзного туризму від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, для однієї особи за одну добу тимчасового розміщення. 

3. База справляння збору.

3.1. Базою справляння збору є загальна кількість діб тимчасового розміщення у місцях проживання (ночівлі), визначених підпунктом 4.1. пункту 4  цього Положення.

4. Податкові агенти та місця проживання (ночівлі).

4.1. Згідно з рішенням Менської міської ради, справляння збору може здійснюватися з тимчасового розміщення у таких місцях проживання (ночівлі):

а)  готелі, кемпінги, мотелі, гуртожитки для приїжджих, хостели, будинки відпочинку, туристичні бази, гірські притулки, табори для відпочинку, пансіонати та інші заклади готельного типу, санаторно-курортні заклади;

б) житловий будинок, прибудова до житлового будинку, квартира, котедж, кімната, садовий будинок, дачний будинок, будь-які інші об’єкти, що використовуються для тимчасового проживання (ночівлі).

4.2. Згідно з рішенням Менської міської ради, справляння збору може здійснюватися такими податковими агентами:

а) юридичними особами, філіями, відділеннями, іншими відокремленими підрозділами юридичних осіб згідно з  підпунктом 6.2. пункту 6 цього Положення, фізичними особами - підприємцями, які надають послуги з тимчасового розміщення осіб у місцях проживання (ночівлі), визначених підпунктом 4.1 цього Положення;

б) квартирно-посередницькими організаціями, які направляють неорганізованих осіб з метою їх тимчасового розміщення у місцях проживання (ночівлі), визначених підпунктом "б" підпункту 4.1 пункту 4 цього Положення, що належать фізичним особам на праві власності або на праві користування за договором найму;

в) юридичними особами, які уповноважуються Менською міською радою, справляти збір на умовах договору, укладеного з відповідною радою.

5. Особливості справляння збору.

5.1. Платники збору сплачують суму збору авансовим внеском перед тимчасовим розміщенням у місцях проживання (ночівлі) податковим агентам, які справляють збір за ставками, у місцях справляння збору та з дотриманням інших вимог, визначених рішенням Менської міської ради.

За один і той самий період перебування платника збору на території однієї адміністративно-територіальної одиниці, на якій встановлено туристичний збір, повторне справляння збору, вже сплаченого таким платником збору, не допускається.

5.2. Особа здійснює тимчасове розміщення платника збору у місцях проживання (ночівлі), що належать такій особі на праві власності або на праві користування, виключно за наявності у платника збору документа, що підтверджує сплату ним туристичного збору відповідно до Податкового Кодексу України та рішення Менської міської ради.

5.3. У разі дострокового залишення особою, яка сплатила туристичний збір, території адміністративно-територіальної одиниці, на якій встановлено туристичний збір, сума надмірно сплаченого збору підлягає поверненню такій особі;

6. Порядок сплати збору.

6.1. Податкові агенти сплачують збір за своїм місцезнаходженням щоквартально, у визначений для квартального звітного (податкового) періоду строк та відповідно до податкової декларації за звітний (податковий) квартал, або авансовими внесками до 30 числа (включно) кожного місяця (у лютому - до 28 (29) включно) на підставі рішення Менської міської ради.

Податкові агенти, які сплачують збір авансовими внесками, відображають у податковій декларації за звітний (податковий) квартал суми нарахованих щомісячних авансових внесків. При цьому остаточна сума збору, обчислена відповідно до податкової декларації за звітний (податковий) квартал (з урахуванням фактично внесених авансових платежів), сплачується такими податковими агентами у строки, визначені для квартального звітного (податкового) періоду.

6.2. Податковий агент, який має підрозділ без статусу юридичної особи, що надає послуги з тимчасового розміщення у місцях проживання (ночівлі) не за місцем реєстрації такого податкового агента, зобов’язаний зареєструвати такий підрозділ як податкового агента туристичного збору у контролюючому органі за місцезнаходженням підрозділу.

6.3. Базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному кварталу.

 

 

Начальник

Фінансового управління

Менської міської ради                                                          Алла НЕРОСЛИК

 

 

 

 

 

Додаток 6

до рішення ___ сесії Менської міської ради 8 скликання

____________ 2024 року  № ___

 

П О Л О Ж Е Н Н Я

про податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

(далі – Положення)

1. Платники податку.

1.1. Платниками податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості.

1.2. Платниками податку, в разі перебування об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб:

а) якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку;

б) якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі, платником податку є одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом;

в) якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб і поділений між ними в натурі, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку.

2. Об’єкт оподаткування.

2.1. Об’єктом оподаткування є об’єкт житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його частка.

2.2. Не є об’єктом оподаткування:

а) об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, які перебувають у власності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, а також організацій, створених ними в установленому порядку, що повністю утримуються за рахунок відповідного державного бюджету чи місцевого бюджету і є неприбутковими (їх спільній власності);

б) об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, які розташовані в зонах відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення, визначені законом, в тому числі їх частки;

в) будівлі дитячих будинків сімейного типу;

г) гуртожитки;

ґ) житлова нерухомість непридатна для проживання, у тому числі у зв’язку з аварійним станом, визнана такою згідно з рішенням сільської, селищної, міської ради;

д) об’єкти житлової нерухомості, в тому числі їх частки, що належать дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, та особам з їх числа, визнаним такими відповідно до закону, дітям з інвалідністю, які виховуються одинокими матерями (батьками), але не більше одного такого об’єкта на дитину;

е) об’єкти нежитлової нерухомості, які використовуються суб’єктами господарювання малого та середнього бізнесу, що провадять свою діяльність у тимчасових спорудах для здійснення підприємницької діяльності та/або в малих архітектурних формах та на ринках;

є) будівлі промисловості, віднесені до класу "Промислові та складські будівлі" (код 125) Класифікатора будівель і споруд НК 018:2023, що використовуються за призначенням у господарській діяльності суб’єктів господарювання, основна діяльність яких класифікується у секціях B-F КВЕД ДК 009:2010, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку;

ж) будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників (юридичних та фізичних осіб), віднесені до класу "Нежитлові сільськогосподарські будівлі" (код 1271) Класифікатора будівель і споруд НК 018:2023, що використовуються за призначенням у господарській діяльності суб’єктів господарювання та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку;

з) об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, які перебувають у власності громадських об’єднань осіб з інвалідністю та їх підприємств;

и) об’єкти нерухомості, що перебувають у власності релігійних організацій, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законом порядку, та використовуються виключно для забезпечення їхньої статутної діяльності, включаючи ті, в яких здійснюють діяльність засновані такими релігійними організаціями добродійні заклади (притулки, інтернати, лікарні тощо), крім об’єктів нерухомості, в яких здійснюється виробнича та/або господарська діяльність;

і) будівлі дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів незалежно від форми власності та джерел фінансування, що використовуються для надання освітніх послуг;

ї) об’єкти нежитлової нерухомості державних та комунальних дитячих санаторно-курортних закладів та закладів оздоровлення та відпочинку дітей, а також дитячих санаторно-курортних закладів та закладів оздоровлення і відпочинку дітей, які знаходяться на балансі підприємств, установ та організацій, які є неприбутковими і внесені контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій. У разі виключення з Реєстру неприбуткових установ та організацій декларація подається платником податку протягом 30 календарних днів з дня виключення, а податок сплачується починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому відбулося виключення з Реєстру неприбуткових установ та організацій;

й) об’єкти нежитлової нерухомості державних та комунальних центрів олімпійської підготовки, шкіл вищої спортивної майстерності, центрів фізичного здоров’я населення, центрів з розвитку фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю, дитячо-юнацьких спортивних шкіл, а також центрів олімпійської підготовки, шкіл вищої спортивної майстерності, дитячо-юнацьких спортивних шкіл і спортивних споруд всеукраїнських фізкультурно-спортивних товариств, їх місцевих осередків та відокремлених підрозділів, що є неприбутковими та включені до Реєстру неприбуткових установ та організацій. У разі виключення таких установ та організацій з Реєстру неприбуткових установ та організацій декларація подається платником податку протягом 30 календарних днів з дня виключення, а податок сплачується починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому відбулося виключення з Реєстру неприбуткових установ та організацій;

к) об’єкти нежитлової нерухомості баз олімпійської та паралімпійської підготовки. Перелік таких баз затверджується Кабінетом Міністрів України;

л) об’єкти житлової нерухомості, які належать багатодітним або прийомним сім’ям, у яких виховується п’ять та більше дітей.

3. База оподаткування.

3.1. Базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.

3.2. База оподаткування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що безоплатно надаються органами державної реєстрації прав на нерухоме майно та/або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності.

3.3. База оподаткування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності юридичних осіб, обчислюється такими особами самостійно, виходячи із загальної площі кожного окремого об’єкта оподаткування на підставі документів, що підтверджують право власності на такий об’єкт.

4. Пільги із сплати податку.

4.1. База оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи платника податку, зменшується:

а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості на 60 кв. метрів;

б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості на 120 кв. метрів;

в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), на 180 кв. метрів.

Таке зменшення надається один раз за кожний базовий податковий (звітний) період (рік).

4.2. Менська міська рада встановлює пільги з податку, що сплачується на території Менської територіальної громади, з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, громадських об’єднань, благодійних організацій, релігійних організацій України, статути (положення) яких зареєстровані у встановленому законом порядку, та використовуються для забезпечення діяльності, передбаченої такими статутами (положеннями).

Пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, для фізичних осіб визначаються виходячи з їх майнового стану та рівня доходів.

Пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об’єктів нежитлової нерухомості, встановлюються залежно від майна, яке є об’єктом оподаткування.

Менська міська рада має право встановлювати пільги з податку, що сплачується на відповідній території, з об’єктів нежитлової нерухомості, що розташовані на території індустріального парку та перебувають у власності учасників індустріального парку, включеного до Реєстру індустріальних парків. На такі рішення не поширюється дія підпункту 4.1.9 пункту 4.1 та пункту 4.5 статті 4, підпунктів 12.3.3 і 12.3.4 пункту 12.3, підпункту 12.4.3 пункту 12.4 (у частині строку прийняття та набрання чинності рішеннями) та пункту 12.5 (у частині строку набрання чинності рішеннями) статті 12 Податкового Кодексу та Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності.

4.3. Пільги з податку, що сплачується на території Менської міської територіальної громади, передбачені п.п. 4.1 та п.п. 4.2 для фізичних осіб не застосовуються на:

- об’єкт/об’єкти оподаткування, якщо площа такого/таких об’єкта/об’єктів перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі, встановленої підпунктом 4.1. пункту 4;

- об’єкт/об’єкти оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).

4.4. Встановити додатково слідуючі пільги з сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки наведені в Додатку 6.2 до даного рішення.

5. Ставки податку для об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються за рішенням Менської міської ради та поділяються на групи, наведені в Додатку 6.1 до даного рішення.

6. Податковий період.

6.1. Базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному року.

7. Порядок обчислення суми податку

7.1. Обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості у такому порядку: 

а) за наявності у власності платника податку одного об’єкта житлової нерухомості, в тому числі його частки, податок обчислюється, виходячи з бази оподаткування, зменшеної відповідно до підпунктів "а" або "б" підпункту 4.1 пункту 4 цього Положення, та відповідної ставки податку;

б) за наявності у власності платника податку більше одного об’єкта житлової нерухомості одного типу, в тому числі їх часток, податок обчислюється виходячи із сумарної загальної площі таких об’єктів, зменшеної відповідно до підпунктів "а" або "б" підпункту 4.1 пункту 4 цього Положення, та відповідної ставки податку;

в) за наявності у власності платника податку об’єктів житлової нерухомості різних видів, у тому числі їх часток, податок обчислюється виходячи із сумарної загальної площі таких об’єктів, зменшеної відповідно до підпункту "в" підпункту 4.1 пункту 4 цього Положення, та відповідної ставки податку;

г) сума податку, обчислена з урахуванням підпунктів "б" і "в" цього підпункту, розподіляється контролюючим органом пропорційно до питомої ваги загальної площі кожного з об’єктів житлової нерухомості;

Обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості виходячи із загальної площі кожного з об’єктів нежитлової нерухомості та відповідної ставки податку.

7.11 За наявності у власності платника податку об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, у тому числі його частки, що перебуває у власності фізичної чи юридичної особи - платника податку, загальна площа якого перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку), сума податку, розрахована відповідно до підпунктів "а"-"г" підпункту 7.1 цього пункту, збільшується на 25000 гривень на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості (його частку).

7.2. Податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку, обчисленого згідно з підпунктом 7.1 пункту 7 цього Положення, разом з детальним розрахунком суми/сум податку, та відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, надсилаються платнику податку контролюючим органом у порядку, визначеному статтею 42 Податкового Кодексу, до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком).

Щодо новоствореного (нововведеного) об’єкта житлової та/або нежитлової нерухомості податок сплачується фізичною особою-платником починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

Контролюючі органи за місцем проживання (реєстрації) платників податку в десятиденний строк інформують відповідні контролюючі органи за місцем знаходження об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості про надіслані (вручені) платнику податку податкові повідомлення-рішення про сплату податку у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Нарахування податку та надсилання (вручення) податкових повідомлень-рішень про сплату податку фізичним особам нерезидентам здійснюють контролюючі органи за місцезнаходженням об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності таких нерезидентів.

7.3. Платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою для проведення звірки даних щодо:

об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;

розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;

права на користування пільгою із сплати податку;

розміру ставки податку;

нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган за своєю податковою адресою платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

7.4. Органи державної реєстрації прав на нерухоме майно зобов’язані у 15-денний строк після закінчення податкового (звітного) кварталу подавати центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, відомості, необхідні для розрахунку та справляння податку фізичними та юридичними особами, станом на перше число відповідного кварталу в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

У разі подання платником податку контролюючому органу правовстановлюючих документів на нерухоме майно, відомості про яке відсутні у базі даних інформаційних систем центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, сплата податку фізичними особами здійснюється на підставі поданих платником податку відомостей до отримання контролюючим органом відомостей від органів державної реєстрації прав на нерухоме майно про перехід права власності на об’єкт оподаткування.

7.5. Платники податку - юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і не пізніше 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцезнаходженням об’єкта/об’єктів оподаткування декларацію за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 Податкового кодексу України, з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Щодо новоствореного (нововведеного) об’єкта житлової та/або нежитлової нерухомості декларація юридичною особою - платником подається протягом 30 календарних днів з дня виникнення права власності на такий об’єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

 8. Порядок обчислення сум податку в разі зміни власника об’єкта оподаткування податком

8.1. У разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року податок обчислюється для попереднього власника за період з 01 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а для нового власника - починаючи з місяця, в якому він набув право власності.

8.2. Контролюючий орган надсилає податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності.

9. Порядок сплати податку

9.1. Податок сплачується за місцем розташування об’єкта/об’єктів оподаткування і зараховується до місцевого бюджету згідно з положеннями Бюджетного кодексу України.

9.2 Фізичні особи можуть сплачувати податок у сільській та селищній місцевості через каси сільських (селищних) рад за квитанцією про прийняття податків.

10. Строки сплати податку

10.1. Податкове зобов’язання за звітний рік з податку сплачується:

а) фізичними особами протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення;

б) юридичними особами авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.

10.2. У разі, якщо контролюючий орган не надіслав (не вручив) податкове/податкові повідомлення-рішення у строки, встановлені в пункті 7 підпункту 7.2 цього Положення, фізичні особи звільняються від відповідальності, передбаченої цим Положенням за несвоєчасну сплату податкового зобов’язання.

10.3 Податкове зобов’язання з цього податку може бути нараховано за податкові (звітні) періоди (роки) в межах строків, визначених пунктом 102.1 статті 102 цього Податкового Кодексу.

 

 

Начальник

Фінансового управління

Менської міської ради                                                          Алла НЕРОСЛИК

 

 

Додаток 6.1

до рішення ___ сесії Менської міської ради 8 скликання ___ ______ 2024 року №____

 

СТАВКИ
податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Ставки встановлюються та вводяться в дію з 01 січня 2025 року.

Населені пункти, на які поширюється дія рішення Менської міської ради 1:

Код

району

Код  територіальної громади

Код
населеного пункту

Найменування адміністративно-територіальної одиниці або населеного пункту, або території об’єднаної територіальної громади

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030010065172

місто Мена

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030020016378

селище Макошине

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030030025238

село Бірківка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030040021396

село Блистова

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030050033651

село Величківка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030060034070

село Веселе

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030070037232

 село Вільне

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030080079354

село Волосківці

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030090041156

село Городище

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030100066865

село Данилівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030110023881

село Дерепівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030120077536

село Дібрівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030130029953

село Дмитрівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030140010042

село Дягова

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030150095382

село Загорівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030160099546

село Киселівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030170083017

село Комарівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030180083713

село Куковичі

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030190056901

село Лазарівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030200091436

село Ліски

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030210040384

село Луки

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030220045794

село Майське

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030230030708

село Максаки

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030240044467

село Нові Броди

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030250016367

село Овчарівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030260099284

село Остапівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030270022343

село Осьмаки

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030280087689

село Покровське

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030290094227

село Семенівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030300023318

село Синявка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030310040067

село Слобідка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030320039826

село Степанівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030330016638

село Стольне

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030340023320

село Ушня

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030350023972

село Феськівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030360060960

село Чорногорці

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030370020199

селище Куковицьке

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030380082762

селище Прогрес

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030390089242

селище Садове

 

Класифікація будівель та споруд2

Ставки податку3
за 1 кв. метр                                                 (відсотків розміру мінімальної заробітної плати)

Ставки податку3
за 1 кв. метр                                                 (відсотків розміру мінімальної заробітної плати)

Код

Назва класифікаційної одиниці

для юридичних осіб4

для фізичних осіб4

 

 

місто

село,селище

місто

село,селище

 

БУДІВЛІ

 

 

 

 

11

Житлові будинки

 

 

 

 

111

Одноквартирні житлові будинки

 

 

 

 

1110

Одноквартирні житлові будинки

0,750%

0,750%

0,100%

0,100%

112

Житлові будинки з двома та більше квартирами

 

 

 

 

1121

Житлові будинки з двома квартирами

0,750%

0,750%

0,100%

0,100%

1122

Житлові будинки з трьома та більше квартирами

0,750%

0,750%

0,100%

0,100%

113

Житлові будинки для колективного проживання

 

 

 

 

1130

Житлові будинки для колективного проживання

0,000%

0,000%

0,000%

0,000%

12

Нежитлові будівлі

 

 

 

 

121

Будівлі готельні та подібні будівлі

 

 

 

 

1211

Будівлі готельні

0,500%

0,500%

0,500%

0,500%

1212

Інші будівлі для короткострокового проживання

0,050%

0,050%

0,050%

0,050%

122

Офісні будівлі

 

 

 

 

1220

Офісні будівлі

0,700%

0,500%

0,700%

0,500%

123

Будівлі оптово-роздрібної торгівлі

 

 

 

 

1230

Будівлі оптово-роздрібної торгівлі

0,700%

0,500%

0,700%

0,500%

124

Будівлі транспорту та зв'язку

 

 

 

 

1241

Будівлі електронних комунікацій, станцій, терміналів та пов'язані з ними будівлі

1,000%

0,500%

1,000%

0,500%

1242

Будівлі гаражів

0,500%

0,250%

0,100%

0,100%

125

Промислові та складські будівлі

 

 

 

 

1251

Промислові будівлі

0,050%

0,050%

0,050%

0,050%

1252

Резервуари, силоси та склади

0,200%

0,200%

0,200%

0,200%

126

Будівлі громадського дозвілля, освіти, охорони здоров'я та соціального захисту

 

 

 

 

1261

Будівлі громадського дозвілля

1,500%

1,500%

1,500%

1,500%

1262

Будівлі музеїв та бібліотек

0,000%

0,000%

0,000%

0,000%

1263

Будівлі закладів освіти та дослідних закладів

0,000%

0,000%

0,000%

0,000%

1264

Будівлі закладів охорони здоров’я та соціального захисту населення

0,000%

0,000%

0,000%

0,000%

1265

Спортивні зали

0,100%

0,100%

0,100%

0,100%

127

Інші нежитлові будівлі

 

 

 

 

1271

Нежитлові сільськогосподарські будівлі

0,200%

0,200%

0,200%

0,200%

1272

Меморіальні та культові будівлі

0,000%

0,000%

0,000%

0,000%

1273

Пам'ятники історичні та ті, що охороняються

0,000%

0,000%

0,000%

0,000%

1274

Інші будівлі, не класифіковані раніше

0,100%

0,100%

0,100%

0,100%

21

Транспортна інфраструктура

 

 

 

 

211

Автомобільні дороги загального користування, вулиці та інші дороги

 

 

 

 

2111

Автомобільні дороги загального користування державного значення

0,000%

0,000%

0,000%

0,000%

2112

Вулиці та інші дороги

0,000%

0,000%

0,000%

0,000%

212

Залізниці

 

 

 

 

2121

Залізниці магістральні

0,000%

0,000%

0,000%

0,000%

2122

Місцеві залізниці

0,000%

0,000%

0,000%

0,000%

213

Злітно-посадкові смуги

 

 

 

 

2130

Злітно-посадкові смуги

0,000%

0,000%

0,000%

0,000%

214

Мости, естакади, тунелі та метро

 

 

 

 

2141

Мости та естакади

0,000%

0,000%

0,000%

0,000%

2142

Тунелі та метро

0,000%

0,000%

0,000%

0,000%

215

Портові споруди, канали, дамби та інші водні споруди

 

 

 

 

2151

Портові споруди та судноплавні канали

0,000%

0,000%

0,000%

0,000%

2152

Дамби

0,000%

0,000%

0,000%

0,000%

2153

Акведуки, зрошувальні та осушувальні споруди

0,000%

0,000%

0,000%

0,000%

22

Трубопроводи, лінії електронних комунікаційних мереж та електропередачі

 

 

 

 

221

Магістральні трубопроводи, лінії електронних комунікаційних мереж та електропередачі

 

 

 

 

2211

Магістральні нафтопроводи та газопроводи

0,000%

0,000%

0,000%

0,000%

2212

Магістральні водопроводи

0,000%

0,000%

0,000%

0,000%

2213

Магістральні лінії електронних комунікаційних мереж

0,000%

0,000%

0,000%

0,000%

2214

Магістральні лінії електропередачі

0,000%

0,000%

0,000%

0,000%

222

Місцеві трубопроводи, лінії електронних комунікаційних мереж та електропередачі

 

 

 

 

2221

Місцеві трубопроводи газопостачання

0,000%

0,000%

0,000%

0,000%

2222

Місцеві трубопроводи водопостачання

0,000%

0,000%

0,000%

0,000%

2223

Місцеві каналізаційні трубопроводи

0,000%

0,000%

0,000%

0,000%

2224

Місцеві лінії електронних комунікаційних мереж та електропередачі

0,000%

0,000%

0,000%

0,000%

23

Комплексні споруди промислових об’єктів

 

 

 

 

230

Комплексні споруди промислових об’єктів

 

 

 

 

2301

Споруди гірничодобувні

0,000%

0,000%

0,000%

0,000%

2302

Споруди електростанцій

0,000%

0,000%

0,000%

0,000%

2303

Споруди підприємств хімічної промисловості

0,000%

0,000%

0,000%

0,000%

2304

Споруди важкої промисловості, не класифіковані раніше

0,000%

0,000%

0,000%

0,000%

24

Інші інженерні споруди

 

 

 

 

241

Спортивні та рекреаційні споруди

 

 

 

 

2411

Спортивні майданчики

0,000%

0,000%

0,000%

0,000%

2412

Інші спортивні та рекреаційні споруди

0,000%

0,000%

0,000%

0,000%

242

Інші інженерні споруди, не класифіковані раніше

 

 

 

 

2420

Інші інженерні споруди, не класифіковані раніше

0,000%

0,000%

0,000%

0,000%

 

1 У разі встановлення ставок податку, відмінних на територіях різних населених пунктів адміністративно-територіальної одиниці, за кожним населеним пунктом ставки затверджуються окремими додатками. Назви населених пунктів зазначаються відповідно до Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (в редакції наказу Міністерства розвитку громад та територій України від 19 січня 2024 року № 48)

2 Класифікація будівель та споруд, код та найменування зазначаються відповідно до національний класифікатор НК 018:2023 "Класифікатор будівель і споруд", затвердженого Наказом Міністерства Економіки України від 16 травня 2023 року № 3573

3 Ставки податку встановлюються з урахуванням норм підпункту 12.3.7 пункту 12.3 статті 12, пункту 30.2 статті 30, пункту 266.2 статті 266 Податкового кодексу України і зазначаються десятковим дробом з трьома (у разі потреби чотирма) десятковими знаками після коми.

4 У разі визначення у рішенні про оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, зон адміністративно-територіальної одиниці, щодо якої приймається рішення, ставки встановлюються залежно від зони. Без урахування зони ставки зазначаються у графі “1 зона”.

5 Об’єкти нерухомості, що класифікуються за цим підкласом, звільняються/можуть звільнятися повністю або частково від оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, відповідно до норм підпункту 266.2.2 пункту 266.2 та пункту 266.4. статті 266 Податкового кодексу України.

 

 

Начальник

Фінансового управління

Менської міської ради                                                          Алла НЕРОСЛИК

 

Додаток 6.2

до рішення __ сесії Менської міської ради 8 скликання

_________ 2024 року  № ___

 

ПЕРЕЛІК
пільг для фізичних та юридичних осіб, наданих відповідно до підпункту 266.4.2 пункту 266.4 статті 266 Податкового кодексу України, із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки5

Пільги встановлюються та вводяться в дію з 01 січня 2025 року.

Населені пункти, на які поширюється дія рішення Менської міської ради1:

Код області

Код

району

Код  територіальної громади

Код
населеного пункту

Найменування адміністративно-територіальної одиниці або населеного пункту, або території об’єднаної територіальної громади

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030010065172

місто Мена

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030020016378

селище Макошине

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030030025238

село Бірківка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030040021396

село Блистова

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030050033651

село Величківка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030060034070

село Веселе

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030070037232

 село Вільне

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030080079354

село Волосківці

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030090041156

село Городище

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030100066865

село Данилівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030110023881

село Дерепівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030120077536

село Дібрівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030130029953

село Дмитрівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030140010042

село Дягова

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030150095382

село Загорівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030160099546

село Киселівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030170083017

село Комарівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030180083713

село Куковичі

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030190056901

село Лазарівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030200091436

село Ліски

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030210040384

село Луки

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030220045794

село Майське

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030230030708

село Максаки

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030240044467

село Нові Броди

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030250016367

село Овчарівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030260099284

село Остапівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030270022343

село Осьмаки

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030280087689

село Покровське

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030290094227

село Семенівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030300023318

село Синявка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030310040067

село Слобідка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030320039826

село Степанівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030330016638

село Стольне

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030340023320

село Ушня

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030350023972

село Феськівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030360060960

село Чорногорці

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030370020199

селище Куковицьке

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030380082762

селище Прогрес

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030390089242

селище Садове

 

Група платників, категорія/класифікація
будівель та споруд2

Розмір пільги (відсотків суми податкового зобов’язання за рік)2

 

- об’єкти житлової та нежитлової нерухомості комунальних підприємств, установ, організацій, засновником яких є Менська міська рада та інші органи місцевого самоврядування;

100%

 

- об’єкти нежитлової нерухомості релігійних організацій України, статути (положення) яких зареєстровані у встановленому законом порядку, та використовуються для забезпечення діяльності, передбаченої такими статутами (положеннями);

100%

 

- господарські (присадибні) будівлі, що знаходяться у власності фізичних осіб (крім фізичних осіб-підприємців) – допоміжні (нежитлові) приміщення, до яких належать сараї, хліви, гаражі, літні кухні, вбиральні, погреби, навіси, котельні, бойлерні, трансформаторні підстанції, лазні, пральні, крім будівель, які використовуються з комерційною метою та для здійснення підприємницької діяльності.

100%

 
  • об’єкти житлової та нежитлової нерухомості що знаходяться у власності фізичних осіб, а саме: 
  • особи з інвалідністю;
  • особи віком понад 60 років;
  • особи із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;
  • особи, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;
  • особи, які хворіють на рідкісні (орфанні) захворювання, визначені переліком рідкісних (орфанних) захворювань, що призводять до скорочення тривалості життя хворих або їх інвалідизації та для яких існують визнані методи лікування, затвердженим наказом МОЗ від 27 жовтня 2014 р. № 778;
  • сім’ї опікунів;
  • сім’ї з дітьми, сім’ї опікунів, піклувальників, у яких:
  • виховуються діти з інвалідністю;
  • перебуває на утриманні повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю І чи II групи;
  • проживає/перебуває на утриманні особа, визнана судом недієздатною;
  • батьки (один із батьків) мають інвалідність;
  • сім’ї військовослужбовців (в тому числі сім’ї загиблих військовослужбовців), які беруть безпосередню участь у бойових діях або забезпечують здійснення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії, перебуваючи безпосередньо в районах у період здійснення зазначених заходів, до складу яких можуть належати чоловік/дружина, діти, батьки, а також інші особи, які перебувають на їх утриманні;
  • особи що мають статус учасника бойових дій;
  • багатодітні сім’ї;
  • малозабезпечені сім’ї;
  • сім’ї патронатних вихователів;
  • прийомні сім’ї;
  • дитячі будинки сімейного типу.

Крім будівель, які використовуються з комерційною метою та для здійснення підприємницької діяльності.

100%

 
  • об’єкти житлової та нежитлової нерухомості громадських організацій

100%

 

- об’єкти нежитлової нерухомості, що розташовані на території індустріальних парків та перебувають у власності учасників індустріального парку, включеного до Реєстру індустріальних парків.

100%

 

 

1 Назви населених пунктів зазначаються відповідно до Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (в редакції наказу Міністерства розвитку громад та територій України від 19 січня 2024 року № 48)

2 Пільги визначаються з урахуванням норм підпункту 12.3.7 пункту 12.3 статті 12, пункту 30.2 статті 30, пункту 266.2 статті 266,  пункту 266.4.2 статті 266 Податкового кодексу України. У разі встановлення пільг, відмінних на територіях різних населених пунктів адміністративно-територіальної одиниці, за кожним населеним пунктом пільги затверджуються окремо.

 

Начальник

Фінансового управління

Менської міської ради                                                          Алла НЕРОСЛИК

Додаток 7

до рішення ____ сесії Менської міської ради 8 скликання

____________ 2024 року № ____

 

П О Л О Ж Е Н Н Я

Про порядок обчислення та сплати за землю на території Менської територіальної громади

 

1. Платники земельного податку

1.1. Платниками податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв), землекористувачі, чиї земельні ділянки розташовані на території Менської міської територіальної громади.

1.2. Особливості справляння податку суб’єктами господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, встановлюються главою 1 розділу XIV Податкового кодексу України.

2. Об'єкти оподаткування

2.1. Об’єктами оподаткування є земельні ділянки, які перебувають у власності ,  земельні частки (паї), які перебувають у власності та 3. земельні ділянки державної та комунальної власності, які перебувають у володінні на праві постійного користування.

3. База оподаткування земельним податком

3.1. Базою оподаткування є нормативна грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до порядку, встановленого Податковим кодексом України або площа земельних ділянок, нормативну грошову оцінку яких не проведено.

3.2. Рішення Менської міської ради щодо нормативної грошової оцінки земельних ділянок, офіційно оприлюднюється радою до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування нормативної грошової оцінки земель або змін (плановий період). В іншому разі норми відповідних рішень застосовуються не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим періодом.

4. Ставки земельного податку та податковий період

4.1.  Встановити ставки земельного податку згідно з додатком 7.1.

4.2. Базовим податковим (звітним) періодом для плати за землю є календарний рік.

4.3. Базовий податковий (звітний) рік починається 1 січня і закінчується 31 грудня того ж року (для новостворених підприємств та організацій, а також у зв'язку із набуттям права власності та/або користування на нові земельні ділянки може бути меншим 12 місяців).

5. Пільги щодо сплати земельного податку для фізичних осіб

5.1. Від сплати податку звільняються:

5.1.1. особи з інвалідністю першої і другої групи;

5.1.2. фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;

5.1.3. пенсіонери (за віком);

5.1.4. ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

5.1.5. фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

5.2. Звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб підпунктом 5.1. цього Положення, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм:

5.2.1. для ведення особистого селянського господарства - у розмірі не більш як 2 гектари;

5.2.2. для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах - не більш як 0,25 гектара, в селищах - не більш як 0,15 гектара, в містах - не більш як 0,10 гектара;

5.2.3. для індивідуального дачного будівництва - не більш як 0,10 гектара;

5.2.4. для будівництва індивідуальних гаражів - не більш як 0,01 гектара;

5.2.5. для ведення садівництва - не більш як 0,12 гектара.

5.3. Від сплати податку звільняються на період дії єдиного податку четвертої групи власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику єдиного податку четвертої групи.

5.4. Якщо фізична особа, визначена у пункті 5.1 цього Положення, станом на 1 січня поточного року має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, площа яких перевищує межі граничних норм, визначених пункті 5.2 цього Положення, така особа до 1 травня поточного року подає письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження будь-якої земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельних ділянок для застосування пільги (далі - заява про застосування пільги).

Пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з базового податкового (звітного) періоду, в якому подано таку заяву, та діє до початку місяця, що настає за місяцем подання нової заяви про застосування пільги.

У разі подання фізичною особою, яка станом на 1 січня поточного року має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, заяви про застосування пільги після 1 травня поточного року пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з наступного податкового (звітного) періоду.

Якщо право на пільгу у фізичної особи, яка має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, виникає протягом календарного року та/або фізична особа, визначена у пункті 5.1 цього Положення, набуває право власності на земельну ділянку/земельні ділянки одного виду використання, така особа подає заяву про застосування пільги до контролюючого органу за місцем знаходження будь-якої земельної ділянки протягом 30 календарних днів з дня набуття такого права на пільгу та/або права власності.

Пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з урахуванням вимог пункту 284.2 статті 284 Податкового кодексу України та діє до початку місяця, що настає за місяцем подання нової заяви про застосування пільги.

6. Пільги щодо сплати земельного податку для юридичних осіб

6.1.  Від сплати податку звільняються:

6.1.1. санаторно-курортні та оздоровчі заклади громадських об’єднань осіб з інвалідністю, реабілітаційні установи громадських об’єднань осіб з інвалідністю;

6.1.2. громадські об’єднання осіб з інвалідністю України, підприємства та організації, які засновані громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю та спілками громадських об’єднань осіб з інвалідністю і є їх повною власністю, де протягом попереднього календарного місяця кількість осіб з інвалідністю, які мають там основне місце роботи, становить не менш як 50 відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за умови, що фонд оплати праці таких осіб з інвалідністю становить протягом звітного періоду не менш як 25 відсотків суми загальних витрат на оплату праці.

Зазначені підприємства та організації громадських об’єднань осіб з інвалідністю мають право застосовувати цю пільгу за наявності дозволу на право користування такою пільгою, який надається уповноваженим органом відповідно до Закону України "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні»;

У разі порушення вимог цієї норми зазначені громадські об’єднання осіб з інвалідністю, їх підприємства та організації зобов’язані сплатити суми податку за відповідний період, проіндексовані з урахуванням інфляції, а також штрафні санкції згідно із законодавством;

6.1.3. бази олімпійської та паралімпійської підготовки, перелік яких затверджується Кабінетом Міністрів України;

 6.1.4. дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади незалежно від форми власності і джерел фінансування, заклади культури, науки (крім національних та державних дендрологічних парків), освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, фізичної культури та спорту, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів;

6.1.5. державні та комунальні дитячі санаторно-курортні заклади та заклади оздоровлення і відпочинку, а також дитячі санаторно-курортні та оздоровчі заклади України, які знаходяться на балансі підприємств, установ та організацій, які є неприбутковими і внесені контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій. У разі виключення таких підприємств, установ та організацій з Реєстру неприбуткових установ та організацій декларація подається платником податку протягом 30 календарних днів з дня виключення, а податок сплачується починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому відбулося виключення з Реєстру неприбуткових установ та організацій;

6.1.6.  державні та комунальні центри олімпійської підготовки, школи вищої спортивної майстерності, центри фізичного здоров’я населення, центри з розвитку фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю, дитячо-юнацькі спортивні школи, а також центри олімпійської підготовки, школи вищої спортивної майстерності, дитячо-юнацькі спортивні школи і спортивні споруди всеукраїнських фізкультурно-спортивних товариств, їх місцевих осередків та відокремлених підрозділів, що є неприбутковими та включені до Реєстру неприбуткових установ та організацій, за земельні ділянки, на яких розміщені їх спортивні споруди. У разі виключення таких установ та організацій з Реєстру неприбуткових установ та організацій, декларація подається платником податку протягом 30 календарних днів з дня виключення, а податок сплачується починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому відбулося виключення з Реєстру неприбуткових установ та організацій;

6.1.7. індустріальні парки, включені до Реєстру індустріальних парків.

6.2. Встановити пільги щодо сплати земельного податку для окремих категорій юридичних осіб згідно з Додатком 7.2.

7. Земельні ділянки,

які не підлягають оподаткуванню земельним податком

7.1. Не сплачується податок за:

7.1.1. сільськогосподарські угіддя зон радіоактивно забруднених територій, визначених відповідно до закону такими, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи (зон відчуження, безумовного (обов'язкового) відселення, гарантованого добровільного відселення і посиленого радіоекологічного контролю), і хімічно забруднених сільськогосподарських угідь, на які запроваджено обмеження щодо ведення сільського господарства;

7.1.2.  землі сільськогосподарських угідь, що перебувають у тимчасовій консервації або у стадії сільськогосподарського освоєння;

7.1.3. земельні ділянки державних сортовипробувальних станцій і сортодільниць, які використовуються для випробування сортів сільськогосподарських культур;

7.1.4. землі дорожнього господарства автомобільних доріг загального користування - землі під проїзною частиною, узбіччям, земляним полотном, декоративним озелененням, резервами, кюветами, мостами, штучними спорудами, тунелями, транспортними розв'язками, водопропускними спорудами, підпірними стінками, шумовими екранами, очисними спорудами і розташованими в межах смуг відведення іншими дорожніми спорудами та обладнанням, а також землі, що знаходяться за межами смуг відведення, якщо на них розміщені споруди, що забезпечують функціонування автомобільних доріг, а саме:

  • паралельні об'їзні дороги, поромні переправи, снігозахисні споруди і насадження, протилавинні та протисельові споруди, вловлюючі з'їзди, захисні насадження, шумові екрани, очисні споруди;
  • майданчики для стоянки транспорту і відпочинку, склади, гаражі, резервуари для зберігання паливно-мастильних матеріалів, комплекси для зважування великогабаритного транспорту, виробничі бази, штучні та інші споруди, що перебувають у державній власності, власності державних підприємств або власності господарських товариств, у статутному капіталі яких 100% акцій (часток, паїв) належить державі;

 7.1.5. земельні ділянки сільськогосподарських підприємств усіх форм власності та фермерських (селянських) господарств, зайняті молодими садами, ягідниками та виноградниками до вступу їх у пору плодоношення, а також гібридними насадженнями, генофондовими колекціями та розсадниками багаторічних плодових насаджень;

7.1.6. земельні ділянки кладовищ, крематоріїв та колумбаріїв;

7.1.7. земельні ділянки, на яких розташовані дипломатичні представництва, які відповідно до міжнародних договорів (угод), згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, користуються приміщеннями та прилеглими до них земельними ділянками на безоплатній основі;

7.1.8. земельні ділянки, надані для будівництва і обслуговування культових та інших будівель, необхідних для забезпечення діяльності релігійних організацій України, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законом порядку;

7.1.9. земельні ділянки індустріальних парків.

7.2. Не сплачується податок за земельні ділянки, непридатні для використання у зв’язку з потенційною загрозою їх забруднення вибухонебезпечними предметами, у випадку прийняття сільськими, селищними, міськими радами, військовими адміністраціями та військово-цивільними адміністраціями рішень про встановлення податкових пільг зі сплати місцевих податків та/або зборів у порядку, визначеному цим Кодексом.

8. Особливості користування пільгами по платі за землю

8.1. Якщо право на пільгу у платника виникає протягом року, то він звільняється від сплати податку починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому виникло це право. У разі втрати права на пільгу протягом року податок сплачується починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому втрачено це право.

8.2. Якщо платники податку, які користуються пільгами з цього податку, надають в оренду земельні ділянки, окремі будівлі, споруди або їх частини, податок за такі земельні ділянки та земельні ділянки під такими будівлями (їх частинами) сплачується на загальних підставах з урахуванням прибудинкової території.

Ця норма не поширюється на бюджетні установи у разі надання ними будівель, споруд (їх частин) в тимчасове користування (оренду) іншим бюджетним установам, дошкільним, загальноосвітнім навчальним закладам незалежно від форм власності і джерел фінансування.

Нові зміни до рішень щодо наданих пільг зі сплати земельного податку надаються відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки до 1 числа першого місяця кварталу, що настає за звітним кварталом, у якому відбулися зазначені зміни.

9. Порядок обчислення плати за землю та строки подання звітності

Встановити, що обчислення сум податку здійснюється відповідно до вимог пунктів 286.1-286.7 статті 286 Податкового кодексу України у наступному порядку:

9.1. Підставою для нарахування земельного податку є:

- дані Державного земельного кадастру.

- дані Державного реєстру речових прав на нерухоме майно;

- дані державних актів, якими посвідчено право власності або право постійного користування земельною ділянкою (державні акти на землю);

- дані сертифікатів на право на земельні частки (паї);

- рішення органу місцевого самоврядування про виділення земельних ділянок у натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв);

- дані інших правовстановлюючих документів, якими посвідчується право власності або право користування земельною ділянкою, право на земельні частки (паї);

Центральні органи виконавчої влади, що реалізують державну політику у сфері земельних відносин та у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, у сфері будівництва щомісяця, але не пізніше 10 числа наступного місяця, а також за запитом відповідного контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки подають інформацію, необхідну для обчислення і справляння плати за землю, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

9.2. Платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму плати за землю щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають до відповідного контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 Податкового кодексу України, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов’язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається витяг із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, а надалі такий витяг подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

9.3. Платник плати за землю має право подавати щомісяця звітну податкову декларацію, що звільняє його від обов’язку подання податкової декларації не пізніше 20 лютого поточного року, протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним.

9.4. За нововідведені земельні ділянки або за новоукладеними договорами оренди землі платник плати за землю подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним.

У разі зміни протягом року об’єкта та/або бази оподаткування платник плати за землю подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися такі зміни.

9.5. Нарахування фізичним особам сум плати за землю проводиться контролюючими органами (за місцем знаходження земельної ділянки), які надсилають платнику податку у порядку, визначеному статтею 42 цього Кодексу, до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення податку за формою, встановленою у порядку, визначеному статтею 58 Податкового кодексу України, разом із детальним розрахунком суми податку, який, зокрема, але не виключно, має містити кадастровий номер та площу земельної ділянки, розмір ставки податку та розмір пільги зі сплати податку.

У разі переходу права власності на земельну ділянку від одного власника - юридичної або фізичної особи до іншого протягом календарного року податок сплачується попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося його право власності на зазначену земельну ділянку, а новим власником - починаючи з місяця, в якому він набув право власності.

У разі переходу права власності на земельну ділянку від одного власника - фізичної особи до іншого протягом календарного року контролюючий орган надсилає (вручає) податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності.

Якщо такий перехід відбувається після 1 липня поточного року, контролюючий орган надсилає (вручає) попередньому власнику нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

У разі якщо платник податків має у власності декілька земельних ділянок, щодо яких необхідно провести звірку даних, для її проведення такий платник податків має право звернутися до контролюючого органу за місцем знаходження будь-якої з таких земельних ділянок.

Платники плати за землю мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем знаходження земельних ділянок для проведення звірки даних щодо:

  • розміру площ та кількості земельних ділянок, що перебувають у власності та/або користуванні платника податку;
  • права на користування пільгою зі сплати податку з урахуванням положень пунктів 281.4 і 281.5 статті 281 цього Кодексу;
  • розміру ставки земельного податку;
  • нарахованої суми плати за землю.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником плати за землю на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, користування пільгою, а також у разі зміни розміру ставки плати за землю контролюючий орган (контролюючі органи) за місцем знаходження кожної із земельних ділянок проводить (проводять) протягом десяти робочих днів перерахунок суми податку і надсилає (вручає)/надсилають (вручають) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

 9.6. За земельну ділянку, на якій розташована будівля, що перебуває у спільній власності кількох юридичних або фізичних осіб, податок нараховується з урахуванням прибудинкової території кожному з таких осіб:

  • у рівних частинах - якщо будівля перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділена в натурі, або одній з таких осіб-власників, визначеній за їх згодою, якщо інше не встановлено судом;
  • пропорційно належній частці кожної особи - якщо будівля перебуває у спільній частковій власності
  • пропорційно належній частці кожної особи - якщо будівля перебуває у спільній сумісній власності і поділена в натурі.

За земельну ділянку, на якій розташована будівля, що перебуває у користуванні кількох юридичних або фізичих осіб, податок нараховується кожному з них пропорційно тій частині площі будівлі, що знаходиться в їх користуванні, з урахуванням прибудинкової території.

9.7. Юридична особа зменшує податкові зобов’язання із земельного податку на суму пільг, які надаються фізичним особам відповідно до пункту 5 цього Положення за земельні ділянки, що знаходяться у їх власності або постійному користуванні і входять до складу земельних ділянок такої юридичної особи.

Такий порядок також поширюється на визначення податкових зобов'язань із земельного податку юридичною особою за земельні ділянки, які відведені в порядку, встановленому Законом України "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні" для безоплатного паркування (зберігання) легкових автомобілів, якими керують особи з інвалідністю з ураженням опорно-рухового апарату, члени їх сімей, яким відповідно до порядку забезпечення осіб з інвалідністю автомобілями передано право керування автомобілем, та законні представники недієздатних осіб з інвалідністю або дітей з інвалідністю, які перевозять осіб з інвалідністю (дітей з інвалідністю) з ураженням опорно-рухового апарату.

10. Строки та порядок сплати плати за землю

10.1. Власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.

У разі припинення права власності або права користування земельною ділянкою плата за землю сплачується за фактичний період перебування землі у власності або користуванні у поточному році.

10.2. Облік фізичних осіб - платників податку і нарахування відповідних сум проводяться контролюючими органами за місцем знаходження земельної ділянки щороку до 01 травня.

10.3. Податкове зобов’язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

10.4. Податкове зобов’язання з плати за землю, визначене у податковій декларації, у тому числі за нововідведені земельні ділянки, сплачується власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

10.5. Податок фізичними особами сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

10.6. При переході права власності на будівлю, споруду (їх частину) податок за земельні ділянки, на яких розташовані такі будівлі, споруди (їх частини), з урахуванням прибудинкової території сплачується на загальних підставах з дати державної реєстрації права власності на таку земельну ділянку.

10.7. У разі надання в оренду земельних ділянок (у межах населених пунктів), окремих будівель (споруд) або їх частин власниками та землекористувачами податок за площі, що надаються в оренду, обчислюється з дати укладення договору оренди земельної ділянки або з дати укладення договору оренди будівель (їх частин).

10.8. Власник нежилого приміщення (його частини) у багатоквартирному жилому будинку сплачує до бюджету податок за площі під такими приміщеннями (їх частинами) з урахуванням пропорційної частки прибудинкової території з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно.

10.9.У разі якщо контролюючий орган не надіслав (не вручив) податкове (податкові) повідомлення-рішення у строки, встановлені пунктом 10 цього Положення, фізичні особи звільняються від відповідальності, передбаченої цим Кодексом за несвоєчасну сплату податкового зобов’язання.

10.10.Податкове зобов’язання з цього податку може бути нараховано за податкові (звітні) періоди (роки) в межах строків, визначених пунктом 102.1 статті 102 цього Кодексу.

 

 

Начальник

Фінансового управління

Менської міської ради                                                          Алла НЕРОСЛИК                                                                                              

 

 

Додаток 7.1

до рішення ____ сесії Менської міської ради ___ скликання

___  __________  2024року  №____

СТАВКИ
земельного податку1

Ставки встановлюються та вводяться в дію з 01 січня 2025 року.

Населені пункти, на які поширюється дія рішення Менської міської ради:

Код області

Код

району

Код  територіальної громади

Код
населеного пункту

Найменування адміністративно-територіальної одиниці або населеного пункту, або території об’єднаної територіальної громади

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030010065172

місто Мена

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030020016378

селище Макошине

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030030025238

село Бірківка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030040021396

село Блистова

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030050033651

село Величківка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030060034070

село Веселе

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030070037232

 село Вільне

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030080079354

село Волосківці

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030090041156

село Городище

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030100066865

село Данилівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030110023881

село Дерепівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030120077536

село Дібрівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030130029953

село Дмитрівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030140010042

село Дягова

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030150095382

село Загорівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030160099546

село Киселівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030170083017

село Комарівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030180083713

село Куковичі

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030190056901

село Лазарівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030200091436

село Ліски

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030210040384

село Луки

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030220045794

село Майське

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030230030708

село Максаки

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030240044467

село Нові Броди

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030250016367

село Овчарівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030260099284

село Остапівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030270022343

село Осьмаки

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030280087689

село Покровське

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030290094227

село Семенівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030300023318

село Синявка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030310040067

село Слобідка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030320039826

село Степанівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030330016638

село Стольне

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030340023320

село Ушня

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030350023972

село Феськівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030360060960

село Чорногорці

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030370020199

селище Куковицьке

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030380082762

селище Прогрес

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030390089242

селище Садове

 

 

Вид цільового призначення земель2

Ставки податку3
(відсотків нормативної грошової оцінки)

 

за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено (незалежно від місцезнаходження)

за земельні ділянки за межами населених пунктів, нормативну грошову оцінку яких не проведено

 

код2

найменування2

для юридичних осіб

для фізичних осіб

для юридичних осіб

для фізичних осіб

 

01

Землі сільськогосподарського призначення

 

01.01

Для ведення товарного сільськогосподарського виробництва4

0,500%

0,500%

3,000%

3,000%

 

01.02

Для ведення фермерського господарства4

0,500%

0,500%

3,000%

3,000%

 

01.03

Для ведення особистого селянського господарства4

0,500%

0,500%

3,000%

3,000%

 

01.04

Для ведення підсобного сільського господарства4

0,500%

0,500%

3,000%

3,000%

 

01.05

Для індивідуального садівництва4

0,500%

0,500%

3,000%

3,000%

 

01.06

Для колективного садівництва4

0,500%

0,500%

3,000%

3,000%

 

01.07

Для городництва4

0,500%

0,500%

3,000%

3,000%

 

01.08

Для сінокосіння і випасання худоби4

0,500%

0,500%

3,000%

3,000%

 

01.09

Для дослідних і навчальних цілей

0,500%

0,500%

3,000%

3,000%

 

01.10

Для пропаганди передового досвіду ведення сільського господарства

0,500%

0,500%

3,000%

3,000%

 

01.11

Для надання послуг у сільському господарстві

0,500%

0,500%

3,000%

3,000%

 

01.12

Для розміщення інфраструктури оптових ринків сільськогосподарської продукції

0,500%

0,500%

3,000%

3,000%

 

01.13

Для іншого сільськогосподарського призначення

0,500%

0,500%

3,000%

3,000%

 

01.14

Для цілей підрозділів 01.01-01.13, 01.15 - 01.19 та для збереження та використання земель природно-заповідного фонду

0,500%

0,500%

3,000%

3,000%

 

01.15

Земельні ділянки запасу під сільськогосподарськими будівлями і дворами

0,500%

0,500%

3,000%

3,000%

 

01.16

Земельні ділянки під полезахисними лісовими смугами

0,500%

0,500%

3,000%

3,000%

 

01.17

Земельні ділянки запасу (земельні ділянки, які не надані у власність або користування громадянами чи юридичними особами)

0,500%

0,500%

3,000%

3,000%

 

01.18

Земельні ділянки загального користування, які використовуються як польові дороги, прогони

0,500%

0,500%

3,000%

3,000%

 

01.19

Земельні ділянки під громадськими сіножатями та громадськими пасовищами

0,500%

0,500%

3,000%

3,000%

 

02

Землі житлової забудови

 

02.01

Для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка)4

0,100%

0,100%

3,000%

3,000%

 

02.02

Для колективного житлового будівництва4

0,100%

0,100%

3,000%

3,000%

 

02.03

Для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку

0,100%

0,100%

3,000%

3,000%

 

02.04

Для будівництва і обслуговування будівель тимчасового проживання

0,100%

0,100%

3,000%

3,000%

 

02.05

Для будівництва індивідуальних гаражів

0,100%

0,100%

3,000%

3,000%

 

02.06

Для колективного гаражного будівництва

0,100%

0,100%

3,000%

3,000%

 

02.07

Для іншої житлової забудови 

0,100%

0,100%

3,000%

3,000%

 

02.08

Для цілей підрозділів 02.01-02.07, 02.08-02.12 та для збереження та використання земель природно-заповідного фонду

0,100%

0,100%

3,000%

3,000%

 

02.09

Для будівництва і обслуговування паркінгів та автостоянок на землях житлової та громадської забудови

0,100%

0,100%

3,000%

3,000%

 

02.10

Для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об'єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури

0,100%

0,100%

3,000%

3,000%

 

02.11

Земельні ділянки запасу (земельні ділянки, які не надані у власність або користування громадянам чи юридичним особам)

0,100%

0,100%

3,000%

3,000%

 

02.12

Земельні ділянки загального користування, які використовуються як внутрішньоквартальні проїзди, пішохідні зони

0,100%

0,100%

3,000%

3,000%

 

03

Землі громадської забудови

 

03.01

Для будівництва та обслуговування будівель органів державної влади та місцевого самоврядування4

1,000%

1,000%

3,000%

3,000%

 

03.02

Для будівництва та обслуговування будівель закладів освіти4

1,000%

1,000%

3,000%

3,000%

 

03.03

Для будівництва та обслуговування будівель закладів охорони здоров’я та соціальної допомоги4

1,000%

1,000%

3,000%

3,000%

 

03.04

Для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій4

1,000%

1,000%

3,000%

3,000%

 

03.05

Для будівництва та обслуговування будівель закладів культурно-просвітницького обслуговування4

1,000%

1,000%

3,000%

3,000%

 

03.06

Для будівництва та обслуговування будівель екстериторіальних організацій та органів4

1,000%

1,000%

3,000%

3,000%

 

03.07

Для будівництва та обслуговування будівель торгівлі

1,000%

1,000%

3,000%

3,000%

 

03.08

Для будівництва та обслуговування об’єктів туристичної інфраструктури та закладів громадського харчування

1,000%

1,000%

3,000%

3,000%

 

03.09

Для будівництва та обслуговування будівель кредитно-фінансових установ

1,000%

1,000%

3,000%

3,000%

 

03.10

Для будівництва та обслуговування адміністративних будинків, офісних будівель компаній, які займаються підприємницькою діяльністю, пов'язаною з отриманням прибутку

1,000%

1,000%

3,000%

3,000%

 

03.11

Для будівництва та обслуговування будівель і споруд закладів науки

1,000%

1,000%

3,000%

3,000%

 

03.12

Для будівництва та обслуговування будівель закладів комунального обслуговування

1,000%

1,000%

3,000%

3,000%

 

03.13

Для будівництва та обслуговування будівель закладів побутового обслуговування 

1,000%

1,000%

3,000%

3,000%

 

03.14

Для розміщення та постійної діяльності органів і підрозділів ДСНС 8

1,000%

1,000%

3,000%

3,000%

 

03.15

Для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови 

1,000%

1,000%

3,000%

3,000%

 

03.16

Для цілей підрозділів 03.01-03.15, 03.17-03.20 та для збереження та використання земель природно-заповідного фонду

1,000%

1,000%

3,000%

3,000%

 

03.17

Для розміщення та експлуатації закладів з обслуговування відвідувачів об'єктів рекреаційного призначення

1,000%

1,000%

3,000%

3,000%

 

03.18

Для розміщення та експлуатації установ/місць виконання покарань

1,000%

1,000%

3,000%

3,000%

 

03.19

Земельні ділянки запасу (земельні ділянки, які не надані у власність або користування громадянам чи юридичним особам)

1,000%

1,000%

3,000%

3,000%

 

03.20

Земельні ділянки загального користування, які використовуються як внутрішньоквартальні проїзди, пішохідні зони

1,000%

1,000%

3,000%

3,000%

 

04

Землі природно-заповідного фонду

 

04.01

Для збереження та використання біосферних заповідників

1,500%

1,500%

5,000%

5,000%

 

04.02

Для збереження та використання природних заповідників4

1,500%

1,500%

5,000%

5,000%

 

04.03

Для збереження та використання національних природних парків4

1,500%

1,500%

5,000%

5,000%

 

04.04

Для збереження та використання ботанічних садів4

1,500%

1,500%

5,000%

5,000%

 

04.05

Для збереження та використання зоологічних парків

1,500%

1,500%

5,000%

5,000%

 

04.06

Для збереження та використання дендрологічних парків

1,500%

1,500%

5,000%

5,000%

 

04.07

Для збереження та використання парків - пам’яток садово-паркового мистецтва

1,500%

1,500%

5,000%

5,000%

 

04.08

Для збереження та використання заказників

1,500%

1,500%

5,000%

5,000%

 

04.09

Для збереження та використання заповідних урочищ

1,500%

1,500%

5,000%

5,000%

 

04.10

Для збереження та використання пам’яток природи

1,500%

1,500%

5,000%

5,000%

 

04.11

Для збереження та використання регіональних ландшафтних парків

1,500%

1,500%

5,000%

5,000%

 

05

 

Землі іншого природоохоронного призначення

 

05.01

Земельні ділянки іншого природоохоронного призначення (земельні ділянки, в межах яких є природні об'єкти, що мають особливу наукову цінність, та які надаються для збереження і використання цих об'єктів, проведення наукових досліджень, освітньої та виховної роботи)

1,500%

1,500%

5,000%

5,000%

 

05.02

Земельні ділянки запасу (земельні ділянки, які не надані у власність або користування громадянам чи юридичним особам)

1,500%

1,500%

5,000%

5,000%

 

06

Землі оздоровчого призначення (землі, що мають природні лікувальні властивості, які використовуються або можуть використовуватися  для профілактики захворювань і лікування людей)

 

06.01

Для будівництва і обслуговування санаторно-оздоровчих закладів4

1,500%

1,500%

5,000%

5,000%

 

06.02

Для розробки родовищ природних лікувальних ресурсів

1,500%

1,500%

5,000%

5,000%

 

06.03

Для інших оздоровчих цілей

1,500%

1,500%

5,000%

5,000%

 

06.04

Для цілей підрозділів 06.01-06.03, 06,05 та для збереження та використання земель природно-заповідного фонду

1,500%

1,500%

5,000%

5,000%

 

06.05

Земельні ділянки запасу (земельні ділянки, які не надані у власність або користування громадянам чи юридичним особам)

1,500%

1,500%

5,000%

5,000%

 

07

Землі рекреаційного призначення

 

07.01

Для будівництва та обслуговування об’єктів рекреаційного призначення4

1,500%

1,500%

5,000%

5,000%

 

07.02

Для будівництва та обслуговування об’єктів фізичної культури і спорту4

1,500%

1,500%

5,000%

5,000%

 

07.03

Для індивідуального дачного будівництва

1,500%

1,500%

5,000%

5,000%

 

07.04

Для колективного дачного будівництва 

1,500%

1,500%

5,000%

5,000%

 

07.05

Для цілей підрозділів 07.01-07.04. 07.06-07.09  та для збереження та використання земель природно-заповідного фонду

1,500%

1,500%

5,000%

5,000%

 

07.06

Для збереження, використання та відтворення зелених зон і зелених насаджень

1,500%

1,500%

5,000%

5,000%

 

07.07

Земельні ділянки запасу (земельні ділянки, які не надані у власність або користування громадянам чи юридичним особам)

1,500%

1,500%

5,000%

5,000%

 

07.08

Земельні ділянки загального користування, які використовуються як зелені насадження загального користування

1,500%

1,500%

5,000%

5,000%

 

07.09

Земельні ділянки загального користування відведені під місця поховання

1,500%

1,500%

5,000%

5,000%

 

08

Землі історико-культурного призначення

 

08.01

Для забезпечення охорони об’єктів культурної спадщини 

1,500%

1,500%

5,000%

5,000%

 

08.02

Для розміщення та обслуговування музейних закладів

1,500%

1,500%

5,000%

5,000%

 

08.03

Для іншого історико-культурного призначення

1,500%

1,500%

5,000%

5,000%

 

08.04

Для цілей підрозділів 08.01-08.03, 08.05 та для збереження та використання земель природно-заповідного фонду

1,500%

1,500%

5,000%

5,000%

 

08.05

Земельні ділянки запасу (земельні ділянки, які не надані у власність або користування громадянам чи юридичним особам)

1,500%

1,500%

5,000%

5,000%

 

09

Землі лісогосподарського призначення

 

09.01

Для ведення лісового господарства і пов’язаних з ним послуг 

0,100%

0,100%

0,100%

0,100%

 

09.02

Для іншого лісогосподарського призначення

0,100%

0,100%

0,100%

0,100%

 

09.03

Для цілей підрозділів 09.01-09.02, 09.04-09.05 та для збереження та використання земель природно-заповідного фонду

0,100%

0,100%

0,100%

0,100%

 

09.04

Для розміщення господарських дворів лісогосподарських підприємств, установ, організацій та будівель лісомисливського господарства

0,100%

0,100%

0,100%

0,100%

 

09.05

Земельні ділянки запасу (земельні ділянки, які не надані у власність або користування громадянам чи юридичним особам)

0,100%

0,100%

0,100%

0,100%

 

10

Землі водного фонду

 

10.01

Для експлуатації та догляду за водними об’єктами

1,000%

1,000%

5,000%

5,000%

 

10.02

Для облаштування та догляду за прибережними захисними смугами

1,000%

1,000%

5,000%

5,000%

 

10.03

Для експлуатації та догляду за смугами відведення

1,000%

1,000%

5,000%

5,000%

 

10.04

Для експлуатації та догляду за гідротехнічними, іншими водогосподарськими спорудами і каналами

1,000%

1,000%

5,000%

5,000%

 

10.05

Для догляду за береговими смугами водних шляхів

1,000%

1,000%

5,000%

5,000%

 

10.06

Для сінокосіння

1,000%

1,000%

5,000%

5,000%

 

10.07

Для рибогосподарських потреб

1,000%

1,000%

5,000%

5,000%

 

10.08

Для культурно-оздоровчих потреб, рекреаційних, спортивних і туристичних цілей

1,000%

1,000%

5,000%

5,000%

 

10.09

Для проведення науково-дослідних робіт

1,000%

1,000%

5,000%

5,000%

 

10.10

Для будівництва та експлуатації гідротехнічних, гідрометричних та лінійних споруд

1,000%

1,000%

5,000%

5,000%

 

10.11

Для будівництва та експлуатації санаторіїв та інших лікувально-оздоровчих закладів у межах прибережних захисних смуг морів, морських заток і лиманів

1,000%

1,000%

5,000%

5,000%

 

10.12

Для цілей підрозділів 10.01-10.11, 10.13-10.16 та для збереження та використання земель природно-заповідного фонду

1,000%

1,000%

5,000%

5,000%

 

10.13

Земельні ділянки запасу (земельні ділянки, які не надані у власність або користування громадянам чи юридичним особам)

1,000%

1,000%

5,000%

5,000%

 

10.14

Водні об'єкти загального користування

1,000%

1,000%

5,000%

5,000%

 

10.15

Земельні ділянки під пляжами

1,000%

1,000%

5,000%

5,000%

 

10.16

Земельні ділянки під громадськими сіножатями

1,000%

1,000%

5,000%

5,000%

 

11

Землі промисловості

 

11.01

Для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємствами, що пов’язані з користуванням надрами 

3,000%

3,000%

5,000%

5,000%

 

11.02

Для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості

3,000%

3,000%

5,000%

5,000%

 

11.03

Для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд будівельних організацій та підприємств

3,000%

3,000%

5,000%

5,000%

 

11.04

Для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд технічної інфраструктури (виробництва та розподілення газу, постачання пари та гарячої води, збирання, очищення та розподілення води)

3,000%

3,000%

5,000%

5,000%

 

11.05

Для цілей підрозділів 11.01-11.04,11.06-11.08 та для збереження та використання земель природно-заповідного фонду

3,000%

3,000%

5,000%

5,000%

 

11.06

Земельні ділянки запасу (земельні ділянки, які не надані у власність або користування громадянам чи юридичним особам)

3,000%

3,000%

5,000%

5,000%

 

11.07

Земельні ділянки запасу (земельні ділянки, які не надані у власність або користування громадянам чи юридичним особам)

3,000%

3,000%

5,000%

5,000%

 

11.08

Земельні ділянки загального користування, відведенні для цілей поводження з відходами

3,000%

3,000%

5,000%

5,000%

 

12

Землі транспорту

 

12.01

Для розміщення та експлуатації будівель і споруд залізничного транспорту

3,000%

3,000%

5,000%

5,000%

 

12.02

Для розміщення та експлуатації будівель і споруд морського транспорту 

3,000%

3,000%

5,000%

5,000%

 

12.03

Для розміщення та експлуатації будівель і споруд річкового транспорту

3,000%

3,000%

5,000%

5,000%

 

12.04

Для розміщення та експлуатації будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства4

3,000%

3,000%

5,000%

5,000%

 

12.05

Для розміщення та експлуатації будівель і споруд авіаційного транспорту

3,000%

3,000%

5,000%

5,000%

 

12.06

Для розміщення та експлуатації об’єктів трубопровідного транспорту

3,000%

3,000%

5,000%

5,000%

 

12.07

Для розміщення та експлуатації будівель і споруд міського електротранспорту

3,000%

3,000%

5,000%

5,000%

 

12.08

Для розміщення та експлуатації будівель і споруд додаткових транспортних послуг та допоміжних операцій

3,000%

3,000%

5,000%

5,000%

 

12.09

Для розміщення та експлуатації будівель і споруд іншого наземного транспорту

3,000%

3,000%

5,000%

5,000%

 

12.10

Для цілей підрозділів 12.01-12.09, 12.11-12.13 та для збереження та використання земель природно-заповідного фонду

3,000%

3,000%

5,000%

5,000%

 

12.11

Для розміщення та експлуатації об'єктів дорожнього сервісу

3,000%

3,000%

5,000%

5,000%

 

12.12

Земельні ділянки запасу (земельні ділянки, які не надані у власність або користування громадянам чи юридичним особам)

3,000%

3,000%

5,000%

5,000%

 

12.13

Земельні ділянки загального користування, які використовуються як вулиці, майдани, проїзди, дороги, набережні

3,000%

3,000%

5,000%

5,000%

 

13

Землі зв’язку

 

13.01

Для розміщення та експлуатації об’єктів і споруд телекомунікацій

3,000%

3,000%

5,000%

5,000%

 

13.02

Для розміщення та експлуатації будівель та споруд об’єктів поштового зв’язку

3,000%

3,000%

5,000%

5,000%

 

13.03

Для розміщення та експлуатації інших технічних засобів зв’язку

3,000%

3,000%

5,000%

5,000%

 

13.04

Для цілей підрозділів 13.01-13.03, 13.05-13.06 та для збереження та використання земель природно-заповідного фонду

3,000%

3,000%

5,000%

5,000%

 

13.05

Для розміщення та постійної діяльності Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України

3,000%

3,000%

5,000%

5,000%

 

13.06

Земельні ділянки запасу (земельні ділянки, які не надані у власність або користування громадянам чи юридичним особам)

3,000%

3,000%

5,000%

5,000%

 

14

Землі енергетики

 

14.01

Для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування будівель і споруд об’єктів енергогенеруючих підприємств, установ і організацій 

3,000%

3,000%

5,000%

5,000%

 

14.02

Для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування будівель і споруд об’єктів передачі електричної та теплової енергії

3,000%

3,000%

5,000%

5,000%

 

14.03

Для цілей підрозділів 14.01-14.02, 14.04-14.06 та для збереження та використання земель природно-заповідного фонду

3,000%

3,000%

5,000%

5,000%

 

14.04

Земельні ділянки запасу (земельні ділянки, які не надані у власність або користування громадянам чи юридичним особам)

3,000%

3,000%

5,000%

5,000%

 

14.05

Земельні ділянки загального користування, які використовуються як зелені насадження спеціального призначення

3,000%

3,000%

5,000%

5,000%

 

14.06

Земельні ділянки загального користування, відведені для цілей поводження з відходами

3,000%

3,000%

5,000%

5,000%

 

15

Землі оборони

 

15.01

Для розміщення та постійної діяльності Збройних Сил4

1,500%

1,500%

5,000%

5,000%

 

15.02

Для розміщення та постійної діяльності Національної гвардії4

1,500%

1,500%

5,000%

5,000%

 

15.03

Для розміщення та постійної діяльності Держприкордонслужби4

1,500%

1,500%

5,000%

5,000%

 

15.04

Для розміщення та постійної діяльності СБУ 8

1,500%

1,500%

5,000%

5,000%

 

15.05

Для розміщення та постійної діяльності Держспецтрансслужби 8

1,500%

1,500%

5,000%

5,000%

 

15.06

Для розміщення та постійної діяльності Служби зовнішньої розвідки4

1,500%

1,500%

5,000%

5,000%

 

15.07

Для розміщення та постійної діяльності інших, утворених відповідно до законів, військових формувань4

1,500%

1,500%

5,000%

5,000%

 

15.08

Для цілей підрозділів 15.01-15.07,15.09-15.11та для збереження та використання земель природно-заповідного фонду

1,500%

1,500%

5,000%

5,000%

 

15.09

Для розміщення структурних підрозділів апарату МВС, територіальних органів, закладів, установ і підприємств, що належать до сфери управління МВС

 

1,500%

1,500%

5,000%

5,000%

 

15.10

Для розміщення та постійної діяльності Національної поліції, її територіальних органів, підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління Національної поліції

1,500%

1,500%

5,000%

5,000%

 

15.11

Для розміщення структурних підрозділів Міноборони, територіальних органів, закладів, установ і підприємств, що належать до сфери управління Міноборони

1,500%

1,500%

5,000%

5,000%

 

16

Земельні ділянки, для яких ставки визначаються незалежно від цільового призначеняня

1,000%

1,000%

5,000%

5,000%

 

00.01

Земельні ділянки, що знаходяться у постійному користуванні

1,000%

1,000%

5,000%

5,000%

 

                     

__________

  1. У разі прийняття рішення органом місцевого самоврядування об'єднаної територіальної громади зазначається код району за місцезнаходженням адміністративного центру об'єднаної територіальної громади.            
  2. Зазначаються всі рішення органів місцевого самоврядування, якими встановлюються ставки місцевих податків та/або зборів, а також податкові пільги з їх сплати, які будуть застосовуватися починаючи з наступного бюджетного періоду, з урахуванням рішень, якими вносилися зміни до раніше прийнятих рішень, а також рішень, прийнятих у попередніх періодах, які не мають граничного строку дії. Як дата, з якої застосовуються ставки та пільги, зазначається дата, що визначена в рішенні. Якщо така дата збігається з датою набрання чинності рішенням, зазначається дата набрання чинності рішенням.
  3. Якщо адміністративно-територіальних одиниць, на яких запроваджуються ставки та/або пільги, декілька, коди КОАТУУ та назви таких адміністративно-територіальних одиниць зазначаються в окремих рядках. У разі запровадження на території кількох адміністративно-територіальних одиниць окремих ставок та/або пільг коди КОАТУУ та назви таких адміністративно-територіальних одиниць зазначаються у графах 12 і 13 в окремих рядках, при цьому для кожної КОАТУУ заповнюються графи 23 - 31 із зазначенням ставок за видами цільового призначення земель, зазначеними у графах 14 - 15. Кількість рядків може бути збільшена за необхідності.              
  4. Вид цільового призначення земельних ділянок зазначається згідно з Класифікатором видів цільового призначення земельних ділянок, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 28 липня 2021 р. № 821.

                                                                                                                                                                                                                                                  

 

Начальник

Фінансового управління

Менської міської ради                                                              Алла НЕРОСЛИК                                                                         

 

Додаток 7.2

до рішення __  сесії Менської міської ради ___ скликання

____________ 2024 року № ____

 

ПЕРЕЛІК
пільг для фізичних та юридичних осіб, наданих відповідно до статті 281,282 та 284 Податкового кодексу України, із сплати земельного податку1

Пільги встановлюються та вводяться в дію з 01 січня 2025року.

 

Населені пункти, на які поширюється дія рішення Менської міської ради:

Код області

Код

району

Код  територіальної громади

Код
населеного пункту

Найменування адміністративно-територіальної одиниці або населеного пункту, або території об’єднаної територіальної громади

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030010065172

місто Мена

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030020016378

селище Макошине

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030030025238

село Бірківка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030040021396

село Блистова

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030050033651

село Величківка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030060034070

село Веселе

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030070037232

 село Вільне

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030080079354

село Волосківці

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030090041156

село Городище

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030100066865

село Данилівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030110023881

село Дерепівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030120077536

село Дібрівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030130029953

село Дмитрівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030140010042

село Дягова

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030150095382

село Загорівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030160099546

село Киселівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030170083017

село Комарівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030180083713

село Куковичі

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030190056901

село Лазарівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030200091436

село Ліски

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030210040384

село Луки

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030220045794

село Майське

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030230030708

село Максаки

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030240044467

село Нові Броди

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030250016367

село Овчарівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030260099284

село Остапівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030270022343

село Осьмаки

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030280087689

село Покровське

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030290094227

село Семенівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030300023318

село Синявка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030310040067

село Слобідка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030320039826

село Степанівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030330016638

село Стольне

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030340023320

село Ушня

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030350023972

село Феськівка

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030360060960

село Чорногорці

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030370020199

селище Куковицьке

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030380082762

селище Прогрес

UA74000000000025378

UA74020000000089267

UA74020030000069340

UA74020030390089242

селище Садове

 

 

 

Група платників, категорія/цільове призначення земельних ділянок

Розмір пільги (відсотків суми податкового зобов’язання за рік)

 

Бюджетні установи, що фінансуються з місцевих та державних бюджетів і являються неприбутковими організаціями

100%

 

Установи та підприємства природно-заповідного фонду України, які являються неприбутковими організаціями

100%

 

Індустріальні парки

100%

 

Пільги визначаються з урахуванням норм підпункту 12.3.7 пункту 12.3 статті 12, пункту 30.2 статті 30, статей 281 і 282 та 284 Податкового кодексу України. У разі встановлення пільг, відмінних на територіях різних населених пунктів адміністративно-територіальної одиниці, за кожним населеним пунктом пільги затверджуються окремо.

 

 

Начальник

Фінансового управління

Менської міської ради                                                              Алла НЕРОСЛИК                                                                         

 

 

 

 

Аналіз регуляторного впливу

до проєкту рішення Менської міської  територіальної громади «Про ставки податків та зборів на території Менської міської територіальної громади з 2025 року»

 

Аналіз регуляторного акта розроблений на виконання та дотриманням вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» та постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2004 р. №308 «Про затвердження методик проведення аналізу впливу та відстеження результативності регуляторного акта» зі змінами (надалі – Аналіз), Закон України Про місцеве самоврядування в Україні, Бюджетний Кодекс України

 

  1. Визначення проблеми.

Матеріальною і фінансовою основою місцевого самоврядування є рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, земля, природні ресурси, що є у комунальній власності територіальної громади.

Відповідно до статті 12 Податкового кодексу України до повноважень міських рад належать встановлення ставок місцевих податків та зборів, визначення переліку податкових агентів, прийняття рішення про встановлення місцевих податків та зборів, зміну розміру їх ставок, об'єкта оподаткування, порядку справляння чи надання податкових пільг, яке тягне за собою зміну податкових зобов'язань платників податків та яке набирає чинності з початку бюджетного періоду.

Сільські, селищні, міські ради в межах своїх повноважень приймають рішення про встановлення місцевих податків та зборів та податкових пільг зі сплати місцевих податків і зборів до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосовування встановлюваних місцевих податків та/або зборів, та про внесення змін до таких рішень.

Згідно пункту 12.3.3 статті 12 Податкового кодексу України копія прийнятого рішення про встановлення місцевих податків та зборів або про внесення змін до них надсилається в електронному вигляді у десятиденний строк з дня прийняття до контролюючого органу, в якому перебувають на обліку платники відповідних місцевих податків та зборів, але не пізніше 25 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосовування встановлюваних місцевих податків та зборів або змін до них.

Рішення Менської міської ради «Про ставки податків та зборів на території Менської міської  територіальної громади з 2025 року» приймається з метою правового регулювання господарських і адміністративних відносин між органами місцевого самоврядування та суб’єктами господарювання, недопущення суперечливих ситуацій, безумовного виконання Податкового кодексу України, за для виконання покладених повноважень на органи місцевого самоврядування, виконання програм соціально-економічного розвитку громади, забезпечення мінімальних соціальних потреб.

Кожен податок є важливою складовою доходів бюджету, оскільки забезпечує внесок у його наповнення. Згідно з бюджетним законодавством податки і збори є одним із джерел надходжень загального фонду бюджету громади, за рахунок якого утримуються бюджетні установи громади, що забезпечують надання послуг населенню в галузях освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, фізичної культури та спорту. Стабільність надходжень, що формують загальний фонд бюджету територіальної громади, дозволяє забезпечити безперебійну життєдіяльність в різних сферах, своєчасну виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ та провести всі інші соціально важливі видатки, отримати всім мешканцям громади суспільні послуги в тій чи іншій сфері, якими опікуються органи місцевого самоврядування.

Прийняття цього регуляторного акта дасть можливість здійснення контролю за додержанням правил розрахунку та сплати податків і зборів на території Менської територіальної громади, поповнити бюджет громади, що надасть змогу спрямувати отримані кошти на вирішення соціальних проблем та покращення інфраструктури територіальної громади.

Встановлення обґрунтованих ставок податку (податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки; земельного податку; туристичного збору; єдиного податку)  дозволить зміцнити ресурсну базу місцевого бюджету, забезпечить позитивний вплив на ринкове середовище та умови конкуренції на території Менської міської територіальної громади.

  Місцеві податки та збори зараховуються в повному обсязі до місцевого бюджету  та є його формуючим  джерелом, забезпечують збалансованість дохідної частини бюджету та задоволення нагальних потреб громади.

 

Дохідна частина місцевого бюджету Менської міської  територіальної громади

за  2023 рік від місцевих податків і зборів

з/п

Назва показника

Факт за 2023 рік

сума, грн

1

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачений юридичними особами, які є власниками об`єктів житлової нерухомості

13 793,37

2

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачений фізичними особами, які є власниками об`єктів житлової нерухомості

1 246,62

3

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачений фізичними особами, які є власниками об`єктів нежитлової нерухомості

402 224,64

4

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачений юридичними особами, які є власниками об`єктів нежитлової нерухомості

1 132 212,81

5

Земельний податок з юридичних осіб

1 705 295,05

6

Земельний податок з фізичних осіб

850 878,70

7

Транспортний податок з фізичних осіб

4 166,83

8

Транспортний податок з юридичних осіб

56 250,00

9

Туристичний збір, сплачений юридичними особами

-166,71

10

Туристичний збір, сплачений фізичними особами

0,00

11

Єдиний податок з юридичних осіб

1 234 159,46

12

Єдиний податок з фізичних осіб

14 988 906,17

13

Єдиний податок з сільськогосподарських товаровиробників, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відсотків

15 586 042,87

Станом на 01.01.2024 року на території Менської міської територіальної громади обліковано активних платників податку 10543, з них фізичні особи 10195, юридичні особи 348.

 

Розрахунок  прогнозних надходжень до бюджету Менської міської територіальної громади на 2025 рік 

            

№ з/п

Назва показника

Нараховано за 2023 рік

сума, тис. грн

План 2025 рік сума, тис. грн

1

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачений юридичними особами, які є власниками об`єктів житлової нерухомості

12,613

22,590

2

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачений фізичними особами, які є власниками об`єктів житлової нерухомості

-2,800

55,000

3

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачений фізичними особами, які є власниками об`єктів нежитлової нерухомості

383,262

457,626

4

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачений юридичними особами, які є власниками об`єктів нежитлової нерухомості

1 029,718

1229,514

5

Земельний податок з юридичних осіб

1 011,167

1061,725

6

Земельний податок з фізичних осіб

944,944

992,191

7

Транспортний податок з фізичних осіб

2,083

25,000

8

Транспортний податок з юридичних осіб

75,000

75,000

9

Туристичний збір, сплачений юридичними особами

0,000

0

10

Туристичний збір, сплачений фізичними особами

0,000

0

11

Єдиний податок з юридичних осіб

1 078,292

1 287,512

12

Єдиний податок з фізичних осіб

13 247,703

15 818,152

13

Єдиний податок з сільськогосподарських товаровиробників, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відсотків

15 571,287

18 610,199

 

                                                                                   

Кількість осіб

Прожитковий мінім/мін.зп,

тис.грн.

Ставка податку

Кількість місяців

прогноз надходжень на 2025 рік, тис.грн.

І група

161

3,028

10%

12

585,009

ІІ група

326

8,000

18%

12

5633,280

Всього

 

 

 

6218,289

Для розрахунку прогнозних показників доходів враховано прогнозний прожитковий мінімум для працездатних осіб у 2025 році – 3028,00 грн., та  мінімальна заробітна плата 8000,00 грн.

 

Основні групи, на які проблема справляє вплив:

Групи (підгрупи)

Так

Ні

Громадяни

Так

-

Органи місцевого самоврядування

Так

-

Суб’єкти господарювання, у тому числі суб’єкти малого підприємництва

Так

 

Так

-

 

 

 

Застосування ринкових механізмів для вирішення вказаної проблеми не є можливим, оскільки здійснення вищезазначених заходів є засобом державного регулювання та відповідно до Податкового кодексу України є компетенцією міської ради.

Попередні рішення Менської міської ради про встановлення місцевих податків та/або зборів, а також податкових пільг з їх сплати мали визначений термін дії, а саме приймалися на 2024 рік, отже таке рішення втратило свою чинність.

Враховуючи законодавчі зміни ( в тому зміни державних класифікаторів, втрату чинності деяких з них), які безпосередньо впливають на визначення об’єкту оподаткування виникла необхідність в прийнятті нових рішень про встановлення місцевих податків та/або зборів, а також податкових пільг на території Менської територіальної громади.

- Наказом Міністерства економіки України від 16.05.2023 року №3573 відповідно до частини 5 статті 259 Господарського кодексу України затверджено національний класифікатор НК 018:2023 «Класифікатор будівель і споруд» та одночасно скасовано національний класифікатор ДК 018–2000 «Державний класифікатор будівель та споруд», затверджений наказом Державного комітету України по стандартизації, метрології та сертифікації від 17.08.2000 року №507, який використовується в діючому рішенні «Про встановлення місцевих податків та зборів на території Менської міської територіальної громади». Набуває чинності зазначений наказ Мінекономіки з 01.01.2024 року.

- Постановою Кабінету Міністрів України від 28.07.2021 року №821 «Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України» введений в дію Класифікатор видів цільового призначення земельних ділянок, у зв’язку з чим припинена чинність Класифікації видів цільового призначення земель, затвердженої наказом Державного комітету України із земельних ресурсів від 23.07.2010 року №548, яка використовується в діючому рішенні «Про встановлення місцевих податків та зборів на території Менської міської  територіальної громади».

Відповідно до пункту 12.3.5 статті 12 Податкового кодексу України, якщо до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування місцевих податків та/або зборів, сільська, селищна, міська рада або рада об’єднаних територіальних громад, створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, не прийняла рішення про встановлення відповідних місцевих податків та/або зборів, що є обов’язковими згідно з нормами цього Кодексу, такі податки та/або збори справляються виходячи з норм цього Кодексу із застосуванням ставок, які діяли до 31 грудня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування таких місцевих податків та/або зборів.

З метою безумовного виконання вимог Податкового кодексу України та недопущення суперечливих ситуацій, а також з метою вирішення проблеми щодо врегулювання питань справляння місцевих податків і зборів в межах Менської міської  територіальної громади, і пропонується прийняття рішення місцевої ради «Про ставки податків та зборів на території Менської міської  територіальної громади з 2025 року»

 

 

 

2. Цілі державного регулювання.

Проєкт регуляторного акта спрямований на розв’язання проблеми, визначеної у попередньому розділі АРВ, в цілому. Основними цілями його регулювання є:

- врегулювання місцевих податків та зборів на території Менської міської ТГ відповідно до Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» та Податкового кодексу України;

- приведення рішення у відповідність до національного класифікатора НК 018:2023 «Класифікатор будівель і споруд» та Класифікатора видів цільового призначення земельних ділянок;

- встановлення доцільних та обґрунтованих розмірів ставок місцевих податків, зокрема по податку на майно (податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, плати за землю, транспортного податку), туристичному збору, по єдиному податку (фізичним особам 1, 2 груп), відповідно до вимог Податкового кодексу України, які б враховували особливості території, інтереси громадян і суб’єктів господарювання та дозволили б збільшити наповнення дохідної частини місцевого бюджету для виконання стратегічного плану розвитку Менської міської територіальної громади;

- забезпечення прозорості та відкритості надходження та використання коштів бюджету;

- встановлення пільг, щодо сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та земельного податку;

- забезпечення максимальної прозорості та відкритості органів місцевого самоврядування та вдосконалення відносин між міською радою та суб’єктами господарювання, пов’язаними з оподаткуванням місцевими податками.

Відповідно до пункту 12.3.5 статті 12 Податкового Кодексу України, у разі, якщо сільська, селищна, міська рада не прийняла рішення про встановлення відповідних місцевих податків і зборів, що є обов’язковими згідно з нормами цього Кодексу, такі податки до прийняття рішення справляються виходячи з норм цього Кодексу із застосуванням ставок, які діяли до 31 грудня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування таких місцевих податків, тому рішення має бути вчасно прийняте, опубліковане та подане до Менської державної податкової інспекції ГУ ДПС у Чернігівській області .

3. Визначення та оцінка альтернативних способів досягнення встановлення цілей.

   1. Визначення альтернативних способів:

Вид альтернативи

Опис альтернативи

1

2

Альтернатива 1

Не прийняття регуляторного акта (залишення існуючої на даний момент ситуації без змін)

 

Альтернатива неприйнятна. Наслідком є недоотримання надходжень до бюджету коштів на прогнозному рівні 300 тис. грн по податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, 100,000 тис. грн по земельному податку, а також 2 779,000 тис. грн по єдиному податку (беремо до уваги лише платників 1 та 2 групи, по яких проєктом встановлюються ставки), що обмежить фінансування першочергових видатків, які мають тенденцію до збільшення. Це повязано із зростанням заробітної плати працівників бюджетної сфери, підвищенням тарифів на енергоносії, ростом індексу споживчих цін. Негативний вплив буде завдано територіальній громаді, оскільки відсутність надходжень до бюджету ставить під загрозу фінансування соціально важливих місцевих програм, бюджетної сфери в галузях освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, фізичної культури та спорту, житлово-комунального господарства.

Альтернатива 2

Встановлення ставок податків згідно проєкту рішення.

Встановлення диференційованого розміру ставок податку залежно від типів об’єктів нерухомості та місця їх розташування  як запропоновано в проєкті рішення.

Встановлення диференційованого розміру ставок земельного податку відповідно до класифікації видів цільового призначення земель.

Встановлення ставок єдиного податку для платників І групи – 10% та ІІ групи –     18%.

Застосування альтернативи є найбільш прийнятним. Забезпечує досягнення цілей державного регулювання повною мірою. Ставки податку для об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних і юридичних осіб, установлюються з повним дотриманням вимог Кодексу диференційовано залежно від місця розташування та типів таких об’єктів нерухомості. Встановлення диференційованого розміру ставок земельного податку відповідно до класифікації видів цільового призначення земель. Ставки податків були обговорені та узгоджені консультаційно, на робочих нарадах та зустрічах, на спільному засіданні постійних депутатських комісій, членами яких також є платники податків.

 

2. Оцінка вибраних альтернативних способів досягнення цілей.

Оцінка впливу на сферу інтересів органів місцевого самоврядування:

Вид альтернативи

  •  
  •  

Альтернатива 1

Не прийняття регуляторного акта

 

  1.  
  1.  

Альтернатива 2

Встановлення ставок податків згідно проєкту рішення

 

Забезпечує досягнення цілей державного регулювання.

Враховує пропозиції фізичних та юридичних осіб, які прийняли участь в обговорені проєкту рішення.

Дозволяє наповнювати місцевий бюджет (тис. грн).

  1.  

 

Оцінка впливу на сферу інтересів громадян:

Вид альтернативи

  •  
  •  

Альтернатива 1

Не прийняття регуляторного акта

 

Відсутні затрати часу, необхідні для вивчення положень про місцеві податки та збори.

Сплата податків за діючими ставками.

Альтернатива 2

Встановлення ставок податків згідно проєкту рішення

Будуть виконані заходи передбачені Програмою економічного і соціального розвитку населених пунктів Менської міської територіальної громади.

Затрати часу, необхідні для вивчення положень про місцеві податки та збори та обговорення проєкту рішення. Сплата податків за запропонованими ставками.

 

3.Оцінка впливу на сферу інтересів суб’єктів господарювання

Показник

Великі

Середні

Малі

Разом

всього

в тому числі мікро

Кількість суб’єктів господарювання, що підпадають під дію регулювання, одиниць*

0

146

915

769

915

Питома вага групи у загальній кількості, відсотків

0

16%

100 %

84 %

100%

 

Вид альтернативи

  •  
  •  
  1.  
  1.  
  1.  

Альтернатива 1

Залишення існуючої на даний момент ситуації без змін

Суб’єкти господарювання податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, плату за землю, туристичний збір та єдиний податок менше.

  1.  

Альтернатива 2

Встановлення ставок податків згідно проєкту рішення

 

Забезпечує досягнення цілей державного регулювання.

Враховує пропозиції фізичних та юридичних осіб, які прийняли участь в обговорені проєкту рішення.

Дозволяє наповнювати місцевий бюджет власними надходженнями.

 

Суб’єкти господарювання будуть сплачувати податки згідно рішення міської ради за запропонованими ставками, які становитимуть 21845 ,00 тис. грн

Затрати часу, необхідні для ознайомлення з рішенням про місцеві податки і збори.

 

4. Вибір найбільш оптимального альтернативного способу досягнення цілей.

Вартість балів визначається за чотирибальною системою оцінки ступеня досягнення визначених цілей, де:

4- цілі прийняття регуляторного акта, які можуть бути досягнуті повною мірою (проблема більше існувати не буде);

3- цілі прийняття регуляторного акта, які можуть бути досягнуті майже повною мірою (усі важливі аспекти проблеми існувати не будуть);

2- цілі прийняття регуляторного акта, які можуть бути досягнуті частково (проблема значно зменшиться, деякі важливі та критичні аспекти проблеми залишаться невирішеними);

1-цілі прийняття регуляторного акта, які не можуть бути досягнуті (проблема продовжує існувати).

Рейтинг результативності (досягнення цілей під час вирішення проблеми)

Бал результативності (за чотирибальною системою оцінки)

Коментарі щодо присвоєння відповідного бала

  1.  
  1.  
  1.  

Альтернатива 1

Залишення існуючої на даний момент ситуації без змін

  1.  

Не вирішує проблеми. Наслідком є недоотримання надходжень до бюджету коштів на прогнозному рівні,що призведе до втрати громадянами соціальних виплат та пільг.

Альтернатива 2

Встановлення ставок податків згідно проєкту рішення

 

  1.  

Цей регуляторний акт відповідає потребам у розв’язанні визначеної проблеми та принципам державної регуляторної політики. Затвердження такого регуляторного акта забезпечить поступове досягнення встановлених цілей, зокрема буде досягнуто баланс інтересів громади та платників податків.

 

Рейтинг результативності досягнення цілей.

 

Рейтинг результативності

Вигоди (підсумок)

Витрати (підсумок)

Обґрунтування відповідного місця альтернативи у рейтингу

  1.  
  1.  
  1.  
  1.  

Альтернатива 2

Встановлення ставок податків згідно проєкту рішення

 

 

 

Вирішує проблему.

Сплата податків за обгрунтованими ставками.

Надходження наповнення в повному обсязі місцевого бюджету, спрямування Встановлення пільгдляокремих категорій населення.

Громадяни та суб’єкти господарювання будуть сплачувати податки за ставками згідно рішення міської ради.

 

Цей регуляторний акт відповідає потребам у розв’язанні визначеної проблеми та принципам державної регуляторної політики. Затвердження такого регуляторного акта

забезпечить поступове досягнення встановлених цілей.

Наповнення місцевого бюджету, збереження стабільного фінансового стану суб’єктів господарювання та забезпечення збереження робочих місць.

Альтернатива 1

Залишення існуючої на даний момент ситуації без змін

  1.  
  1.  

Останнє місце у рейтингу, так як не вирішує проблем по сплаті податків. Зменшення надходжень до бюджету.

Підвищення соціальної напруги.

 

 

Переваги обраної альтернативи

 

Рейтинг

Аргументи щодо переваги обраної альтернативи/причини відмови від альтернативи

Оцінка ризику зовнішніх чинників на дію запропонованого регуляторного акта

Альтернатива 2

Встановлення ставок податків згідно проєкту рішення

 

Альтернатива єдоцільною.

Податкове навантаження для платниківмісцевих податків і зборів не буде надмірним. Прийняття даного рішення дасть можливість досягнути балансу інтересіворгану місцевого самоврядування та платників місцевих податків і зборів.

Зміни до Податкового кодексу України, Бюджетного кодексу України та інших законодавчих актів.

Альтернатива 1

Залишення існуючої на даний момент ситуації без змін

Дана альтернатива є не прийнятною. Недостатнє наповнення бюджету ТГ. Неповна реалізація стратегічного плану розвитку Менської міської територіальної.

Нові зміни у законодавстві.

Таким чином для реалізації обрано Альтернативу 2 – встановлення економічно обґрунтованих розмірів ставок податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, земельного податку, туристичного збору та єдиного податку, що є посильним для платників, що забезпечить фінансову спроможність Менської міської територіальної громади.

 

5. Механізм, який пропонується застосувати для розв’язання проблеми.

Основним механізмом, який забезпечить розв’язання визначеної проблеми, є встановлення місцевих податків і зборів. По кожному виду місцевого податку визначаються платники податку, об’єкти оподаткування, база оподаткування, ставка податку, строк сплати податку, порядок сплати, податкові пільги та порядок їх застосування.

При здійсненні регуляторної діяльності розглядаються обгрунтовані пропозиції та зауваження до проєкту рішення, надані суб’єктами господарювання, представниками територіальної громади у встановленому законом порядку.

Заходи, які мають здійснити органи влади для впровадження цього регуляторного акта: 

1. Розробка та оприлюднення проєкту рішення «Про встановлення місцевих податків та зборів на території Менської міської  територіальної громади» та АРВ до нього з метою отримання зауважень та пропозицій.

2. Проведення консультацій з суб’єктами господарювання.

3. Підготовка експертного висновку відповідальної комісії, щодо відповідності проєкту рішення вимогам Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

4. Оприлюднення рішення.

5. Проведення заходів з відстеження результативності прийнятого рішення.

Таким чином, упровадження регуляторного акта забезпечить дотримання норм чинного податкового законодавства як органами державної податкової служби, органами місцевого самоврядування, так і суб’єктами господарювання в тому числі нерезидентами, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, та громадянами, які сплачують податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у порядку та на умовах, визначених Податковим Кодексом та цим регуляторним актом.

Встановлення запропонованих ставок податків є основним механізмом, який забезпечить розв’язання визначеної проблеми.

За результатами проведених розрахунків очікуваних  витрат та вигод СПД, прогнозується, що прийняття зазначеного проєкту рішення дозволить забезпечити  баланс інтересів суб’єктів господарювання, громадян та органу місцевого самоврядування. А його застосування буде ефективним для вирішення проблеми, зазначеній в розділі І цього АРВ.

 

6. Оцінка виконання вимог регуляторного акта залежно від ресурсів, якими розпоряджаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування, фізичні та юридичні особи, які повинні впроваджувати або виконувати ці вимоги.

Бюджетні витрати на адміністрування регулювання суб’єктів малого підприємництва не підлягають розрахунку, оскільки встановлені нормами Податкового кодексу України. Органи місцевого самоврядування наділені повноваженнями лише встановлювати ставки місцевих податків та зборів, не змінюючи порядок їх обчислення, сплати та інші адміністративні процедури.

Здійснено розрахунок витрат на запровадження державного регулювання для суб'єктів малого підприємництва згідно з додатком до Методики проведення аналізу впливу регуляторного акта (Тест малого підприємництва), додаток 1 до АРВ.

 

7. Обґрунтування запропонованого строку дії регуляторного акта.

Передбачається не обмежувати строк дії запропонованого регуляторного акта. В разі необхідності за підсумками відстежень та внесення змін до чинного законодавства України в частині справляння місцевих податків та зборів, відповідні зміни будуть внесені до даного регуляторного акта.

У разі якщо до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування місцевих податків міська рада не прийняла рішення про встановлення місцевих податків, такі податки справляються із застосуванням ставок, які діяли до 31 грудня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування таких місцевих податків. Враховуючи  норми Бюджетного та Податкового кодексів України, якщо в рішенні органу місцевого самоврядування про встановлення місцевих податків та/або зборів, а також податкових пільг з їх сплати не визначено термін його дії, таке рішення є чинним до прийняття нового рішення.

8. Визначення показників результативності дії регуляторного акта.

Виходячи з цілей державного регулювання, визначених у другому розділі АРВ, для відстеження результативності регуляторного акта слід визначити не менше ніж три кількісних показника, які безпосередньо характеризують результативність дії регуляторного акта та які підлягають контролю (відстеження результативності).

Для відстеження результативності дії регуляторного акта основними є такі показники:

- сума надходжень до місцевого бюджету від сплати місцевих податків (податок на майно, плата за землю, орендна плата, туристичний збір, єдиний податок з фізичних осіб – підприємців 1,2 групи) тис. грн;

- кількість суб’єктів господарської діяльності – платників місцевих податків (податок на майно, плата за землю, орендна плата, туристичний збір, єдиний податок з фізичних осіб – підприємців 1,2 групи), на яких поширюватиметься дія акта, осіб;

- розмір коштів, що витрачатимуться суб’єктами господарювання та/або фізичними особами, пов’язаними з виконанням вимог акту;

- рівень поінформованості суб’єктів господарювання та/або фізичних осіб з основних положень акта.

Прогнозні показники результативності.

н/п

Назва показника

У разі прийняття рішення «Про встановлення місцевих податків та зборів на території Менської міської  територіальної громади»

Фактичний обсяг надходжень за 2023рік, тис.грн

Прогнозований

обсяг

надходжень за

2025 рік, тис.грн

1

Разом надходжень до місцевого бюджету (очікуваний обсяг надходжень, тис.грн), в тому числі:

20328,65

21024,0

 

- єдиний податок

16223,0

17105,6

 

-податок на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки

1549,48

1764,69

 

-плата за землю

2556,17

2053,9

 

туристичний збір

0,0

0,0

2

Кількість суб`єктів господарювання та/або фізичних осіб, на яких поширюватиметься дія акта

10543

3

Час, що витрачатиметься суб’єктами господарювання та/або фізичними особами, пов’язаними з виконанням вимог акта, години на 1 суб’єкта .

2,5 години

4

Рівень поінформованості суб`єктів господарювання та/або фізичних осіб з основних положень акта,

Оприлюднення прийнятого рішення:

- на офіційному сайті селищної ради;.

високий

 

9. Визначення заходів, за допомогою яких здійснюватиметься відстеження результативності дії регуляторного акта.

Оцінка ефективності регуляторного акта буде здійснена за допомогою проведення базового, повторного та періодичного відстеження результативності регуляторного акта.

Відстеження результативності регуляторного акта буде проводитись  статистичним методом.

Вид даних, за допомогою яких здійснюватиметься відстеження результативності:

Статистичні:

- аналітичні показники Менської державної податкової інспекції ГУ ДПС у Чернігівській області;

  • інформація фінансово-економічного відділу, відділу земельних відносин, містобудування та архітектури, виконавчого комітету Менської міської ради.

Базове відстеження результативності регуляторного акта буде здійснюватися до дня набрання чинності цим регуляторним актом.

Повторне відстеження результативності регуляторного акта буде здійснюватися в період до одного року, після набрання чинності регуляторним актом.

Періодичне відстеження результативності регуляторного акта буде здійснюватися раз на кожні 3 роки, починаючи з дня закінчення заходів з повторного відстеження результативності цього акта.

У рамках статистичного методу відстеження аналіз офіційної статистичної інформації буде проводитися щодо розміру надходжень до селищного бюджету та кількості осіб, на яких поширюватиметься дія акта.

 

 

 

Начальник фінансового управління

Менської міської ради                                                          Алла НЕРОСЛИК

                                 

 

 

 

Додаток 1
 до аналізу регуляторного впливу проєкту рішення Менської міської  ради «Про встановлення місцевих податків та зборів на території Менської міської  територіальної громади

 

 

 

 

 


 

ТЕСТ

Малого підприємництва (М-тест)

1. Консультації з представниками мікро- та малого підприємництва щодо оцінки впливу регулювання.

 

Консультації щодо визначення впливу запропонованого регулювання на суб’єктів малого підприємництва та визначення детального переліку процедур, виконання яких необхідно для здійснення регулювання, проведено розробником у період з 01 травня  2024 року по 24 травня  2024 року.

 

Порядковий номер

Вид консультації (публічні консультації прямі (круглі столи, наради, робочі зустрічі тощо), інтернет консультації прямі (інтернет-форуми, соціальні мережі тощо), запити (до підприємців, експертів, науковців тощо)

Кількість учасників консультацій, осіб

Основні результати консультацій

1

Робочі наради та зустрічі

5

Обговорено запропоновані ставки податків. Отримано інформацію від представників малого бізнесу щодо необхідних ресурсів (витрат часу та матеріальних витрат) на запровадження регулювання

2

Телефонні консультації

23

Обговорено ставки податку та вирішено залишити розміри ставок на рівні запропонованих

 

2. Вимірювання впливу регулювання на суб’єктів малого підприємництва (мікро- та малі):

кількість суб’єктів малого підприємництва, на яких поширюється регулювання:915 (одиниць), у тому числі малого підприємництва 146(одиниць) та мікропідприємництва 769 (одиниць).

Питома вага суб’єктів малого підприємництва у загальній кількості суб’єктів господарювання, на яких проблема справляє вплив 100 % (відсотків).

3. Розрахунок витрат суб’єктів малого підприємництва на виконання вимог регулювання.

 

Порядковий номер

Найменування оцінки

У перший рік (стартовий рік впровадження регулювання)

Періодичні (за наступний рік)

Витрати на п’ять років

 

Оцінка «прямих» витрат суб’єктів малого підприємництва на виконання регулювання

1

Придбання необхідного обладнання (пристроїв, машин, механізмів)

0

0

0

 

2

Процедури повірки та/або постановки на відповідний облік у визначеному органі державної влади чи місцевого самоврядування

0

0

0

 

3

Процедури експлуатації обладнання (експлуатаційні витрати – витратні матеріали)

0

0

0

 

4

Процедури обслуговування обладнання (технічне обслуговування)

0

0

0

 

5

Інші процедури (сплата податків та зборів, визначених рішенням міської ради на 2025 рік), гривень

21845,00

(розрахункова середня сума сплати податків одним суб’єктом малого підприємництва за умови встановлення ставок згідно запропонованого проєкту)

0

0

 

6

Разом, гривень (сума рядків 1+2+3+4+5)

21845,00

 

0

0

 

7

Кількість суб’єктів господарювання, що повинні виконати вимоги регулювання, одиниць

915

8

Сумарно, гривень

21845000,00

0

0

 

Оцінка вартості адміністративних процедур суб’єктів малого підприємництва щодо виконання регулювання та звітування

(Для розрахунку вартості 1 людино-години використовується мінімальна заробітна плата , що згідно прогнозу у 2025 році становитиме 8000,0 грн та у погодинному розмірі 48,00 грн, відповідно до основних прогнозних макропоказників на 2023 – 2026 роки)

9

Процедури отримання первинної інформації про вимоги регулювання

1год*48,00грн=48,00

0

0

 

10

Процедури виконання вимог регулювання

1год*48,00 грн=48,00

0

0

 

11

Процедури офіційного звітування

0

0

0

 

12

Процедури щодо забезпечення процесу перевірок

0

0

0

 

13

Інші процедури

0

0

0

 

14

Разом, гривень

96,00

0

0

 

15

Кількість суб’єктів малого підприємництва, що повинні виконати вимоги регулювання, одиниць

915

16

Сумарно, гривень

87840,00

0

0

 

 

 

 

БЮДЖЕТНІ ВИТРАТИ

на адміністрування регулювання для суб’єктів малого і мікропідприємництва

 

Бюджетні витрати на адміністрування регулювання суб’єктів малого підприємництва, що встановлюється цим рішенням, не підлягають розрахунку, оскільки встановлені нормами Податкового кодексу України.

4. Розрахунок сумарних витрат суб’єктів малого підприємництва, що виникають на виконання вимог регулювання.

 

Показник

У перший рік (стартовий рік впровадження регулювання)

За п’ять років

1

Оцінка «прямих» витрат суб’єктів малого підприємництва на виконання регулювання

21845000,00

0,00

2

Оцінка вартості адміністративних процедур суб’єктів малого підприємництва щодо виконання регулювання та звітування

87840,00

0,00

3

Сумарні витрати малого підприємництва на виконання запланованого регулювання

21932840,00

0,00

4

Бюджетні витрати на адміністрування регулювання для суб’єктів малого і мікропідприємництва

0

0

5

Сумарні витрати на виконання запланованого регулювання

21932840,00

0,00

 

5. Розроблення корегуючих (пом’якшувальних) заходів для малого підприємництва щодо запропонованого регулювання.

 

На основі аналізу визначено, що зазначена сума платежів є прийнятною для суб’єктів малого підприємництва, а впровадження компенсаторних (пом’якшувальних) процедур не потрібно.

 

Начальник фінансового управління

Менської міської ради                                                                Алла НЕРОСЛИК

 

 

 

29 травня 2024
back