back

Особливо небезпечні інфекції  

Особливо небезпечні інфекції або інфекційні захворювання – хвороби, яким властивий високий ступінь заражуваності. Вони раптово з’являються і швидко поширюються, відрізняються важкою клінічною картиною і високим ступенем летальності. До особливо небезпечних інфекцій відносять умовну групу гострих інфекційних хвороб людини, які відповідають двом характеристикам:

  • Можуть з’явитися раптово, швидко і масово розповсюдитись;
  • Важко протікають і припускають високу летальність.

Перелік ОНІ Всесвітньою Організацією Охорони Здоров’я був складений цілий список з понад ста хвороб, здатних швидко і масово поширюватися серед населення. Спочатку, за даними на 1969 рік, в цей список входило всього 3 захворювання: чума; холера; сибірська виразка. Однак, пізніше список був значно розширений і всі патології, які в нього увійшли, умовно були розділені на 2 групи:

1. Захворювання, які носять незвичайний характер і можуть вплинути на здоров’я населення. До них відносять: віспу; грип людини; поліомієліт; важкий гострий респіраторний синдром.

2. Захворювання, будь-який прояв яких оцінюється як загроза, оскільки ці інфекції здатні чинити серйозний вплив на здоров’я населення і швидко поширитися в міжнародних масштабах. Сюди ж відносять захворювання, які представляють регіональну або національну проблему. До них відносять: холеру; легеневу форму чуми; жовту лихоманку; геморагічні лихоманки (Ласса, Марбург, Ебола, лихоманка Західного Нілу); лихоманку денге; лихоманку Рифт-Валлі; менінгококову інфекцію; коронавірусна хвороба 2019 (Covid-2019).

Всі особливо небезпечні інфекції класифікують на три типи:

  1. Конвенційні захворювання, на які поширюються міжнародні санітарні правила: бактеріальні патології (чума і холера); вірусні захворювання (віспа мавп, геморагічні вірусні лихоманки).
  2. Інфекції, які вимагають міжнародного нагляду, але не підлягають проведенню спільних заходів: бактеріальні (висипний і поворотний тифи, ботулізм, правець); вірусні (ВІЛ, поліомієліт, грип, сказ, ящур); протозойні (малярія).
  3. Не підлягають нагляду ВООЗ, знаходяться під регіональним контролем: сибірська виразка; туляремія; бруцельоз.

Виділяють класичні та прискорені методи діагностики ГОІ.

Профілактика ОНІ проводиться на найвищому рівні, щоб запобігти поширенню захворювань по території держави. У комплекс первинних профілактичних заходів входить:

  • тимчасова ізоляція зараженого з подальшою госпіталізацією;
  • постановка діагнозу, скликання консиліуму;
  • збір анамнезу;
  • надання хворому першої допомоги;
  • забір матеріалу для лабораторного дослідження;
  • виявлення контактних осіб, їх реєстрація;
  • тимчасова ізоляція контактних осіб до моменту виключення їх зараження;
  • проведення поточної і заключної дезінфекції.

Отже, особливо небезпечні інфекції – це смертельні інфекції, які мають високий ступінь заразності. За найкоротші терміни вони здатні вразити більшу частину населення, тому вкрай важливо дотримуватися всіх запобіжних заходів в роботі з зараженими тваринами і птахами, а також своєчасно проводити вакцинацію.

Бережіть себе і своїх близьких. Будьте здорові!

 

29 квітня 2024
back