back

Звіт про результати публічного обговорення проєкту рішення Менської міської ради «Про затвердження перспективного плану спроможної мережі закладів освіти Менської міської територіальної громади на 2024-2027 роки»

Звіт про результати

 публічного обговорення проєкту рішення Менської міської ради

«Про затвердження перспективного плану спроможної мережі закладів освіти Менської міської територіальної громади на 2024-2027 роки»

 

1. Ініціатор та організатор громадського обговорення – Відділ освіти Менської міської ради.

На виконання розпорядження міського голови від 22 лютого 2024 року №53 «Про проведення публічних обговорень з громадськістю щодо проєкту рішення Менської міської ради з затвердження перспективного плану створення спроможної мережі закладів освіти Менської міської територіальної громади», керуючись рішенням 5 сесії Менської міської ради 8 скликання від 06 травня 2021 року №226 «Про затвердження Тимчасового положення про порядок залучення громадськості до вирішення питань місцевого значення у Менській міській територіальній громаді», 22 лютого 2024 року на офіційному сайті Менської міської ради було розміщено інформаційне повідомлення про проведення публічних обговорень з громадськістю у формі громадського обговорення (консультацій з громадськістю) шляхом зустрічі з громадськістю – 01 березня 2024 року; надання пропозицій, зауважень та рекомендацій у період до 15 березня 2024 року у письмовій формі та/або електронною поштою на електронну пошту Відділу освіти Менської міської ради щодо проєкту рішення Менської міської ради «Про затвердження перспективного плану спроможної мережі закладів освіти Менської міської територіальної громади на 2024-2027 роки».

З метою врахування громадської думки під час ухвалення важливих рішень для Менської міської територіальної громади у період з 22 лютого по 15 березня 2024 року були проведені консультації з громадськістю для обговорення вищезазначеного проєкту рішення.

          01 березня 2024 року в обговореннях взяли участь: Секретар ради Стальниченко Юрій Валерійович, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Прищепа Вікторія Василівна, начальник Відділу освіти Лук’яненко Ірина Федорівна, заступник начальника Відділу освіти Люшина Вікторія Леонідівна, педагоги закладів освіти, представники батьківської громадськості.

Щодо обговорення проєкту рішення Менської міської ради «Про затвердження перспективного плану спроможної мережі закладів освіти Менської міської територіальної громади на 2024-2027 роки» надійшли наступні пропозиції та зауваження.

  1. Від батьківської громадськості Киселівського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Менської міської ради надійшло колективне звернення з проханням про відтермінування заборони набору до 10-го класу до 01 вересня 2025 року та надати можливість закладу здійснювати набір до 10 класу в 2024-2025 навчальному році. Питання розглянуто робочою групою з розробки плану трансформації мережі.
  2. З моменту оприлюднення інформаційного повідомлення про проведення громадського обговорення до 15 березня 2024 року, начальником Відділу освіти,  заступником міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради здійснювався прийом громадян з питань обговорення вищезазначеного проєкту рішення.
  3. Проведена зустріч з членами Піклувальної ради закладів освіти Менської міської ради.

Учасникам обговорень надано роз’яснення щодо окремих положень законодавства з питань освіти, зокрема Законів України: «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти»; положення Бюджетного кодексу України в частині механізму отримання освітньої субвенції, яке здійснюється відповідно до формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами. Проведено детальний аналіз існуючої мережі закладів освіти в розрізі закладів освіти.

Проаналізовано перспективну мережу закладів освіти Менської міської територіальної громади, демографічну ситуацію, кадрове забезпечення, матеріально-технічну базу, фактичний обсяг освітньої субвенції на 2024 рік.

  1. Від директора Степанівського МНВК надійшла пропозиція щодо доповнення додатку до проєкту рішення Перспективною мережею ресурсних центрів Менської міської територіальної громади. Пропозиція врахована, зміни до проєкту рішення внесені.
  2. Також були проведені зустрічі (наради) з батьками учнів 9-х класів Макошинського, Покровського, Киселівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів; крім того, учні 9-х класів Макошинського, Покровського, Киселівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів Менської міської ради та їх батьки відвідали Опорний заклад Менську гімназію Менської міської ради, де діти будуть здобувати повну загальну середню освіту. Ознайомилися з питаннями безпекового характеру, запропонованими профілями освіти, матеріально-технічною базою закладу, який з 2027 року стане ліцеєм.

Пропозиції та звернення, що були висловлені під час публічних громадських обговорень, були розглянуті на засіданні робочої групи з розробки плану трансформації мережі та частково враховані при коригуванні проєкту рішення Менської міської ради «Про затвердження перспективного плану спроможної мережі закладів освіти Менської міської територіальної громади на 2024-2027 роки», доведені до відома депутатів Менської міської ради для врахування при ухваленні рішення.

19 березня 2024
back