back

Гроші ходять за людиною…

Це, зокрема, і про професійне навчання за сприяння служби зайнятості. У тих, хто не має  затребуваної на ринку праці професії, є можливість отримати її  безкоштовно. Так, діють програми з професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації, зокрема, як шляхом видачі сертифікатів безробітним, так і з наданням ваучерів для певних категорій населення.

Сертифікат на навчання можуть отримати зареєстровані безробітні та у стислі терміни (від 1 до 6 місяців) здобути нові професійні компетенції та підвищити рівень конкурентоспроможності на ринку праці. Навчання можливе як у навчальних закладах, так і у роботодавця безпосередньо на робочому місці за індивідуальною формою або шляхом стажування, а ще - у Центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості, які сьогодні пропонують на вибір 95 ліцензованих професій та понад 250 напрямів підвищення кваліфікації 

Навчаються безробітні на замовлення роботодавців з гарантією працевлаштування. У період навчання вони отримують допомогу по безробіттю, забезпечуються гуртожитком, їм компенсуються витрати на проїзд.

Так, у поточному році професійне навчання за направленням служби зайнятості проходили 649 безробітних області. Вчилися на швачок, токарів, водіїв тролейбуса, операторів котельні, кухарів, перукарів та манікюрників.

Ваучер на навчання – друга програма, яка дає право окремим категоріям громадян, які не перебувають на обліку в службі зайнятості, підвищити свій фаховий рівень або здобути нову професію чи спеціальність. Ваучер можна отримати за однією з 124 професій та спеціальностей із затвердженого Переліку. Максимальна вартість ваучера - 26840 грн (якщо вартість навчання більша, то різницю доведеться оплатити самостійно чи за рахунок роботодавця). Детальніше читайте за посиланням

На Чернігівщині цьогоріч службою зайнятості видано 363 ваучери на навчання. Наші земляки обрали такі професії: електрогазозварник, кухар, електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування, тракторист-машиніст сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва, машиніст крану автомобільного, слюсар з ремонту колісних транспортних засобів, монтажник гіпсокартонних конструкцій тощо.

Консультації на нашому каналі онлайн-підтримки в Telegram

Пресслужба обласного центру зайнятості

07 грудня 2023
back