back

Терентій Корінь - богатир від Бога

На початку ХХ століття світовою славою користувалась людина феноменальної сили, борець, богатир, чемпіон світу Терентій Савич Корінь.

Народився 27 жовтня 1883 року в селі Блистова на Чернігівщині в сім’ї бідного козака Кореня Сави Микитовича. Терентій Савич – важкоатлет, знаменитий борець, цирковий артист, учень і послідовник І. М. Піддубного.

У 1900 р. Т. Корінь відправляється на заробітки в Таврію, а в 1903 р. – на Далекий Схід. Працює спочатку в с. Спаському, а потім у м. Порт – Артур. На початку російсько – японської війни в 1904 році Т. Корінь вимушений був евакуюватись до м. Харбін. Тут він близько зійшовся з цирковою групою братів Нікітіних і після деякої підготовки почав з успіхом виступати як важкоатлет в цирку. Згодом Т. Корінь бере участь у роботі «Петербурзького атлетичного товариства», а в 1906 р. - у з’їзді важкоатлетів у Парижі. Крім того, він був учасником змагань борців у Лондоні, Нью – Йорку та Чікаго. Як пишуть його бібліографи, Т. Корінь брав участь в Олімпійських іграх 1912 року в Стокгольмі. А в наступному році – на Першій російській олімпіаді. Після жовтневих подій 1917 року Т. Корінь продовжував працювати цирковим артистом, крім того читав лекції, був тренером молодих борців. Діяльність Т. Кореня була відзначена багатьма нагородами. На циркових афішах про нього сповіщалося, як про «найсильнішу людину планети», людину феноменальної сили, чемпіона світу.

Після тяжкої і тривалої хвороби Т. Корінь помер на 48 – му році життя.

Терентій Савич Корінь став непереможним атлетом, видатним борцем. Слава про нього гриміла по всьому світу. Чемпіон світу як з класичної, так і з вільної боротьби, він став найкращим спортсменом з боротьби на поясах, та найкращим атлетом з підіймання ваги.

В Менському краєзнавчому музеї знаходиться куточок, присвячений чемпіону світу, нашому земляку – Терентію Савичу Кореню. Тут можна побачити великий кольоровий портрет силача – циркову афішу того часу. А відвідавши наш музей, ви можете почути цікаву, змістовну тематичну екскурсію, присвячену Т. Кореню.

Менщина глибоко шанує пам’ять свого земляка. Кожного року на Менському стадіоні «Колос» проходять спортивні змагання з боротьби, присвячені пам’яті Терентія Кореня.

В рідному селі Т. Кореня – Блистові започаткований був фестиваль під назвою «Богатир - фест», де крім спортивної та культурної програми проходили екскурсії, присвячені нашому славетному земляку.

 

 
 

 

27 жовтня 2023
back