back

Борщ як частина українського культурного коду

Хто не любить смакувати нашим українським борщем? Напевне таких не знайдеться! Третій рік поспіль у другу суботу вересня українці відзначають День українського борщу. 1 липня ЮНЕСКО вніс український борщ до переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини, яка потребує охорони.

Багато цікавинок про смачну національну страву дізналися сьогодні жіночки з групи «Здоров’я», що діє при КУ «Менський ТЦНСП».

Борщ поширений у різних регіонах України. Повсюди він має певні відмінності, які підкреслюють особливості окремих регіонів України. І водночас борщ є частиною українського культурного спадку та його самобутності. Історія борщу безперервна й багата.

Перша задокументована згадка про український борщ датується 1584 роком у Києві. В українській мові є низка сталих виразів, приказок і та приспівок про борщ. З першої половини XVII століття з’являються прізвища, похідні від слова «борщ»: Борщовський, Борщ, Борщенко.

Про українську «борщову культуру» свідчить також топоніміка. У різних регіонах є відповідні населені пункти: Борщі, Борщівка, Борщів, Борщагівка.   Борщ часто фігурує і в художніх образах – і в літературі, і в приватних розмовах. Дослідження борщу, його символізму й ролі в українській культурі триває і має продовжуватись.

 

 
 
 
 
 
 
 
14 вересня 2023
back