back

Поліція Менської ТГ інформує про найпоширеніші види шахрайських схем!

* «Ваш родич потрапив у полон» - зловмисники телефонують батькам або іншим родичам зниклих та повідомляють, нібито він перебуває у полоні, а для того, щоб його визволити, потрібно сплатити гроші.
Поліцейські радять не панікувати та не піддаватися емоціям, спочатку спробуйте самостійно зв’язатися з родичем. У разі відсутності зв’язку з родичем зверніться до найближчої військової адміністрації чи поліції.
* З настанням осені активізувалися шахраї, які розміщують у місцевих групах на «Фейсбуці» фейкові оголошення про продаж дров. Такі оголошення, як правило, супроводжують фото вантажівок з дровами, які пропонують купити за вигідною ціною і одразу ж доставити до двору покупця. 
* Поліцейські застерігають громадян від шахраїв, які представляються працівниками компаній мобільного зв’язку і випитують секретні дані й паролі з смс-повідомлень під приводом «підключення роумінгу» чи інших мобільних послуг.
* Щоб не потрапити на гачок шахраїв, розраховуйтеся за товар лише тоді, як отримаєте і особисто оглянете його. По телефону або в Інтернеті нікому не повідомляйте жодних відомостей про свої банківські картки. Адже, переходячи за сумнівними посиланнями, ви даруєте зловмисникам свої персональні дані.
* В соцмережах шахраї поширюють фейкові оголошення про оформлення «єДопомоги». Поліцейські закликають громадян не переходити за подібними посиланнями та не вводити дані своїх банківських карток і паролі нібито для «зарахування грошей».
Наголошуємо: представники державних органів влади чи Збройних сил України не вирішують питання звільнення з полону шляхом викупу та не організовують жодного збору коштів з членів сімей полонених і їхніх близьких осіб.
Поліцейські звертаються до громадян: будьте пильними й обережними при спілкуванні із незнайомцями, не поспішайте виконувати їхні умови і прохання, одразу телефонуйте своїм родичам або на спецлінію «102».

14 вересня 2023
back