back

20 серпня минають 9-ті роковини з дня загибелі Олександра Уткіна

Сьогодні Менська громада вшанувала пам’ять мужнього захисника України  Олександра Уткіна та всіх Героїв, які віддали своє життя за наше майбутнє.

Неможливо виразити словами увесь біль, що ятрить душу та віднайти слова співчуття родинам загиблих. Вони загинули і гинуть заради збереження єдиної України та мирного життя кожного з нас.

Олександр Уткін був командиром 3-го відділення 1-го взводу спеціального призначення 3-ї роти спеціального призначення 2-го батальйону спеціального призначення в/ч №3027 Північного ОТО НГУ (оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України), старшина розвідувального відділення.

Народився Олександр 07 листопада 1970 р. в с. Подище Чернігівської обл. З 1976 року і по 1988 рік жив і навчався в м. Прилуки, Городня, Чернігів в школі-інтернаті.

Відразу після закінчення школи призвався в армію, службу проходив  в Естонії, був сапером. З 1990 р. проживав і працював в м. Славутич на Чорнобильській АЕС, а далі будівельником, охоронцем, деякий час служив в спецпідрозділі СБУ.З початком неоголошеної війни на сході України добровольцем пішов до лав резервістів батальйону “Донбас” позивний «Калдун». Загинув Уткін Олександр Анатолійович 20 серпня 2014 року під час подій в районі Іловайська, в с. Грабське, Донецької області. Похований в с. Киселівка.

Указом Президента України №892/2014 від 27 листопада 2014 р. «За особливу мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі», нагороджений орденом «За мужність» Ⅲ ступеня (посмертно).

Нагороджений 2 відзнаками Президента України “За участь в антитерористичній операції”

Нагороджено (посмертно) орденом «Хрест Героя»,  «Лицарський хрест Добровольця», Нагрудними знаками «Іловайськ -2014» ,  «За доблесну службу», Почесною відзнакою Чернігівської обласної ради «За мужність і вірність Україні».

Зарахований довічно в системі особистого складу військової частини 3027 Північного ОТО НГУ.  

Має статуси почесного громадянина Менського, Вишгородського районів та міста Славутича.

У пам’ять про Олександра на будівлі Чернігівської загальноосвітньої школи-інтернат та в м. Славутич на домі, де проживав, встановлені меморіальні дошки. Меморіальні дошки також встановлені на Алеї Героїв у м. Мена та в центрі с. Киселівка.

Рід­ні та дру­зі пам’ята­ти­муть Олександра сміливим, добрим, надійним, чесним, вірним, життєрадісним.

Нехай наша скорбота та пам’ять буде даниною тим, хто навічно пішов від нас, хто заради справедливості пожертвував собою.

Герої не вмирають. Вони завжди будуть жити в наших серцях.

 
 
 
 
 
 
 
18 серпня 2023
back