З початком грибного сезону в лісах, парках, скверах починають з’являтися перші гриби. Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Прикро, що багато людей замислюються над цим лише після свого гіркого досвіду. Так нещодавно в Сновській громаді в серпні 2023року зареєстровано новий випадок, який виник в результаті споживання дикорослих грибів невідомого походження з летальним ісходом.
Тож Корюківське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області рекомендує:
- щоб не виникло отруєння краще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі;
- не купуйте гриби на стихійних ринках, вздовж автомобільних шляхів;
- вирушивши до лісу пам’ятайте основні правила:
- Збирати можна лише цілі гриби, щоб було добре видно морфологічні ознаки. Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними.
- Збирати лише добре знайомі вам гриби.
- Не збирати гриби поблизу автомобільних трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
- Не куштувати сирі гриби.
- Перед приготування ще раз оглянути всі гриби, сумнівні треба викинути.
- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
- Не варто споживати грибні страви дітям віком до 6 років, особам похилого віку, вагітним жінкам та матерям, що годують, а також людям з захворюваннями органів травлення.
- За появи перших симптомів отруєння, таких як різкий біль в животі, нудота чи блювання, діарея, підвищення температури тіла, запаморочення, марення, поява галюцинацій негайно – зверніться за медичною допомогою.
Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!