back

Про роботу першого відділу Корюківського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки

Сьогодні у Збройних Силах України територіальні центри комплектування та соціальної підтримки змінюють підходи, використовуючи прогрес та працюють за принципом: «все – для людей».

Наразі РТЦК та СП з метою якісного виконання поставлених завдань користуються подвійним підходом: колишнім – коли інформацію щодо кожного військовозобов’язаного занесено на паперову облікову картку і кілька тисяч таких карток становлять паперову картотеку, та більш сучасним – електронною базою, яка наразі активно наповнюється та незабаром стане загальноукраїнською в межах ЗСУ. Не став винятком і 1 відділ Корюківського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, який нині працює у посиленому режимі. При цьому слід зазначити, що більше ніж половина усієї картотеки вже «перенесена» до електронної бази – єдиного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Крім того, даний реєстр вже обмінюється інформацією і з іншими загальнодержавними реєстрами, наприклад, реєстрами виборців, судочинства, тощо. У майбутньому це спростить видачу довідок, уточнення облікових даних, обліку трудового стажу, отримання субсидій, здійснення нарахувань, зокрема пенсійних, відновлення втрачених документів та багато іншого. Однак це дуже кропітка праця, адже занести треба інформацію про всіх – від 16-річних юнаків, що прибули вперше для постановки на військовий облік та отримання військово-облікових документів, до 60-річних чоловіків, які отримали право на пенсію. Становляться на облік і військовозобов’язані жінки, а також, до 2025 року у добровільному порядку жінки, що мають професії, споріднені з переліком з-понад 80 професій, визначених наказом Міноборони № 313 від 11.10.2021 року.

Проте інколи облікові картки заповнені не повністю, а то і взагалі відсутні, хоча людина вже кілька років проживає на Менщині. У таких випадках ця людина обов’язково викликається до 1 відділу для уточнення облікових даних, проходження медичного огляду, отримання військово-облікових документів, визначення призначення на випадок мобілізації.

Триває робота з призовниками – юнаками 18-27 років, придатними за станом здоров’я до строкової служби в Збройних Силах: вони пройшли приписку до призовної дільниці, отримали військово-облікові документи для вступу до навчальних закладів чи прийняття на роботу. На час дії воєнного стану громадяни на строкову військову службу не призиваються!

Збройні Сили дивляться у майбутнє з перспективою, тому цьогоріч проводилася активна компанія щодо заохочення якомога більшої кількості абітурієнтів для вступу у військові навчальні заклади, адже сучасною армією мають керувати сучасні кваліфіковані кадрові офіцери та сержанти з можливостями росту і розвитку, високим грошовим та матеріальним забезпеченням.

Постійно проводиться відбір бажаючих втупити на військову службу до лав Збройних Сил на контрактній основі. Кандидатів не лякає мінімальний термін контракту в три роки, адже після проходження 2-місячного курсу молодого бійця контрактники відправляються на навчання та опановують найсучасніше озброєння, а це значні капіталовкладення, адже держава розраховує, що по завершенню навчання кожен контрактник боронитиме її ще щонайменше 2 роки.

Проте, виходячи із сьогоднішніх реалій, чи не найважливішим для 1 відділу є завдання з організації здійснення мобілізаційних заходів, з метою призову до лав Збройних Сил військовозобов’язаних, адже сотні тисяч наших захисників вже понад півтора роки боронять рідну землю від ворожої навали. Вгризаючись у російську оборону та крок за кроком відвойовуючи наші території, наші підрозділи несуть санітарні та, нажаль, безповоротні втрати, а наші хлопці гостро потребують заміни та відпочинку. Тому, до проведення заходів мобілізації підключаються органи місцевого самоврядування, які, відповідно до чинного законодавства планують, організовують і забезпечують мобілізаційну підготовку та мобілізацію на території відповідних населених пунктів, а також керівники підприємств, установ та організацій, що розташовуються на території громади. Вони мають право та обов’язок здійснити оповіщення, розшук та доставку до 1 відділу військовозобов’язаних для їх подальшої мобілізації. Відтак збільшується коло осіб, які можуть оформити повістку т запросити до РТЦК. Крім представників 1 відділу Корюківського районного ТЦК та СП, це можуть бути вже згадані керівники органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, СБУ, а вручити ту саму повістку може звичайний посильний – бібліотекар, працівник комунального господарства, тощо.

На жаль, війна триває, і тому раджу кожному військовозобов’язаному, що перебуває на території громади у найкоротші терміни прибути до 1 відділу Корюківського РТЦК та СП для підтвердження права на відстрочку, проходження медичного огляду та визначення призначення на випадок мобілізації.

 

Начальник 1 відділу Корюківського РТЦК та СП, комендант м. Мена – підполковник Юрій Давидюк.

 

01 серпня 2023
back