back

   Африканська чума свиней

З кожним роком кількість випадків захворювання АЧС зростає, 2023 рік не став виключенням для Закарпатської, Київської, Чернівецької, Дніпропетровської та інших областей враховуючи й Чернігівську. Нажаль в одному із  домогосподарств Ріпкинської ТГ було виявлено африканську чуму.

Африканська чума свиней – це одна з найбільш небезпечних інфекційних хвороб свиней, оскільки характеризується високою смертністю, значними економічними збитками, перебігає гостро, підгостро, хронічно безсимптомно і характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, ціанозом шкіри, некродистрофічними змінами внутрішніх органів.

Що необхідно знати пересічному громадянину про африканську чуму свиней

  1. АЧС не становить небезпеки для людей.
  2. На АЧС хворіють лише дикі та свійські свині.
  3. Резервуаром африканської чуми свиней у природі є дикі свині, від яких заражаються свійські.
  4. Основний шлях передачі збудника – це безпосередній контакт тварин між собою та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого часто виступає людина, а також предмети догляду, інвентар, харчові відходи, взуття та одяг.
  5. Збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом і насамперед у харчових продуктах, заражених вірусом африканської чуми свиней (наприклад, у копченій шинці – до 5 місяців). Холод тільки консервує збудника.
  6. Виявивши хвору тварину чи труп свині у природному середовищі, необхідно негайно повідомити про це лікаря ветеринарної медицини та вжити заходів, щоб унеможливити контакт із виділеннями хворої тварини.
  7. Засобів для лікування та специфічної профілактики захворювання не існує.

Ознаки хвороби

   Від зараження до прояву перших клінічних ознак хвороби може пройти від 3 до 15 днів. При гострому перебігу можлива миттєва смерть тварин або протягом 1-5 днів після появи симптомів: підвищена температура тіла (до 420С), прискорене дихання, почервоніння шкіри у різних ділянках тіла, частіше вух, підгруддя, живота та кінцівок. Також можуть спостерігатись пронос із домішками крові, кашель, кров’янисті витоки з носа, судоми і параліч кінцівок.

 

Щоб уникнути виникнення і розповсюдження африканської чуми свиней необхідно дотримуватись таких правил:

- дотримуватися зоогігієнічних норм та правил утримання свиней, проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;

-  не згодовувати свиням харчові відходи і відходи, отримані після забою свиней, проводити утилізацію відходів у встановлених місцях;

- забезпечити регулярне проведення дезінфекцій та дератизацій у місцях утримання свиней, зберігання і переробки кормів;

- забезпечити роботу господарства за «закритим» типом, виключити доступ до місць утримання свиней сторонніх осіб;

- не купувати свиней у місцях несанкціонованої торгівлі та без відповідних супровідних документів. Придбаних тварин реєструвати у державних ветеринарних установах;

- забезпечити повноцінне обслуговування свиней ветеринарними спеціалістами аж до забою, допускати їх на територію приватних подвір’їв;

- не викидати трупи тварин, відходи від їх утримання і переробки на смітники, лісопосадки, узбіччя доріг;

- не завозити свиней з інших регіонів без узгодження з державною ветеринарною службою;

- негайно повідомляти про всі випадки захворювання свиней фахівцям ветеринарної служби або сільським старостам;

- не використовувати для напування тварин воду із природних водойм, до яких мають доступ дикі свині.

Держпродспоживслужба наголошує, що тільки суворе дотримання цих вимог дасть можливість уникнути спалаху захворювання та величезних економічних втрат!

 

26 липня 2023
back