back

Каховська ГЕС та небезпечні інфекційні захворювання!

     Вода – джерело життя, однак, на жаль, саме з водою пов'язують і розповсюдження інфекцій, що спостерігаються після стихійних лих. Забруднення джерел води, недоступність  адекватної гігієни, відсутність безпечних продуктів харчування – ці фактори сприяють поширенню хвороб, що передаються через воду.

       Враховуючи надзвичайну ситуацію, що склалася внаслідок терористичного знищення росіянами Каховської ГЕС, через затоплення сміттєзвалищ каналізаційних споруд,  вигрібних ям , загибель тварин та  риби забруднена вода потрапила в мережі водопостачання, водоймища в наслідок чого в великих обсягах почнуть розвиватися збудники інфекцій, все це може призвести до спалахів вірусних інфекційних хвороб таких як лептоспіроз, ботулізм, холера, гепатит А та черевний тиф.

     У зв’язку цим та з метою недопущення виникнення вірусних інфекцій  серед населення особливо через маштабний мор риби, яка може бути перероблена та реалізована недобросовісними виробниками Держпродспоживслужба нагадує, які заходи слід вжити, аби вберегтися від хвороб:

   Згідно «Правил торгівлі на ринках»   

 - реалізувати на ринках кожну партію риби та рибної продукції, яка  надходить по товарно-транспортних накладних та відповідних супровідних документах лише із зазначенням термінів її придатності.

-  громадяни, які реалізують  рибу також повинні мати документи, що свідчать про законність її придбання (товарно-транспортна накладна, в якій зазначено, де придбано рибу) та після проведення ветеринарно-санітарної експертизи з послідуючою видачею експертного висновку.

- живу рибу необхідно перевозити у спеціально обладнаних цистернах, контейнерах, бочках, які легко мити та дезинфікувати.

- продавці  ринку повинні бути забезпечені повним комплектом санітарного одягу. Кожен продавець повинен мати особисту медичну книжку встановленого зразка з відміткою про проходження медичного огляду не рідше одного разу на рік.

- не підлягає продажу жива та охолоджена риба з ознаками паразитологічних захворювань, з каламутним слизом, кислуватим запахом, тьмяною лускою, каламутними запалими очима.

- умови та терміни зберігання риби повинні відповідати вимогам нормативно-правових актів. Термін зберігання і реалізації риби при температурі води +11-+15°C: в осінньо-зимовий період - 48 годин; у весняно-літній період - 24 години.

      Кожен громадянин може керувати власною безпекою, правилами особистої гігієни, пильнувати за чистотою споживаної води, якістю харчових продуктів.

 

19 червня 2023
back