back

Що потрібно знати про ієрсиніоз

 Щорічно серед населення  України реєструються випадки ієрсиніозу.  Це небезпечне кишкове інфекційне захворювання має виражений сезонний характер та уражає передусім травний канал людини. В наш тривожний час у зв′язку із введенням воєнного стану  треба бути особливо уважним до профілактики харчових отруєнь інфекційного та неінфекційного походження, гострих кишкових інфекцій. У весняний час, коли ми споживаємо овочі тривалого зберігання, є небезпека виникнення такого захворювання як кишковий ієрсиніоз. Найбільша захворюваність спостерігається в зимовий-весняний період, коли при пониженій температурі і великій вологості ієрсинії активно розмножуються на овочах і фруктах. Для попередження спалахів ієрсиніозів необхідно постачальникам  та  керівникам закладів   проводити у овочесховищах періодичний бактеріологічний контроль овочів: капусти, картоплі, буряків, моркви, та фруктів з ознаками гниття, а також полиць стелажів та обладнання овочесховищ, звільняти сховища  від старих овочів, періодично проводити дезінфекцію, білити стіни та підлогу, підсушувати на сонці тару, у разі тривалого зберігання  овочів періодично їх перебирати. Зараження дітей виникає під час вживання готових салатів, які містять капусту, моркву, цибулю, яблука тощо. Занесення збудника ієрсиніозу з овочами в харчоблоки закладів та установ супроводжується швидким інфікуванням інвентарю та обладнання, яке використовується для первинної обробки овочів, забруднюється також кухонний та столовий посуд - це призводить до обсіменіння різних готових страв, в першу чергу овочевих, в яких при відносно тривалому зберіганні відбувається накопичення не тільки збудників, але й продуктів їх метаболізму.

 Особливу увагу варто звернути на умови зберігання.

Заходи профілактики ієрсиніозу практично такі ж, як і при будь-яких кишкових інфекціях, але особливу увагу варто звернути:

- на дотримання правил особистої гігієни;

- на умови зберігання овочів:   

- ретельне миття рук, фруктів, овочів;

-мити овочі та фрукти перед тим, як покласти на зберігання в холодильник;

- для тривалого зберігання овочів і фруктів необхідно підготувати приміщення (склади, овочесховища), звільнити сховище від залишків зимових овочів і сміття, обробити дезінфікуючими засобами, просушити стелажі і тару;

- не слід купувати фрукти і овочі з ознаками псування,

- перед вживанням необхідно ретельно мити проточною водою і обливати кип'яченою водою;

- продукти, на яких знайдені сліди гризунів, краще не споживати;

-  готові до вживання продукти і страви зберігати окремо від сирих продуктів;

- проводити систематичну боротьбу з переносниками інфекції (дератизаційні заходи);
–  посилити контроль за технологією приготування  страв дітям у закладах освіти (особливо салатів);

Кухарям суворо дотримуватись правил технологічного процесу при приготуванні  салатів із овочів зимового зберігання, зберігання продуктів харчування, а також виконувати правила особистої гігієни.

 

Завдяки виконанню таких заходів можна значно знизити ризик зараження, а також обмежити поширення інфекції!!!

 


 

17 березня 2023
back