Щорічно серед населення України реєструються випадки ієрсиніозу. Це небезпечне кишкове інфекційне захворювання має виражений сезонний характер та уражає передусім травний канал людини. В наш тривожний час у зв′язку із введенням воєнного стану треба бути особливо уважним до профілактики харчових отруєнь інфекційного та неінфекційного походження, гострих кишкових інфекцій. У весняний час, коли ми споживаємо овочі тривалого зберігання, є небезпека виникнення такого захворювання як кишковий ієрсиніоз. Найбільша захворюваність спостерігається в зимовий-весняний період, коли при пониженій температурі і великій вологості ієрсинії активно розмножуються на овочах і фруктах. Для попередження спалахів ієрсиніозів необхідно постачальникам та керівникам закладів проводити у овочесховищах періодичний бактеріологічний контроль овочів: капусти, картоплі, буряків, моркви, та фруктів з ознаками гниття, а також полиць стелажів та обладнання овочесховищ, звільняти сховища від старих овочів, періодично проводити дезінфекцію, білити стіни та підлогу, підсушувати на сонці тару, у разі тривалого зберігання овочів періодично їх перебирати. Зараження дітей виникає під час вживання готових салатів, які містять капусту, моркву, цибулю, яблука тощо. Занесення збудника ієрсиніозу з овочами в харчоблоки закладів та установ супроводжується швидким інфікуванням інвентарю та обладнання, яке використовується для первинної обробки овочів, забруднюється також кухонний та столовий посуд - це призводить до обсіменіння різних готових страв, в першу чергу овочевих, в яких при відносно тривалому зберіганні відбувається накопичення не тільки збудників, але й продуктів їх метаболізму.
Особливу увагу варто звернути на умови зберігання.
Заходи профілактики ієрсиніозу практично такі ж, як і при будь-яких кишкових інфекціях, але особливу увагу варто звернути:
- на дотримання правил особистої гігієни;
- на умови зберігання овочів:
- ретельне миття рук, фруктів, овочів;
-мити овочі та фрукти перед тим, як покласти на зберігання в холодильник;
- для тривалого зберігання овочів і фруктів необхідно підготувати приміщення (склади, овочесховища), звільнити сховище від залишків зимових овочів і сміття, обробити дезінфікуючими засобами, просушити стелажі і тару;
- не слід купувати фрукти і овочі з ознаками псування,
- перед вживанням необхідно ретельно мити проточною водою і обливати кип'яченою водою;
- продукти, на яких знайдені сліди гризунів, краще не споживати;
- готові до вживання продукти і страви зберігати окремо від сирих продуктів;
- проводити систематичну боротьбу з переносниками інфекції (дератизаційні заходи);
– посилити контроль за технологією приготування страв дітям у закладах освіти (особливо салатів);
Кухарям суворо дотримуватись правил технологічного процесу при приготуванні салатів із овочів зимового зберігання, зберігання продуктів харчування, а також виконувати правила особистої гігієни.
Завдяки виконанню таких заходів можна значно знизити ризик зараження, а також обмежити поширення інфекції!!!