back

У 2022 році Фонд виплатив 11,5 млрд грн страхових виплат потерпілим на виробництві та їх родинам

Понад 11,5 мільярда гривень страхових виплат було профінансовано Фондом соціального страхування України у минулому році. Мова про допомоги і компенсації, які Фонд виплачував потерпілим внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань, а також членам їх родин.

Фонд соціального страхування України здійснював страхові виплати для більше 166 тисяч потерпілих на виробництві та членів їх сімей. ФССУ фінансував для них щомісячні страхові виплати, які компенсують втрачений заробіток через набуту стійку непрацездатність, виплачував одноразові допомоги, надавав комплекс медико-соціальних послуг і опікувався їх рідними у разі смерті потерпілих.

У структурі страхових виплат, здійснених за 2022 рік, основна частина припадає на:

- щомісячні страхові виплати – 11 238,3 млн грн, що становить 97,8% витрат на страхові виплати;

- одноразову допомогу – 138,2 млн грн (1,2%);

- допомогу по тимчасовій непрацездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві – 119,8 млн грн (0,1%).

Середній розмір щомісячної допомоги від ФССУ, яка покликана повністю компенсувати потерпілому втрачений заробіток відповідно до відсотка втраченої працездатності (або членам його родини в разі смерті потерпілого), склав 5 227,6 гривень за підсумками 2022 року. Порівняно з 2021 роком сума допомоги зросла на 17,8 відсотка.

Нагадаємо, з 01 січня 2023 року в Україні триває реорганізація системи соціального страхування – Фонд соціального страхування України передав свої завдання і функції до Пенсійного фонду. Зокрема, до компетенції ПФУ тепер входить фінансування одноразових і щомісячних страхових виплат.

03 березня 2023
back