back

Українці отримали від ФССУ майже 500 млн гривень компенсацій за час догляду хворих дітей

Піклуватись про рідних – важливо. Бути поруч із хворими дітьми та піклуватись про їх стан під час відключення світла чи про безпеку в разі повітряних тривог, не втрачаючи за ці дні заробіток, – особлива цінність і соціальна гарантія, яку надає державне соціальне страхування навіть під час війни.

Упродовж 2022 року працюючі українці доглядали за хворими рідними понад 1,2 мільйона днів – усі вони отримали компенсацію втраченого за цей час доходу від Фонду соціального страхування України.

Сума допомог по догляду за хворими рідними сягнула у минулому році 488,6 мільйона гривень – виплати отримали майже 130 тисяч застрахованих.

Надання допомоги з тимчасової непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років здійснюється за весь період, протягом якого дитина за висновком лікаря потребує догляду, але не більше 14 календарних днів. А в разі стаціонарного лікування – за весь час перебування застрахованої особи в стаціонарі разом із хворою дитиною.

Допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворим членом сім’ї виплачується не більш як за три календарні дні, а у виняткових випадках, з урахуванням тяжкості хвороби та побутових обставин, – не більш ніж за сім календарних днів.

Нагадаємо, з 01 січня 2023 року Фонд соціального страхування України передав свої завдання та функції до Пенсійного фонду – відтепер саме ПФУ є уповноваженим органом управління в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. ФССУ перебуває в процесі припинення.

 

18 січня 2023
back