back

Щорічна акція «16 днів проти насильства»

На жаль, проблема домашнього насильства сьогодні є досить актуальною  для нашого суспільства.

Повномасштабна війна, яка наразі триває в Україні, тільки загострює ситуацію, адже, постраждалі від такого насильства не звертаються за допомогою, мовляв, не на часі.

Тому, аби привернути увагу до цієї проблеми, вже традиційно, з 25 листопада по 10 грудня в Україні діє щорічна акція «16 днів проти насильства», мета якої -  створення соціального простору, вільного від насильства.

Домашнє насильство завжди має свої ознаки - це умисна дія, що призводить до шкоди фізичному або психічному здоров’ю людини та може відбуватися не тільки між дружиною і чоловіком, а й між дітьми та батьками, йому можуть підлягати літні люди чи співмешканці.

Більшість людей асоціює таке насильство з побиттям, стусанами чи нанесенням тілесних ушкоджень. Проте, розрізняють 4 види домашнього насильства – фізичне, економічне, психологічне та сексуальне. Слід зазначити, що психологічне насильство супроводжує всі інші форми домашнього насильства.

В Україні для попередження цього явища прийнято Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», окрім того, новим етапом у боротьбі з насильством стала ратифікація Україною Стамбульської конвенції, яка набрала чинності 1 листопада поточного року. Основні цілі та мета цієї конвенції полягає в захисті прав людей від насилля, адже, будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини, забороні всіх видів дискримінації жінок та забезпеченні підтримки постраждалим особам.

УВАГА!  Постраждалі від домашнього насильства можуть отримати безоплатно допомогу юриста або адвоката, звернувшись до системи безоплатної правової допомоги.
 

Отже, якщо ви зазнали домашнього насильства, або стали свідком такого насильства та  потребуєте  консультації:

Звертайтесь до до Менського місцевого центру з надання БВПД з 8-00 год. до 17-00 год. за адресою: м. Мена, вул. Титаренка С., 6-А , тел.: (04644) 3-30-01.

телефонуйте до контакт-центру  системи безоплатної правової допомоги за телефоном 0 800 213 103,

ℹ️ Інші сервіси для постраждалих від домашнього насильства:

📞 1547 Урядовий контактний центр. Інформація, психологічна підтримка, реєстрація відповідного звернення до державних органів. Дзвінки безкоштовні, працює цілодобово.
📞 116 123 (з мобільного) або 0 800 500 335 (зі стаціонарного) Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства. Інформація, соціально-психологічна та юридична підтримка. Дзвінки безкоштовні, працює цілодобово.
👉 Проєкт Розірви коло (https://rozirvykolo.org/) – інформація, поради, корисні контакти.

#МенськийМЦБВПД #Чернігів #безоплатнаправовадопомога #місцевийцентр #правовадопомога #Чернігівськаобласть #Мена #адвокати  #БПД #ПравоваДопомога #LegalAid
#16days 

09 грудня 2022
back