back

Основні зміни щодо призначення допомоги по безробіттю

Воєнний конфлікт в Україні призвів до низки змін в законодавчій  сфері, не стала винятком і сфера зайнятості населення. У вересні 2022 року було ухвалено Закон України № 2622-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування служби зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, у тому числі молоді, та впровадження нових активних програм на ринку праці», який набув чинності 29 жовтня 2022 року. Відтак, з 29 жовтня, допомогу по безробіттю у період дії воєнного стану виплачують по-новому.

Головний юрист сектору «Корюківське бюро правової допомоги» відділу безоплатної правової допомоги Менського місцевого центру з надання БВПД Роман Міц надає роз’яснення стосовно основних змін щодо призначення допомоги по безробіттю.

Слід відзначити Закон України  «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», яким  змінено умови та тривалість виплати допомоги по безробіттю. Відповідно до статті 22 даного Закону збільшується мінімальний страховий стаж, необхідний для отримання права на допомогу по безробіттю, з 6 до 7 місяців протягом 12 місяців, що передували реєстрації особи як безробітної.

 

Окрім того, у разі настання перерви страхового стажу з поважних причин, передбачених законодавством України, право на допомогу по безробіттю зберігається, за умови, якщо протягом місяця після закінчення цієї перерви особа зареєструвалась, як безробітна,  в територіальному органі центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції в установленому порядку.

 

Також змінено розмір допомоги по безробіттю та її період,  який залежить  від тривалості страхового стажу і становить:

        до 3 років - 180 календарних днів;

від 3 до 6 років - 210 календарних днів;

від 6 до 12 років - 240 календарних днів;

від 12 до 18 років - 270 календарних днів;

від 18 до 24 років - 300 календарних днів;

від 24 до 30 років - 330 календарних днів;

понад 30 років - 360 календарних днів.

 

Виняток становлять внутрішньо переміщені особи, які не володіють інформацією про періоди трудової діяльності, заробітну плату і страховий стаж та молоді люди у віці до 35 років для яких,  відповідно до чинного законодавства, період виплати допомоги по безробіттю складає 120 днів.

 

Важливо зазначити, що під час дії воєнного стану в Україні особи не можуть отримувати допомогу по безробіттю більше ніж 90 календарних днів. Для безробітних, строк виплати допомоги по безробіттю яких станом на 29 жовтня 2022 року  перевищує 90 днів, виплата  такої допомоги  припиняється через 30 календарних днів, в свою чергу,  для осіб, термін виплати допомоги по безробіттю яких  становив менше ніж 90 днів,  на момент набуття чинності закону, припиниться на 91-й календарний день.

Згідно з поправкою до статті 23  Закону України  «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття»,  особам, які  не отримували допомогу по безробіттю, протягом 15 років, що передували місяцю надання статусу зареєстрованого безробітного та мають страховий стаж не менше 15 років, під час визначення розміру допомоги по безробіттю відсотки до середньої заробітної плати (доходу) збільшуються на 10 відсоткових пунктів.

Внутрішньо переміщені особи без документів, необхідних для надання статусу безробітного, отримують такий статус до отримання документів та відомостей про періоди трудової діяльності, заробітну плату (дохід), страховий стаж.  В такому випадку допомога по безробіттю  призначається у мінімальному розмірі, встановленому законодавством на випадок безробіття. Відповідно до частини 2 статті 23 вище згаданого закону після надходження документів та необхідних відомостей рішення про призначення допомоги по безробіттю переглядається відповідно до законодавства.

Окрім того, під час дії воєнного стану, максимальний розмір допомоги по безробіттю не може перевищувати розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року - це 6 тисяч 500 гривень.

Нагадуємо, за правовою допомогою звертайтесь до Менського місцевого центру з надання БВПД з 8-00 год. до 17-00 год. за адресою: м. Мена, вул. Титаренка С., буд. 6а, тел.: (0244) 3-30-01.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103

#МенськийМЦБВПД #Чернігів #безоплатнаправовадопомога #місцевийцентр #правовадопомога #Чернігівськаобласть #Мена #адвокати #змінищодопризначеннядопомогипобезробіттю

 

23 листопада 2022
back