back

Осучаснення механізмів стимулювання роботодавців для зменшення безробіття

Починаючи з 2023 року Урядом буде запроваджено нові програми компенсації роботодавцям за працевлаштування певних категорій безробітних. Проте, вже зараз активно ведеться робота та вдосконалюються всі підходи до стимулювання роботодавців щодо працевлаштування деяких категорій людей, що можуть мати труднощі з пошуком роботи. 

З нового року для роботодавців запрацює ряд нових компенсаційних механізмів, так наприклад, – якщо ви берете на роботу молодь віком до 25 років, яка, переважно, не має страхового стажу, впродовж шести місяців фонд з безробіття компенсуватиме вам половину мінімальної заробітної плати. Якщо візьмете на роботу людину з інвалідністю чи учасника бойових дій, або людину, якій залишилось 5 років до пенсії, держава півроку компенсуватиме половину витрат на оплату її праці, але не більше мінімальної зарплати. Також актуальною залишається програма компенсації за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб, яка діє цього року і за якою службою зайнятості вже працевлаштовані понад 15 тисяч українців.

В проекті державного бюджету на 2023 рік на активні програми зайнятості Уряд пропонує закласти 2,5 млрд грн, що є безпрецедентно високою сумою, втричі більшою, ніж на ці цілі поточного року. Таким чином програмами, спрямованими на зростання зайнятості, матимуть можливість скористатись значно більше українців.

Вдосконалюються вже успішно працюючі: програми для підвищення рівня зайнятості і створення нових робочих місць - релокації, надання грантів на започаткування чи розвиток бізнесу, компенсації роботодавцям за працевлаштування та оплату праці.

 

07 листопада 2022
back