back

Інформаційне повідомлення про проведення публічного обговорення проєкту рішення Менської міської ради щодо реорганізації шляхом приєднання юридичної особи – Куковицького закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Менської міської ради

1. Ініціатор та організатор громадського обговорення – відділ освіти Менської міської ради.

2. Мета: врахування думки жителів населених пунктів Куковицького старостинського округу Менської міської територіальної громади щодо реорганізації шляхом приєднання юридичної особи – Куковицького закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Менської міської ради.

3. Проєкти рішень розміщені на сайті Менської міської ради

4. Форма проведення громадського обговорення:

1) громадське обговорення:

- у с. Куковичі – 19 серпня 2022 року за адресою с. Куковичі, вул. Миру, 36, у приміщенні  Куковицького старостату, початок – о 16.30 год.

2) надання пропозицій, зауважень, рекомендацій: у письмовій формі та/або електронною поштою із зазначенням особи та контактної інформації заявника за адресою: 15600,   Чернігівська область, Корюківський район, м. Мена, вул. Титаренка Сергія, 7 та на електронну пошту: [email protected].  

5. Відповідальні працівники для надання консультацій та роз’яснень: Лук’яненко Ірина Федорівна, начальник відділу освіти Менської міської ради (тел. 3-33-05); Федорченко Сніжана Володимирівна, головний спеціаліст відділу освіти Менської міської ради (тел. 0631162106).

6. Оприлюднення результатів обговорення буде здійснено у формі інформаційного повідомлення на офіційному веб-сайті міської ради.

До участі в публічному обговоренні проєктів рішень міської ради  запрошуються мешканці Менської міської територіальної громади у терміни з 13 по 20 серпня 2022 року.

На початку громадського обговорення у с. Куковичі буде проведено реєстрацію учасників за умови пред’явлення ними документа, що посвідчує особу.

7. Опис проблеми:

Відповідно до пункту 30 частини 1 статті 26, статті 60 Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту»:

1. Рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники).

2. Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.

3. Розвиток мережі комунальних початкових шкіл, гімназій забезпечують районні, міські, сільські, селищні ради.

4. У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

Реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проєкту, відповідного рішення засновника.

Згідно з Конституцією України (ст. 143):

«Територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю, вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції».

Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (ст. 26):

«Реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради».

Головне у закладі освіти – це якість знань, рівень підготовки учнів та безпечніумови для життя і здоров’я учнів.

Рішенням Чернігівського окружного адміністративного суду  від 13 травня 2022 року у справі № 620/10951/21 за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернігівській області до Куковицького закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Менської міської ради Менського району Чернігівської області було ухвалено зупинення експлуатації будівель №1, №2 Куковицького закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Менської міської ради Менського району Чернігівської області, в яких навчались учні 5-11 класів закладу, до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, які створюють загрозу життю та/або здоров’ю людей.

Для усунення всіх порушень та створення умов для повноцінної експуатації приміщень та використаннях їх для навчання дітей потрібна дуже велика сума коштів. На даний час в бюджеті Менської міської територіальної громади такі кошти відсутні.

Тому розглядається рішення про реорганізацію Куковицького закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Менської міської ради та створення Куковицької філії І ступеня Опорного закладу Менська гімназія Менської міської ради, що буде забезпечувати освітніми послугами учнів 1-4 класів. Філія буде розташовуватись в приміщення за адресою: 15655, Чернігівська область, Корюківський район, село Куковичі, вулиця Перше Травня, 34. Дане приміщення є безпечним для життя та здоров’я дітей. Оснащене харчоблоком (для забезпечення гарячим харчуванням дітей).

Учні 5 – 11 класів, будуть продовжувати навчання в Опорному закладі Менська гімназія Менської міської ради.

Зважаючи на вищесказане виносимо на громадське обговорення  питання щодо реорганізації шляхом приєднання юридичної особи – Куковицький заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Менської міської ради.

12 серпня 2022
back