back

Усиновлення дитини в умовах воєнного стану

В умовах воєнного конфлікту безліч дітей в Україні залишились сиротами або були позбавлені сімейного оточення. Згідно Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року такі діти мають право на захист та допомогу, що надається державою.

Усиновлення дітей в Україні в умовах воєнного стану здійснюється  у відповідності до норм чинного законодавства, а основним законом, який регулює  дане питання  є Сімейний кодекс України. 

Усиновлення –  прийняття   усиновлювачем у свою сім’ю особи на правах дочки чи сина, що здійснюється  на підставі рішення суду і виключно в інтересах дитини задля  забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Також усиновлення дитини в Україні регулюється Порядком провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей, затвердженого урядовою постановою від 8 жовтня 2008 року № 905. 

Згідно з сімейним законодавством України усиновлення допускається стосовно  неповнолітніх дітей.  До категорії дітей,  яких можна усиновити належать: діти-сироти,  діти, позбавлені батьківського піклування, діти, батьки яких дали згоду на усиновлення і  які перебувають на місцевому обліку у службі у справах дітей та Національної соціальної сервісної служби.

Отже, особам, які виявили бажання  усиновити дитину,  спочатку варто   звернутися до служби у справах дітей за місцем проживання.   Окрім того, необхідно вжити вичерпних заходів для реалізації права дитини на виховання батьками або іншими родичами, адже, в умовах воєнного стану виникають ризики порушення її прав через, можливо, втрачені документи або відсутність інформації про місцезнаходження батьків чи родичів дитини.

Тому при розгляді питання про усиновлення служби у справах дітей:

• встановлюють обставини щодо батьків та самої дитини, з’ясовуючи чи може вона бути усиновленою;

• з'ясовують чи наявні у дитини інші родичі і чи можуть вони піклуватись про дитину;

• забезпечують пріоритетну можливість виховувати дитину родичам;

Важливо зазначити, що усиновлення здійснюється тільки по відношенню до тих дітей, обставини життя батьків яких або інших родичів вдалося встановити. Також, для усиновлення потрібна згода самої дитини, у тому випадку, якщо за віком та рівнем розвитку вона може її висловити.

В умовах воєнного стану усиновлення дітей, які перебувають на території України, можливе лише  в тих регіонах, де немає воєнних дій та працюють державні органи влади України.

Офіційну інформацію стосовно дітей, які підлягають усиновленню  має право надавати   служба у справах дітей за місцем, де дитина перебуває на обліку і лише кандидатам в усиновлювачі.

Задля того, аби  стати на облік потенційним усиновлювачам  потрібно довести, що  вони відповідають вимогам для усиновлення і зібрати необхідні документи:

- заяву про взяття на облік як кандидатів в усиновлювачі;

- копію паспорта або іншого документа, що посвідчує особу заявника;

- довідку про заробітну плату за останні 6 місяців або копію декларації про доходи за попередній календарний рік, засвідчену органами ДФС;

- копію свідоцтва про шлюб (якщо заявники перебувають у шлюбі);

- висновок про стан здоров'я кожного заявника;

- засвідчену нотаріальну письмову згоду другого з подружжя на усиновлення дитини (у разі усиновлення дитини одним з подружжя);

- довідку про наявність чи відсутність судимості для кожного заявника, видану територіальним центром з надання сервісних послуг МВС;

- копію документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням.

Тільки після цього можна розпочинати процедуру з усиновлення. Слід зазначити, що під час воєнного стану процедура усиновлення дитини не змінюється та не спрощується.

Лише після знайомства з дитиною усиновлювачі можуть звернутися до служби у справах дітей із заявою про бажання усиновити дитину. Висновок про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини готується службою у справах дітей та подається до суду разом з іншими документами. Рішення про усиновлення приймає суд за місцем проживання дитини.

Існують обставини, коли дитина не може бути усиновленою, наприклад, упродовж двох місяців після народження. Також, відповідно до роз’яснень Міністерства соціальної політики, усиновлення не може здійснюватись, якщо ще не минув розумний період (зазвичай принаймні 2 роки), протягом якого були зроблені всі можливі кроки для розшуку батьків або інших членів сім’ї, що вижили або  ж є надія на возз’єднання сім’ї.

Також це  діти, які залишились сиротами  внаслідок воєнного конфлікту та  ще не перебувають на обліку з усиновлення,  адже, розпочати процедуру їх усиновлення наразі неможливо.

Нагадуємо, за правовою допомогою звертайтесь до Менського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги з 8-00 год. до 17-00 год. з понеділка по п’ятницю за адресою: м. Мена, вул. Титаренка С., буд. 6а, тел.: (0244) 3-30-01.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги:  0-800-213-103.

Менський місцевий центр з надання безплатної вторинної правової допомоги

 

 

 

 

 

22 липня 2022
back