back

Безпека праці при виконанні вантажно-розвантажувальних робіт

За останній час в області почастішали випадки виробничого травматизму, в тому числі зі смертельними наслідками, під час виконання працівниками вантажувально - розвантажувальних робіт у складських приміщеннях , зернотоках та інших подібних місцях.

З метою уникнення виробничого травматизму при виконанні вантажно-розвантажувальних робіт потрібно дотримуватись наступних вимог:

-- Вантажувально - розвантажувальні роботи в складських приміщеннях повинні проводитись при достатньому освітленні та вентиляції.

--Забороняється перебування працівників за автомобілем, що розвантажується через задній борт, при піднятій платформі. Під час розвантаження автомобілів-самоскидів перебувати поблизу кузова з боку розвантаження заборонено.

-- Під час руху заднім ходом водій повинен переконатись у відсутності сторонніх осіб, попередньо включивши аварійну сигналізацію та звукові сигнали, а при можливості залучити для контролю відповідальних осіб.

--При неповному спорожнюванні кузова його очищення необхідно проводити довгими шкребками, при цьому працівникові заборонено перебувати в кузові автомобіля.

-- Ремонтні роботи під піднятою платформою автомобілерозвантажувача допускається проводити за умови надійної її підпори за допомогою стійок або колод діаметром 200–300 мм з металевими бандажними кільцями та з дотриманням вимог інструкції з охорони праці, розробленої відповідно до вимог НПАОП 0.00-4.15-98 та затвердженої роботодавцем.

-- Завантажувати вантажі навалом допускається не вище бортів кузова (основного або нарощеного). Штучні вантажі, покладені вище рівня бортів, необхідно зв’язувати міцними прядив’яними канатами; застосування сталевих тросів або дроту не допускається. При навантаженні та розвантаженні тарно-штучних вантажів необхідно застосовувати їх пакетування з використанням піддонів, строп і пакетувальних засобів. У пакетах вантажі повинні бути скріплені. У кузові автомобіля пакети повинні бути розкріплені.

-- Під час супроводу вантажу на автомобілі працівники повинні перебувати в кузові на обладнаних для сидіння місцях. Забороняється сідати на борт кузова, стояти в кузові, пересаджуватися і висаджуватися під час руху автомобіля, а також перебувати на підніжці, пересувати вантаж з місця на місце, курити і приймати їжу.

-- Працівники, зайняті на вантажувально - розвантажувальних роботах, повинні забезпечуватись спецодягом , спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту.

20 липня 2022
back