back

Інформаційне повідомлення про проведення публічного обговорення проєкту рішення Менської міської ради щодо ліквідації  закладу загальної середньої освіти

1. Ініціатор та організатор громадського обговорення – Відділ освіти Менської міської ради.

2. Мета: врахування думки жителів Менської міської територіальної громади щодо  ліквідації Семенівського закладу загальної середньої освіти І–ІІ ступенів Менської міської ради Чернігівської області.

3. Проєкти рішень розміщені на сайті Менської міської ради

4. Форма проведення громадського обговорення:

1) надання пропозицій, зауважень, рекомендацій: у письмовій формі та/або електронною поштою із зазначенням особи та контактної інформації заявника за адресою: 15600,   Чернігівська область, Корюківський район, м. Мена, вул. Титаренка Сергія, 7 та на електронну пошту: [email protected]  та/або за телефоном 3-33-05.

2)  консультації з громадськістю:

22 червня 2022 року за адресою Чернігівська область, Корюківський район, м. Мена, вул. Титаренка Сергія, 7, у приміщенні Відділу освіти Менської міської ради (кабінет №8 (кабінет начальника відділу освіти)) з 10.00 до 12.00 год.

 

5. Відповідальні працівники для надання консультацій та роз’яснень: Лук’яненко Ірина Федорівна, начальник Відділу освіти Менської міської ради (тел. 3-33-05, 095 1879636); Федорченко Сніжана Володимирівна, головний спеціаліст Відділу освіти Менської міської ради (тел. 3-17-31).

 

6.Оприлюднення результатів обговорення буде здійснено у формі інформаційного повідомлення на офіційному веб-сайті міської ради.

До участі в публічному обговоренні проєку рішення міської ради  запрошуються мешканці Менської міської територіальної громади у терміни з 15 по 23 червня 2022 року.

 

7.Опис проблеми:

Відповідно до пункту 30 частини 1 статті 26, статті 60 ЗаконівУкраїни «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту»:

1. Рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник.

2. Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади.

3. Розвиток мережі комунальних початкових шкіл, гімназій забезпечують районні, міські, сільські, селищні ради.

4. У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

Реорганізація і ліквідація закладів загальної середньої освіти у сільській місцевості допускаються лише після громадського обговорення проєкту, відповідного рішення засновника.

Згідно з КонституцієюУкраїни (ст. 143):

«Територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю, вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції».

Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (ст. 26):

«Реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради».

На території Менської міської територіальної громади функціонує 12 закладів загальної середньої освіти та 3 філії, у яких навчаються 2422 школярі:

 -  2 опорних заклади, 3 філії опорних закладів (1402учнів);

 -  8 закладів загальної середньої освіти І–ІІІ ступенів (848учнів);

 -  2 гімназії (заклади загальної середньої освіти І–ІІ ступенів) (172учень);

Головне у закладі освіти – це якість знань, рівень підготовки учнів, вміння набувати навиків спілкування в колективі однолітків, вчитися здобувати лідерські навики, мати можливість повноцінного розвитку своїх здібностей та творчої майстерності. Адже тільки у конкурентному учнівському середовищі у дітей є мотивація до кращих результатів у навчанні. На жаль, із кожним роком у нашій громаді, як і в Україні зу цілому, зменшується народжуваність, відповідно, зменшується кількість учнів,

Зростає кількість малокомплектних шкіл. Зменшується середня наповнюваність класів, збільшується кількість класів, у яких діти навчаються на педагогічному патронажі (індивідуальна форма навчання).

Відповідно до пункту 4 розділу ІІ Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 24.12.2015 № 911-VIII, пункту 6 Порядку та умови надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 січня 2015 р. № 6 у випадку, якщо в закладі загальної середньої освіти (окрім початкової школи) контингент учнів становить менше 25 осіб, то припиняється надання освітньої субвенції з державного бюджету на фінансування відповідного закладу.

З початку нового навчального року 2021/2022 рр. почався відтік учнів з Семенівського ЗЗСО І-ІІ ст. до інших закладів громади. Станом на 23 листопада 2021 року в Семенівському закладі загальної середньої освіти І-ІІ ступенів Менської міської ради Менського району Чернігівської області навчалось лише 23 учні. Батьки цих учнів прийняли рішення та подали заяви щодо переведення дітей до інших закладів громади – Блистівського ЗЗСО І-ІІІ ст. та СтольненськогоЗЗСО І-ІІІ ст. До місць навчання організовано підвіз шкільним автобусом. Станом на 01.12.2021 у закладі дітей не залишилось.

 Зважаючи на ситуацію що склалась, було прийняте рішення про призупинення діяльності Семенівського закладу загальної середньої освіти І-ІІ ступенів Менської міської ради Менського району Чернігівської області з 01 грудня 2021 року (рішення чотирнадцятої сесії Менської міської ради восьмого скликання від 25.11.2021 № 772 «Про призупинення діяльності Семенівського закладу загальної середньої освіти І-ІІ ступенів Менської міської ради Менського району Чернігівської області»).

Проєктна потужність Стольненського ЗЗСО І-ІІІ ступенів (де навчаються діти з Семенівського старостинського округу) становить 560 осіб, наразі в закладі навчається 154 учні, є сучасні навчальні кабінети, створені сучасні умови для навчання дітей. Приміщення відповідає всім санітарним вимогам, облаштовано внутрішні санвузли. Відкрито маршрут шкільного автобуса, що безперебійно підвозить учнів до місця навчання та у зворотньому напрямі, проведено швидкісний Інтернет.

Проєкта потужність Блистівського ЗЗСО І-ІІІ ст. (де навчаються діти з Семенівського старостинського округу) становить 320 осіб, на разі в закладі навчається 100 осіб відповідно. Є сучасні шкільні меблі, навчальні кабінети. Приміщення відповідає всім санітарним вимогам, облаштовано внутрішні санвузли. Відкрито маршрут Шкільного автобуса, що безперебійно підвозить учнів до місця навчання та у зворотньому напрямі, проведено швидкісний Інтернет.

Проаналізувавши мережу закладів освіти Менської міської територіальної громади, обсяг коштів бюджету Менської міської територіальної громади, кадрове забезпечення, матеріально-технічну базу, враховуючи, що фактично Семенівський ЗЗСО І-ІІ ст. вже не функціонує як школа, виносимо на громадське обговорення  питання щодо ліквідації Семенівського закладу загальної середньої освіти І–ІІ ступенів Менської міської ради Менського району Чернігівської області,

 

20 червня 2022
back