back

Алгоритм отримання е-лікарняного під час перебування за кордоном

1 Якщо захворіли звернутися за медичною допомогою до лікаря в країні, де перебуваєте. Як документальне підтвердження отримання медичної допомоги та самого факту тимчасової втрати непрацездатності отримати медичний документ. Бажано, щоб у документі діагноз було вказано з використанням міжнародної класифікації МКХ - 10.

2 Зв’язатися з українським лікарем, який перебуває в Україні та має доступ та можливість працювати в ЕСОЗ, за допомогою месенджера чи електронної пошти.

3 Надати підтвердження підстави набуття тимчасової непрацездатності — медичний документ (довідка чи виписка), в якому буде вказаний діагноз пацієнта. За потреби лікар може запросити переклад документа українською мовою.

4 На підставі іноземного медичного документа лікар створює в ЕСОЗ медичні записи про факт лікування за кордоном та формує медичний висновок про тимчасову непрацездатність (МВТН). Якщо ваш український номер телефону (який зазначений в ЕСОЗ) у мережі і підключений роумінг — ви отримаєте про це смс-повідомлення в 16-символьному форматі.

5 Медичний висновок з моменту накладання на нього КЕП лікаря автоматично передається з електронної системи охорони здоров’я до Електронного реєстру листків непрацездатності.

6 На підставі медичного висновку автоматично сформується електронний листок непрацездатності. Пацієнт отримує про це друге смс-повідомлення — від Пенсійного фонду (якщо був вказаний такий канал комунікації).

7 Електронний листок непрацездатності надійде роботодавцю пацієнта в його кабінет страхувальника, а також відобразиться в самого пацієнта в його особистому кабінеті на вебпорталі Пенсійного фонду. Пацієнт має повідомити роботодавця про створення йому е-лікарняного будь-яким зручним способом.

8  Через 7 днів з дати закриття електронний лікарняний переходить у статус «Готово до сплати». Це означає, що роботодавець може приступити до опрацювання е-лікарняного і призначення за ним допомоги.

9  Роботодавець сформує за вашим лікарняним заяву-розрахунок та подасть її до Фонду соціального страхування України на оплату – саме від дати прийняття Фондом такої заяви залежатиме строк виплати вам допомоги.

 10 Слідкувати за станом оплати лікарняних і декретних допомог можна онлайн у телеграм-каналі ФССУ: t.me/socialfund. Інформація про стан надходження коштів для виплати допомоги безпосередньо на рахунки роботодавців щоденно оновлюється у каналі за тегом #фінансування_страхувальників (орієнтуйтесь на дату прийняття Фондом заяви за вашим лікарняним, її можна уточнити у роботодавця).

11 Якщо ж зв'язку з роботодавцем немає, стан оплати лікарняних завжди можна уточнити безпосередньо у відділенні Фонду, де він зареєстрований. Актуальні контакти можна знайти за посиланням:

docs.google.com/document/d/1WOc3xhgnrqRwYaoLd3AT1m1jKsY-rLrFSGaHv9z4Gn4
 

Зазначений алгоритм діє лише для таких категорій непрацездатності:

 захворювання або травма загального характеру,

 догляд за хворою дитиною,

 вагітність та пологи,

 ортопедичне протезування.

Строк дії медичного висновку про тимчасову непрацездатність визначається іноземним медичним документом, але не може перевищувати:

 30 днів – для категорій «Захворювання або травма загального характеру» та «Ортопедичне протезування» (якщо непрацездатність триває довше, необхідно буде надати актуальний медичний документ);

 14 днів – для категорії «Догляд за хворою дитиною», якщо дитина лікується амбулаторно.
 

За інформацією  Пенсійного фонду України

09 червня 2022
back