back

Виплата аліментів у період дії воєнного стану

Відповідно до статті №180 Сімейного кодексу України батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття та в деяких випадках, до  досягнення нею 23 років за умови, якщо дитина продовжує навчання або перебуває в скрутному матеріальному становищі.

Аліменти присуджуються за рішенням суду, від частини доходу іншої особи або ж у чітко визначеній сумі, за усною домовленістю між батьками чи шляхом укладення нотаріально посвідченого  договору про сплату аліментів на дитину та виплачуються  щомісяця тим з батьків, хто проживає окремо від дитини.

Але, повномасштабний напад російської федерації на Україну, вніс свої корективи, певних змін зазнали і аліменті забов’язання у період дії воєнного стану.

Станом на 26 квітня 2022 року Верховна Рада України затвердила Указ Президента від 18 квітня 2022  року №259 “Про продовження строку дії воєнного стану в Україні” згідно якого воєнний стан в країні продовжено до 25 травня 2022 року.

Згідно  частини другої  статті №182 Сімейного кодексу України розмір аліментів має бути не меншим від половини прожиткового мінімуму, визначеного для дітей відповідної вікової категорії. Проте, розмір аліментів може визначатися батьками самостійно,  шляхом укладення договору про сплату аліментів, цей договір повинен бути посвідчений нотаріусом на нотаріальному бланку, а з 7 березня 2022 року, в умовах воєнного стану, навіть, на простому аркуші паперу.

26 березня 2022 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до розділу ХІІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про виконавче провадження», яким передбачається, що на період до припинення або скасування воєнного стану на території України припиняється звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інший дохід боржника.

Проте, діє дозвіл на відрахування із заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника на виконання рішень про стягнення аліментів та рішень, боржниками за якими є громадяни російської федерації. Разом з тим, дозвіл на відрахування не стосується  громадян  російської федерації, що проживають на території України на законних підставах.

Також  виконавці не можуть вчиняти будь-які дії щодо боржників: шукати джерела надходження коштів, накладати арешти на рахунки, майно чи продавати майно з торгів на території адміністративно-територіальних одиниць, які тимчасово окуповані внаслідок військової агресії російської федерації, у період такої окупації.

Визначені цим Законом строки перериваються та встановлюються з дня припинення або скасування воєнного стану.

На період дії воєнного стану, за рішеннями про стягнення аліментів,  підприємства, установи, організації, фізичні особи, фізичні особи – підприємці, які здійснюють відрахування з заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника, перераховують стягнуті кошти на визначений у заяві або зверненні стягувача рахунок, а у разі відсутності реквізитів рахунка стягувача – на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби, приватного виконавця.

Важливо зазначити, що зміни вищевказаного Закону не передбачають  заборону нарахування та стягнення пені за прострочення сплати аліментів. Відповідальність за прострочення сплати аліментів, зокрема у вигляді стягнення пені, за рішенням суду, передбачена статтею №196 Сімейного кодексу України.

Для цього, отримувач аліментів має право звернутися до суду із заявою про стягнення пені. І лише, у разі ухвалення судом рішення про стягнення пені та видачі судом виконавчого документа, виконавцем буде здійснено його виконання у встановленому Законом України «Про виконавче провадження» порядку.

Заборгованість за аліментами платника аліментів, який не працював на час виникнення заборгованості або є фізичною особою-підприємцем і перебуває на спрощеній системі оподаткування, або є громадянином України, який одержує заробіток (дохід) у державі, з якою Україна не має договору про правову допомогу, визначається виходячи із середньої заробітної плати працівника для даної місцевості (частина друга статті №195 Сімейного кодексу України).

Варто зазначити, що стаття №71 Закону України «Про виконавче провадження» передбачає те, що розмір аліментів, які виконавець має право стягнути з боржника,  визначається виконавчим документом але, при цьому, має бути  не менше мінімального гарантованого розміру, передбаченого Сімейним кодексом України.

Платники аліментів, на банківські рахунки яких накладено арешт, в умовах воєнного стану, мають право користуватись власними коштами з рахунків, які розблоковуються банком автоматично.

За правовою допомогою звертайтесь до Менського місцевого центру з надання БВПД         з 8-00 год. до 17-00 год. за адресою: м. Мена, вул. Титаренка С., 6-А , тел.: (04644) 3-30-01.

За номером 0 800 213 103 надаються консультації та роз’яснення з правових питань, додаткові відомості про надання безоплатної правової допомоги тощо. Дзвінки у межах України безкоштовні. Дзвінки з-за кордону – за номером +38 (044) 363 10 41 (вартість дзвінка за тарифами оператора).

Отримати онлайн правову допомогу можна у кабінеті клієнта на сайті системи БПД, у мобільних застосунках «Безоплатна правова допомога» або «Твоє право», у Телеграм та Вайбер. Посилання тут - https://linktr.ee/legalaid.gov.ua

Найновіші правові норми у формі вікі-статей можна переглянути на платформі WikiLegalAid (https://wiki.legalaid.gov.ua). Там є роз’яснення простою мовою щодо прав громадян та порядку їх реалізації; зразки документів; посилання на судову практику, цілий розділ присвячено нормам, пов'язаним із воєнним станом в Україні.

 

 

 

 

 

 

28 квітня 2022
back