back

РОБОТОДАВЕЦЬ МАЄ ЗАБЕЗПЕЧИТИ СВОЄЧАСНУ ТА ОРГАНІЗОВАНУ ЯВКУ ПРАЦІВНИКІВ НА МЕДОГЛЯД ТА ОБСТЕЖЕННЯ

Можна виділити декілька категорій працівників, яким роботодавець має забезпечити проходження медичного огляду:

Працівники, зайняті на важких роботах, роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці чи тих, де потрібен професійний відбір. Такі працівники мають проходити попередні (під час прийняття на роботу) і періодичні (протягом трудової діяльності) медогляди відповідно до ст. 169 КЗпП та ст. 17 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 №2694-ХII.

При визначенні того, чи потрібно тій чи іншій категорії працівників проходити медогляди, роботодавцю слід керуватися:

- Порядком проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21 травня 2007 №246;

- Переліком шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу, при роботі з якими обов’язкові попередній (періодичні) медичний огляд працівників (додаток 4 до Порядку №246);

- Переліком робіт, для виконання яких є обов’язковим попередній (періодичні) медичний огляд працівників (додаток 5 до Порядку №246);

- Переліком робіт, де є потреба у професійному доборі, затвердженим наказом МОЗ та Держнаглядохоронпраці від 23.09.1994 №263/121. До цієї категорії належать також працівники транспортних засобів (п.2.14 Порядку №246). Водії транспортних засобів проходять медогляди відповідно до Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів, затвердженого наказом МОЗ України від 31.01.2013 № 65/80.

Працівники до 18 років. Їх можна приймати на роботу лише після обов’язкового медогляду, а до 21-річного віку їм необхідно забезпечити щорічний медогляд незалежно від професії та виду виконуваних ними робіт (ст. 169,191 Кодексу законів про працю України №2694).

Санітарне законодавство зобов’язує проходити профілактичний медичний огляд працівників, чия професійна діяльність пов’язана з обслуговуванням населення. Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких зобов’язані проходити профілактичний медичний огляд, затверджено постановою КМУ від 23.05.2001 №559.

Згідно зі ст. 46 Кодексу законів про працю України за роботодавцем закріплено право відсторонення працівника від роботи за умови відмови або ухилення працівником від проходження обов’язкових медичних оглядів.

Отже, краще не відмовлятися від закріпленої на законодавчому рівні можливості перевірити своє здоров’я.

12 січня 2022
back