back

БЕЗПЕКА ПРАЦІ В ЗИМОВИЙ ПЕРІОД

Менське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Чернігівській області нагадує, що працівник під час виконання трудових обов’язків зобов’язаний дбати про особисту безпеку і здоров’я, а також про безпеку і здоров’я оточуючих людей у процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території підприємства – такими є вимоги статті 14 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694-XII.

Основними причинами настання нещасних випадків узимку є організаційні, в яких переважає людський фактор. А саме: порушення трудової та виробничої дисципліни, порушення вимог інструкцій з охорони праці, порушення режиму праці та відпочинку, незастосування засобів індивідуального захисту, порушення вимог безпеки під час експлуатації транспортних засобів, особиста необережність. У зимовий період збільшується кількість випадків падіння працівників під час пересування пішки та настання дорожньо-транспортних пригод. У настанні дорожньо-транспортної пригоди (ДТП) причиною є недоліки в організації безпечної роботи автотранспорту на підприємстві, його несвоєчасного і неякісного технічного обслуговування та ремонту, порушення водіями правил дорожнього руху.

Щоб зменшити вірогідність падіння працівника під час пересування пішки в ожеледицю, необхідно додержуватись таких основних правил: пересувайтеся тільки по передбачених для цього пішохідних доріжкам; одягайте зручне взуття на низькому каблуку та неслизькій підошві; дивіться під ноги та обходьте небезпечні місця; ходіть не поспішаючи; будьте надзвичайно уважними під час переходу проїжджої частини дороги та пересування по східцях; старайтеся обходити всі місця з похилою поверхнею; наступайте на всю підошву взуття, ноги розслабте в колінах; при переході по обледенілій поверхні не підіймайте високо ступні ніг, а робіть рухи подібно до ковзання; не несіть, по можливості, в руках тяжкі речі та не тримайте руки в кишенях; не ходіть біля самого краю проїжджої частини дороги; тримайтеся подалі від будинків – ближче до середини тротуару з метою попередження травмування від падіння з даху снігу, бурульок тощо.

Водію, який перебуває за кермом транспортного засобу в ожеледицю, необхідно бути обачним, їхати з найменшою швидкістю та пам’ятати, що в ожеледицю значно збільшується гальмовий шлях автотранспорту.

Коли людина все-таки відчуває, що послизнулася і падає, то перше, що їй треба зробити, – спробувати присісти. Так зменшиться висота падіння. Також слід при цьому притиснути підборіддя до грудей, а руками охопити живіт. Із врахуванням присідання це сприятиме певному згрупуванню тіла, що й дозволить уникнути серйозного ушкодження при падінні. У жодному разі при цьому не треба намагатися зберегти цілими речі, які переносите. Найцінніше – це здоров’я людини.

Пам’ятайте, що важливим заходом запобігання травматизму взимку є проведення на підприємствах профілактичних заходів з питань охорони праці, позачергових інструктажів для працівників щодо безпечного поводження під час пересування в складних погодних умовах, а водіям транспортних засобів – інструктажів із безпеки дорожнього руху.

Шановні роботодавці, пам’ятайте, всі травми на виробництві – наслідок порушення вимог нормативно-правових актів, інструкцій з охорони праці та пожежної безпеки, а також особистої безпеки. Зі всіх питань з охорони праці просимо звертатись до відділення за адресою: м. Мена, вул. Чернігівській шлях, 4/3 (тел.: 22430, факс: 21253).

Страховий експерт з охорони праці Менського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Чернігівській області Старовойт Олександр

 

14 грудня 2021
back