back

Що треба знати про підтвердження неформального навчання

Здавалося б, працівники з великим досвідом роботи та життєвим багажем – мрія кожного роботодавця. Проте, сьогодні людям без документу про освіту важко на рівних конкурувати на ринку праці. З метою забезпечення соціального захисту громадян, підвищення їх конкурентоспроможності та мобільності на ринку праці державна служба зайнятості здійснює організацію процесу підтвердження результатів неформального навчання.

Неформальне професійне навчання – це набуття працівниками професійних знань, умінь і навичок, не регламентоване місцем набуття, строком та формою навчання.

Всі особи, які працювали на підприємстві та оволоділи певними професійними навичками, але не мали при цьому документального підтвердження, мають змогу підтвердити свою компетенцію та отримати документ державного зразка.

Як показує досвід європейських країн, визнання результатів неформального професійного навчання має позитивний соціальний ефект як для працівників, які підвищують свій статус, так і для суспільства, для його макроекономічного розвитку.

Фінансування підтвердження результатів неформального професійного навчання здійснюється за рахунок коштів особи або роботодавця (у разі направлення ним особи).

Підтвердження результатів неформального професійного навчання здійснюють суб’єкти підтвердження – підприємства, установи, організації, які відповідають вимогам, установленим Мінекономіки та МОН.

Відповідно до наказу Мінсоцполітики від 16.03.2016 року № 256 «Про затвердження Переліку суб’єктів підтвердження результатів неформального професійного навчання осіб за робітничими професіями» (зі змінами від 03.04.2018 № 466) визначено наступні суб’єкти підтвердження результатів неформального професійного навчання осіб за професією «Кухар» 3-6 розрядів:

Направлення на підтвердження кваліфікації особа може отримати у будь-якому центрі державної служби зайнятості.

Особі, яка підтвердила кваліфікацію, видається свідоцтво про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації за результатами неформального професійного навчання.

У разі виявлення в особи під час проходження процедури підтвердження кваліфікації рівня професійних знань, умінь та навичок, достатніх для виконання окремих видів робіт за професією, суб’єкт підтвердження видає такій особі сертифікат оцінювання результатів неформального професійного навчання.

Форма та порядок видачі свідоцтва/сертифікату встановлюються Мінекономіки за погодженням з МОН та спільними представницькими органами.

Запровадження процедури підтвердження кваліфікації працівників дає змогу вирішити проблему визначення кваліфікації працівників, які мають належний практичний професійний досвід та надає право громадянам отримати документ про професійно-технічну освіту за даною професією.

Перелік документів необхідних для підтвердження професійної кваліфікації можна знайти за посиленням: https://is.gd/BggdGQ

Довідково:

Наразі підтвердження результатів неформального навчання здійснюється лише за професією «Кухар». Суб’єктами розроблені кошториси витрат по кожному розряду, створено умови для проведення кваліфікаційного іспиту та кваліфікаційної пробної роботи.

Протягом січня-червня 2021 року 100 осіб отримали свідоцтва про присвоєння кваліфікації за професією «Кухар»:

-        в Рівненському ЦПТО ДСЗ – 6 осіб;

-        в Одеському ЦПТО ДСЗ – 13 осіб;

-        в ВПУ № 33 м. Києва – 81 особа.

Загалом, за направленням служби зайнятості із серпня 2016 року підтвердили кваліфікацію 570 осіб.

До речі, навчання за професією «Кухар» триває всього 3 дні.

Не втрачайте можливості підтвердити свою кваліфікацію!

 

21 вересня 2021
back