back

ГУ ДПС у Чернігівській області: Основне про ЄСВ. Варто нагадати!

Мінімальний страховий внесок з ЄСВ

За Законом про Держбюджет на 2021 рік, розмір мінімальної зарплати у 2021 році становить:

у місячному розмірі: з 1 січня — 6000 гривень, з 1 грудня — 6500 гривень;

Відповідно мінімальний страховий внесок з ЄСВ з січня по листопад 2021 року: 6000 х 22% =1320 грн, а за грудень – 1430 грн. (6500 х 22%).

Максимальна база для нарахування ЄСВ з січня по листопад 2021 року складає 90 000 грн, у грудні – 97 500 грн.

ЄСВ для роботодавців

За Законом №2464 не нижче мінімального страхового внеску потрібно сплачувати ЄСВ за ставкою 22% за працівників, які працюють за основним місцем роботи. Тож у 2021 році при нарахуванні зарплати основному працівникові потрібно сплачувати ЄСВ у січні – листопаді не нижче 1320 грн. А з грудня – не нижче 1430 грн.

Нагадуємо, що у разі нарахування ЄСВ на зарплату працівників - осіб з інвалідністю всім роботодавцям слід застосовувати ставку 8,41% до фактичної суми нарахованої зарплати.

Хто з ФОПів звільняється від сплати ЄСВ у 2021 році

Крім сплати ЄСВ за працівників, ФОП сплачують ЄСВ і за себе.

З 1 січня 2021 року самозайняті особи: особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства, ФОП, які перебувають на загальній системі оподаткування, можуть не сплачувати за себе ЄСВ в разі відсутності доходу (прибутку).

Тобто, якщо ФОПом не буде отримано дохід (прибуток) у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, він має право самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Якщо в певному місяці (або у році) оподаткованого ПДФО чистого доходу в самозайнятої особи не буде, то він має право не визначати базу нарахування ЄСВ, а отже, і не платити ЄСВ за такий період. Проте страховий стаж за цей період не зарахується.

ФОП, особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства, якщо вони отримують пенсію за віком або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли пенсійного віку та отримують пенсію або соціальну допомогу, звільняються від сплати за себе єдиного внеску. Хоча можуть і сплачувати – за умови добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Якщо ФОПи - наймані працівники

Якщо ФОП (як "загальщики", так й "спрощенці") або особи, які здійснюють незалежну профдіяльність, одночасно перебувають у трудових відносинах, то вони мають право не платити ЄСВ за себе за умови, що роботодавець сплатив за них ЄСВ у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

Якщо роботодавець сплатив ЄСВ, але менше мінімального страхового внеску, то такі самозайняті особи ЄСВ платитимуть.

Тобто, в такому випадку самозайнята особа зможе доплатити за себе лише різницю до мінімального страхового внеску (а може сплатити і більше, проте не більше максимального страхового внеску).

ФОП-незалежник

З 1 січня 2021 року, якщо особа, яка здійснює незалежну адвокатську діяльність, одночасно перебуває на обліку як фізична особа - підприємець і здійснює один вид діяльності, то така особа звільняється від сплати за себе єдиного внеску. У разі недотримання вищезазначених вимог в частині здійснення різних видів діяльності, на таку особу не поширюються положення Закону N 2464.

Фізособи-«єдинники» І групи.

Через карантин ФОПи І групи спрощеної системи оподаткування звільняються від сплати ЄСВ за січень-травень 2021 року. Це передбачено нормами Закону № 1072.

Про використання програмних реєстраторів розрахункових операцій платниками податків Чернігівської області

За січень-серпень  2021 року загальна кількість зареєстрованих програмних  реєстраторів розрахункових операцій становить 424 одиниці (по 36 юридичній особі, по 388 фізичних особах–підприємцях), програмні  реєстратори розрахункових операцій застосовують 374 платники податків (25 юридичних осіб, 349 фізичних осіб–підприємців). У серпні 2021 використовувати ПРРО виявили бажання 40 платники податків, зареєстровано 46  програмних  реєстраторів розрахункових операцій.

З 01.08.2020 – з дати набрання чинності Закону України від 20 вересня 2019 №128-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» в Головному управлінні ДПС у Чернігівській області 504 суб’єктів господарювання зареєстрували 604  програмних  реєстраторів розрахункових операцій.

Куди роботодавцю сплачувати податки за найманих працівників, які працюють в різних населених пунктах України

В управлінні податкового адміністрування  фізичних осіб  Головного управління ДПС у Чернігівській області повідомили про таке. Підпунктом 14.1.30 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами і доповненнями (далі –Кодекс) передбачено, що поняття «відокремлені підрозділи» для цілей розділу IV Кодексу вживається у значенні, визначеному Господарським кодексом України від 16 січня 2003 року № 436-IV із змінами і доповненнями (далі – ГКУ).

Згідно з ст. 55 ГКУ суб’єктами господарювання визнаються учасники господарських відносин, які здійснюють господарську діяльність, реалізуючи господарську компетенцію (сукупність господарських прав та обов’язків), мають відокремлене майно і несуть відповідальність за своїми зобов’язаннями в межах цього майна, крім випадків, передбачених законодавством. При цьому зазначені суб’єкти мають право відкривати свої філії, представництва, інші відокремлені підрозділи без створення юридичної особи.

Підприємство може складатися з виробничих структурних підрозділів (виробництв, цехів, відділень, дільниць, бригад, бюро, лабораторій тощо), а також функціональних структурних підрозділів апарату управління (управлінь, відділів, бюро, служб тощо) (ст. 64 ГКУ).

Підприємство має право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, погоджуючи питання про розміщення таких підрозділів підприємства з відповідними органами місцевого самоврядування в установленому законодавством порядку. Такі відокремлені підрозділи не мають статусу юридичної особи і діють на основі положення про них, затвердженого підприємством. Підприємства можуть відкривати рахунки в установах банків через свої відокремлені підрозділи відповідно до закону.

Порядок нарахування, утримання та сплати (перерахування) податку до бюджету визначено ст. 168 Кодексу, відповідно до п.п. 168.4.1 п. 168.4 якої податок, утриманий з доходів резидентів та нерезидентів, зараховується до бюджету згідно з Бюджетним кодексом України від 08 липня 2010 року № 2456-VI із змінами і доповненнями (далі – БКУ).

Статтею 64 БКУ визначено, що податок на доходи фізичних осіб, який сплачується (перераховується) податковим агентом – юридичною особою (її філією, відділенням, іншим відокремленим підрозділом) чи представництвом нерезидента – юридичної особи, зараховується до відповідного бюджету за їх місцезнаходженням (розташуванням) в обсягах податку, нарахованого на доходи, що виплачуються фізичній особі.

Суми податку на доходи, нараховані відокремленим підрозділом на користь фізичних осіб, за звітний період перераховуються до відповідного бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу (п.п. 168.4.3 п. 168.4 ст. 168 Кодексу).

Якщо відокремлений підрозділ не уповноважений нараховувати (сплачувати) податок на доходи фізичних осіб за такий відокремлений підрозділ, усі обов’язки  податкового агента виконує юридична особа. Податок на доходи, нарахований працівникам відокремленого підрозділу, перераховується до місцевого бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу.

Юридична особа за своїм місцезнаходженням та місцезнаходженням не уповноважених сплачувати податок відокремлених підрозділів, відокремлений підрозділ, який уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) до бюджету податок, за своїм місцезнаходженням одночасно з поданням документів на отримання коштів для виплати належних платникам податку доходів сплачує (перераховує) суми утриманого податку на відповідні рахунки, відкриті в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, за місцезнаходженням відокремлених підрозділів, а у випадках, передбачених Кодексом, - за місцезнаходженням земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених в натурі (на місцевості) (п.п. 168.4.4 п. 168.4 ст. 168 Кодексу).

Враховуючи викладене, якщо платник податку має власні та/або орендовані приміщення (будівлі) в різних регіонах України, в яких працюють та отримують заробітну плату наймані працівники, то платник податку перераховує податок на доходи фізичних осіб із доходів у вигляді заробітної плати до відповідного бюджету за місцезнаходженням (розташуванням) таких приміщень на рахунки, відкриті в органах Державної казначейської служби.

У якому випадку платниками подається «Довідковий» Розрахунок

З 1 квітня 2021 року платники податків подають єдину звітність з ЄСВ і ПДФО (Розрахунок), форма якої та Порядок її заповнення затверджено наказом Мінфіну від 13.01.2015 року № 4 (Порядок).

З метою недопущення порушення прав застрахованих осіб на своєчасне отримання пенсійних та соціальних виплат було впроваджено Розрахунок з типом «Звітний» як «Довідковий» та додатки до нього, що містять персоніфіковані відомості.

У Розрахунку з типом «Звітний» як «Довідковий» зазначається інформація щодо призначення пенсії застрахованим особам або матеріального забезпечення, страхових виплат.

Важливо! Розрахунок та додатки до нього з типом «Звітний» як «Довідковий» подаються платником єдиного внеску у разі необхідності призначення поза межами звітного періоду застрахованим особам пенсії або матеріального забезпечення, або страхових виплат та містять виключно інформацію щодо таких осіб.

У разі подання додатка «Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам» (далі – Д1) у складі Розрахунку з типом «Звітний» як «Довідковий» для призначення пенсії застрахованим особам Д1 має містити відомості для призначення пенсії застрахованій особі, які подаються за період до дати формування заяви на призначення пенсії.

Для призначення матеріального забезпечення, страхових виплат – Д1 має містити відомості для призначення інших соціальних виплат застрахованій особі.

Такий саме принцип застосовується і до інших додатків Розрахунку з типом «Звітний» як «Довідковий».

При цьому інформацію щодо осіб, зазначених у Розрахунку з типом «Звітний» як «Довідковий», необхідно також дублювати у Розрахунку за відповідний звітний період.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Пресслужба Головного управління  ДПС у Чернігівській області

 

15 вересня 2021
back