back

З першого вересня в Україні стартувало одноразове добровільне декларування доходів громадян

Сьогодні розпочато кампанію одноразового добровільного декларування, яка триватиме протягом року.

Начальниця Головного управління ДПС у Чернігівській області Людмила Слотюк пояснила мешканцям регіону: кого це стосується та які ставки податків необхідно сплатити.  

Запроваджуючи одноразове добровільне декларування, держава дає можливість громадянам повернути гроші та інші активи у прозорий легальний обіг. Це спосіб цивілізованої легалізації активів, які були приховані від оподаткування.

Скористатися податковою амністією можуть фізичні особи – резиденти (у тому числі само зайняті) та фізичні особи - нерезиденти України, які були резидентами на момент отримання об'єктів декларування чи на момент отримання доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об'єкти декларування, і які відповідно до Податкового кодексу України є чи були платниками податків, - пояснила Людмила Слотюк.

Збір з одноразового добровільного декларування – це одноразовий обов'язковий платіж, розмір якого самостійно розраховується декларантом з вартості належних йому активів з урахуванням ставок такого збору. Для оподаткування застосовуються наступні ставки:

  • 5 % загальна ставка,
  • 9 % для закордонних активів,

- 2,5 % для декларування активів у вигляді ОВДП (облігацій внутрішньої державної позики).

Платник, як альтернативу, може обрати ставки 6%, 11,5%, 3% відповідно зі сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно.

Державною податковою службою з метою більш повного інформування платників усю актуальну інформацію з даного питання зібрано на офіційному веб-порталі у банері  «Одноразове добровільне декларування». На веб-порталі розміщено і приклади заповнення одноразової (спеціальної) добровільної декларації.  

Подати декларацію можна до 1 вересня 2022 року.

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Пресслужба Головного управління  ДПС у Чернігівській області

 

01 вересня 2021
back